-
Fermež vs preváraný ľanový olej
Dobrý deň,
pred časom som si od vás zakúpil prevarený ľanový olej za účelom natierania dreva v interiéri. Je prevarený ľanový olej vlastne fermež alebo je tam nejaký rozdiel v spracovaní?
Správne predpokladáte, že rozdiel je v spracovaní, kým fermež sa zohreje na teplotu 300 C v špeciálnom kotli bez prístupu vzduchu sa varí za tejto teploty kým nedosiahne žiadané vlastnosti, ľanový olej sa po dobu jedného týždňa varí za teploty 140 C predtým ale stojí na tmavom mieste po dobu 6tich mesiacov. <font face=”inherit”>Po dokončení procesu sa do fermeže pridávajú </font>rôzne<font face=”inherit”> </font>sušilá<font face=”inherit”> na urýchlenie schnutia, čo sa ale pri ľanovom oleji nerobí. Čo sa týka využitia fermež sa využíva na natieranie dreva, kovov a povrchov ktoré sú </font>vystavované<font face=”inherit”> vlhkosti, preváraný ľanový olej sa zase </font>používa<font face=”inherit”> v interiéri ako ochranná vrstva dreva, tiež na riedenie olejových farieb alebo ako pojivo v našich farbách. Lanový olej obsahuje vysoký podiel kyseliny linolovej aj linolénovej. Predáva sa v jedlej kvalite.</font>
Log in to reply.