V skanzene pod hradom Ľubovňa ponúknu po prvýkrát Deň kapusty
Proces prípravy kapusty v sudoch, ale aj jedlá starých mám, ktoré pripravovali z kapusty počas jesenných dní, predstaví prvý ročník Dňa kapusty. Ten ponúkne v sobotu skanzen pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni. „Nakladanie kapusty do sudov predstavovalo pre našich predkov, keď bola hojná úroda, vážny obrad. Chceme návštevníkom ukázať celý tento proces, keď chlapi hobľovali a ženy dobrej váhy, ako sa hovorí, krv a mlieko, deptali, teda utláčali kapustu nohami. Predstavíme tiež ingrediencie, prísady a rôzne roztoky, ktoré umožnili kvasenie kapusty,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.
Súčasťou podujatia, ktoré sa bude v sobotu konať v čase od 13:00 do 15:00, bude hudobné pásmo folklórneho súboru Poľana z Jarabiny. Návštevníci si rovnako budú môcť sami vyskúšať deptanie kapusty a rovnako ochutnať jedlá z kapusty, pripravená bude ukážka kuchyne v starom mlyne. „Máme špeciálne recepty, napríklad v Starej Ľubovni pripravovali veľmi dobrý kapustník, ale ponúkneme napríklad aj zemiakové placky s kapustou a slaninkou,“ dodal Mikulík. Kapusta bohatá na vitamíny bola podľa riaditeľa múzea základnou surovinou v jedálničku našich predkov a rovnako je to aj dnes. „Dodnes ľudia, keď na nich niečo tak povediac lezie, konzumujú kyslú kapustu v surovom stave či šťavu z kapusty,“ povedal.
Podujatie by sa malo v múzeu ľudovej architektúry pod hradom, skanzene, stať novou tradíciou. „Chceme si hlavne pripomenúť to, že dnes sa všetci ľudia vracajú k starším časom. Zistili, že naši predkovia boli veľmi vynaliezaví a to, čo im príroda poskytla, vedeli do poslednej bodky, do posledného zrnka spracovať,“ uzavrel Mikulík, podľa ktorého sa podujatie uskutoční za každého počasia.