aktivita diskusia Pamiatky Architektonické pamiatky v Taliansku

  • Architektonické pamiatky v Taliansku

    Posted by palo on 14. novembra 2010 at 12:46

    Južanská krajina má podľa BBC najviac pamiatok svetového kultúrneho dedičstva na svete. Po tom, čo sa v sobotu (6. 11. 2010 – pozn. red.) zrútil dom gladiátorov v dvetisícročnom komplexe ruín Pompejí pri Neapole, vládu obviňujú, že ochranu pamiatok nezvláda.

    Vláda v rámci šetrenia plánuje zmenšiť rozpočet na kultúru o 280 miliónov eur v najbližších troch rokoch. Už v súčasnosti predstavujú výdavky na kultúru podľa AP len 0,18 percenta štátneho rozpočtu.

    Kultúrni pracovníci trvajú na tom, že ďalšie zníženie by malo „katastrofálne dôsledky”. Včera preto podľa BBC štrajkovalo asi osemsto galérií, múzeí, kultúrnych pamiatok a knižníc po celej krajine.

    Dom gladiátorov, ktorý čiastočne prestavali po tom, ako utrpel škody počas druhej svetovej vojny, sa zrútil nečakane. Príčinou mohol byť podľa expertov použitý materiál pri rekonštrukcii aj intenzívne dažde.

    „Tieto ruiny nie sú systematicky udržiavané a vlastne je zázrak, že tak málo z nich sa dosiaľ zrútilo,” povedal pre AP o Pompejach archeológ Andrea Carandini.

    Zrútenie hrozí podľa expertov aj stredovekým vežiam v Bologni, ktoré stoja na rušnej križovatke, ale aj katedrále vo Florencii a podzemnému komplexu Nerovho zlatého domu v Ríme, ktorého časť stropu tento rok v marci spadla.

    Pre slabú údržbu hrozí kolaps aj stavbám na vrchu Palatin, kde bolo sídlo vládcov starovekého Ríma.

    Taliansko nie je v mnohých prípadoch pripravené ani na zemetrasenia, ktoré hrozia na viac než polovici územia krajiny. Pompeje by podľa archeológa Carantiniho v prípade zemetrasenia „nevedeli úplne zrekonštruovať”, lebo nemajú plán pre prípad nešťastia.
    Čítajte viac v článku Ely Rybárovej Taliani sa búria. Rúcajú sa im pamiatky z 13. 11. 2010 na sme.sk.

    palo odpovedal 13 years, 11 months ago 1 Člen · 1 Odpoveď
  • 1 Odpoveď

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť