aktivita diskusia Pamiatky Stará radnica v Banskej Bystrici

  • Stará radnica v Banskej Bystrici

    Posted by palo on 22. októbra 2010 at 22:14

    21. októbra 2010 (SITA) – Prístavba aktuálne rekonštruovanej historickej mestskej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa má stať druhou budovou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

    Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku ide o riešenie výhodné pre obe zmluvné strany. Ako pripomenul, zámennú zmluvu zatiaľ nemôžu uzavrieť, kým stavba radnice nie je skolaudovaná. “Malo by to byť skolaudované do konca novembra, potom urobíme s nimi riadnu zmluvu a verím tomu, že od januára tam budeme nasťahovaní,” povedal Maňka.

    Mesto Banská Bystrica začalo historickú radnicu na Námestí SNP rekonštruovať roku 1996 za primátora Igora Presperína, pre nedostatok peňazí rekonštrukciu po dvoch rokoch prerušili. Rekonštrukčné práce sa opäť rozbehli v roku 2008, kedy už radnicu nevlastnilo priamo mesto, ale mestská firma MBB. Primátor Ivan Saktor odvtedy avizoval nové a nové termíny jej dokončenia.

    V máji 2008 ohlásil, že zrekonštruovanú radnicu slávnostne otvoria toho roku na Silvestra, neskôr tvrdil, že jej prednú historickú časť otvoria na Dňoch mesta začiatkom septembra 2009. V auguste 2009 bol termínom sprístupnenia časti radnice opäť Silvester, ale len v prípade, ak by poslanci schválili navrhovaný prenájom radnice od mestskej firmy MBB. Podľa návrhu, ktorý nakoniec podporu dostatočného počtu poslancov nezískal, si malo mesto budovu, ktorú v októbri 2007 predalo za účelom jej rekonštrukcie svojej firme MBB za 35,6 milióna korún (1,18 milióna eur), prenajať na 20 rokov s 15-ročnou nevypovedateľnosťou zmluvy za 368 978 eur ročne. Viacerí poslanci to v búrlivej diskusii označili za škandál. Predseda predstavenstva MBB Ľubomír Bobák návrh obhajoval tým, že vychádza z požiadaviek banky, od ktorej si chcela firma zobrať úver zhruba 3,32 milióna eur na dokončenie rekonštrukcie. Vlani v decembri Saktor uviedol, že firma MBB úver získala aj bez toho, aby si radnicu prenajalo mesto, a radnica bude zrekonštruovaná v marci tohto roka. “Tak málo prostriedkov treba na dokončenie tejto stavby, že som optimista, že niekedy v marci bude podľa mňa tá historická časť hotová, vrátane inventáru. Zadná časť by mohla byť hotová do septembra,” povedal vtedy Saktor.

    Mesto má mať v historickej prednej časti radnice reprezentatívne priestory s obradnou sieňou, kancelárske priestory v zadnom trakte mala firma MBB komerčne prenajímať.

    palo odpovedal 13 years, 12 months ago 1 Člen · 0 odpovede/odpovedí
  • 0 odpovede/odpovedí

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť