Po čase opäť otvoria pre verejnosť kaštieľ v Jablonici

Obrázok k článku od zora.

Prehliadky kaštieľa v Jablonici v okrese Senica s historikmi v dobových kostýmoch organizuje v sobotu občianske združenie, ktoré sa postupnými krokmi snaží zanedbanú historickú pamiatku zachrániť. Kaštieľ bude otvorený od 10:00 do 15:00, vstupné vo forme dobrovoľného príspevku poputuje na opravu objektu. V ponuke pre návštevníkov bude aj guláš, kapustnica či fazuľovica.

 

Kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, kúpila spoločnosť z Trnavy. Jej vlastníci stoja aj za občianskym združením Útulný domov, ktoré organizuje brigády s cieľom dať chátrajúci objekt do poriadku. Do kaštieľa cez diery v streche celé roky tieklo, okrem toho bol ľahko dostupným cieľom zlodejov aj dobrodruhov. V ostatnom čase sa situácia začala meniť, dobrovoľníci kaštieľ čiastočne opravujú, jeho areál príležitostne sprístupňujú verejnosti. V lete už dvakrát v kaštieli organizovali festival s historickými remeslami.

 

Kaštieľ v niekdajšom mestečku Jablonica bol postavený v 17. storočí, Apponyiovci ho vlastnili až do začiatku 20. storočia. V období medzi dvoma svetovými vojnami slúžil ako sýpka, po druhej svetovej vojne v ňom bola až do roku 1968 základná škola, neskôr sklad podniku Zberné suroviny.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede