• harp

    Member
    25. mája 2006 at 22:42

    A treba ho cistit?

  • Anonymous

    Member
    28. mája 2006 at 21:26

    Chcel by som, aby bol funkcny – gulasik a tak…no a samozrejme aby aj tochu vyzeral na chalupe.

  • harp

    Member
    28. mája 2006 at 21:51

    Ak to nie je stary kotlik cistil by som ho mechanicky. Najskor okefovat frôt kefou a potom vylestit.

    Inak by som postupival v pripade starozitnosti.

    Chemiu by som vzhladom na to ze sa v nom bude varit nepouzival.

  • Anonymous

    Member
    28. júla 2006 at 7:29

    Ahoj,
    na starú medenku treba skúsiť namáčanie resp. obmývanie v kyseline sírovej – pozor je to silná žieravina. Dosť pekne sa s ňou dá očistiť meď, následne treba opláchnuť vodou a poprípade sa môže ešte preleštiť.
    Ak by si náhodou potreboval nový medený kotlík pozri si

  • duchamp

    Member
    28. júla 2006 at 7:50

    Jářku, dost radikální metoda :o . Zkus to párkrát a skutečně se budeš muset poohlédnout po novém kotlíku :wink: .
    Jinak souhlasím s harpem, neb vzhledem k plánovanému používání není nutné užívat chemii. Pakliže se rozhodneš jinak, zvolil bych spíše kyselinu citronovou (lze tuším koupit i v drogerii) potažmo Chelaton III. A nezapomeň vše neutralizovat a vymít…

    Ahoj,
    na starú medenku treba skúsiť namáčanie resp. obmývanie v kyseline sírovej – pozor je to silná žieravina. Dosť pekne sa s ňou dá očistiť meď, následne treba opláchnuť vodou a poprípade sa môže ešte preleštiť.
    Ak by si náhodou potreboval nový medený kotlík pozri si

  • Anonymous

    Member
    28. júla 2006 at 14:17

    Ospravedlňujem sa :oops: – nie kyselina sírová, ale kyselina soľná. Ja som už takto párkrát čistil medené aj mosadzné plechy. Samozrejme neodporúčam to za každým použitím kotlíka – ak je raz vyčistený a potom sa v ňom sem-tam varí a po varení je správne ošetrený a hlavne uskladnený, tak povrch vnútornej časti zostane nezoxidovaný po dlhú dobu. Myslím si, že sa tu jedná hlavne o očistenie vnútornej – varnej – časti kotlíka.

  • Anonymous

    Member
    28. júla 2006 at 14:53

    Vadi radsej sa uz neopravuj lebo si skutocne pokazis renome.

  • Anonymous

    Member
    11. augusta 2008 at 16:32

    Ja taký medenný kotlík mám. Čistím ho solou a octom. Do kotla nasypem za hrsť soli a zalejem 2-3dcl octu. Namáčaním handry do tejto zmesy postupne zošúcham medenku.Treba opláchnuť vlažnou vodou a osušiť. Doporučujem po dovarení ešte teplý guláš preliať do inej nádoby a kotol dobre prepláchnuť , osušiť a uložiť na suché miesto. Ušetríš si čas pred ďalším varením.

  • Anonymous

    Member
    11. augusta 2008 at 17:08

    Cistenie medi je jedna vec a varenie jedla v medi je o niecom inom. Na cistenie su tu vselijake recepty ale ja nieco k vareniu. Medene nadoby NIE SU VHODNE NA VARENIE!!! Teda pokial varite je vsetko v poriadku ale ked v medenom kotliku nechate jedlo vychladnut tak ostane zavadne. Dokonca som cital ze pouzivanie medeneho riadu bolo zakazane. Preto su stare medene kotliky vycinovane, pozinkovane alebo sa pouzivaju mosadzne kotliky.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť