harp
Forum Replies Created
-
Tak kukni http://www.snm-em.sk :). To je stranka sice informacna ale vyzera akoby bola vytvorena pred 5 a viac rokmi a nie pred dvoma mesiacmi. Ale aspon to pre najvetsie pracovisko SNM.
-
Tiez mam podobnu skusenost. V cechach sa na mna kolega so Slezkej univerzity v Opave pozeral tiez ako na ziavenie ked som mu povedal ze pracujem za skoro minimalnu mzdu. To bolo v roku 2002 /januar/ Bol som vsak aj v Narodnim muzeu v Prahe, no a tam sa mi konzervatori postazovali ze ich plat je mizerny a mal by sa zvysovat. Urcite ani netusili za co som vtedy robil ja.
Neviete niekto aky je priemerny plat jednotlkivych profesii v muzeu. Ale nie priemer pre cele slovesko… Bratislava by to trochu kazila :)
PS: Bol som v MMM (Medajle a Mince) v Kremnici, instaluju tam zaujimavu expozitciu. Maju na nu financie. Teda NBS ma financie na MMM v Kremnici, aj keby ho radsej mozno nemalo.
-
Skuste si precitat clanok na tejto adrese:
http://www.obnova.sk/article.php?sid=442&mode=thread&order=0
… a spojte sa z muzeom. Pripadne napiste ci zavolajte aj do Slovenskeho banskeho Muzea v Banskej Stiabnici. Tam bz vam mohli pomoct, nakoniec je to ich napln…konzultacie.
Tiez skuste v internete na strankach vo svete. Da sa vzhladavat aj cez Obnovu.
-
Ja vlastnim podobny sperk, je to prsten kovany z ocele. Tiez ho uz nosim dlhsie prve tyzdne po tom ako sa olupala lazura som mal tiez hrdzu na prste ale po takych 2-3 mesiacoch intenzivneho nosenia sa povrch akoby “spasivoval” vlhkostou a jemnou kyselinou s ktorou bol v styku.
To je teda prva moznost. Nosit ho kym neprestane hrdzaviet a to uplne neprestane nikdy. :(
Dreha moznost je ho osetrit. Jemne ocisti od hrdze drotenou kefkou. A potom sa da pokracovat nasledovne. Ponorit ho na par minut od odhrdzovaca. Vytiahnut umyt vo vode. Okefovat a postup zopakovat kzm hrdza nezmzyne.
Potom ho treba povrchovo upravit. Nakolko ide o pouzivanz obiekt bude to asi dost zlozite, kedze je neustale vystavovanz rusivym vplyvom. No skus pouzit “hemerajt” :). Nie. Jednoducho by to bolo zaujimave upravit tanatovanim. Ale to je uz dlhsie a nebezpecnejsie. Tanat asi nezozenies len tak v drogerii. Ale skus sa opytat v muzeach ci galeriach. No a v tvojom pripade aj mna. Ved ma poznas.
Este upozornujem ze nasledovnz postup je iba navrhom a mal by sa aplikovat iba na nove obiekty. V ziadnom pripade nie na historicke zbierky, ci ine predmety muzealnej a galerijnej hodnoty ci starozitnosti. Pri tychto by mal, “by mal”, zasah vykonat patricne skuseny odbornik, po prieskume.
Dufam ze som pomohol aj touto jednou variantou z mnoha. Je najbeznejsia.
-
No to pisal do strej Obnovy niekto kto sa bal zverejnit svoju identitu. Mozno tym myslel vymenit ludi, mozno vymenit vystavy, mozno expozicie ci filozofiu. Co by ste zmenili vy, lodomeria?
-
Odvazny nazor, tiez som bol jedneho pekneho dna takto odvazny vid starsie diskusie SNM : “mladsi muzejnik” uz v muzeu nepracujem.
Ale to nech vam neprekaza. Ja vasu identitu von nepustim, ak to nespravite vy nik sa o vas nedozvie som rad ze pisete. Ktovie ci je na Slovensku viac takto odvaznych ludi v muzeach?
Este by ma azda potesilo keby ste mohli konkretizovat co sa vam na SNM nepaci. Dakujem.
-
V prvom rade dakujem za krasny prispevok.
RE: Foto:
Samozrejme pripravujem fotoalbum na ktorom sa budu dat zverejnit fotografie on-line. Zatial mi ich prosim poslite na michal …zav_nac… obnOva b0tkA sk a ja ich uverejnim vo fotoalbume na http://www.obnova.sk/fotoalbum.php. Tiez pripojte aj nejake udaje o vas. A ak chcete mohli by ste o chrame nieco aj napisat vo forme clanku.PS: Napisete nam v akom meste to ste? Dakujm :)
-
Rado mohol by si prosim odpisat jednemu navstevnikovi ktory sa v tejto rubrike zaujima o restaurovanie papiera?
dik
-
skus tu:
mozno ze predavaju len na tony ale urcite budu vediet poradit, napis mail alebo zavolaj…
-
tak som aj dopadol, v piatok som odisiel do Banskej Stiavnice, dnes ked som s tade odchadzal som sa v Ziari /n/ HRONOM nedostal do autobusu prisiel plny a odisiel viac nez plny.
Je to katastrofa, dal som si poslat, v piatok, spesinov dokumenty, slecna pri okienku v Martine ubezpecovala ze pridu do BS do 17-00 dodnes som ich nevidel, a to uz je Nedela.
-
co takto poskytnut navstevnikom muzei “zazitky tretieho druhu”
vone, chute, pocity chladu ci tepla to nezvladne ziadna virtualna realita…. zatial :)
-
mal by sa teda zvysovat?
-
v pripade ze mate zaujem podpista peticiu proti zruseniu lokalnych trati, poslite e-mail na peticia@obnova.sk
Zasleme vam e-mail z peticiou.
-
Ani som nepostrehol ze Obnova.sk dosiahla 20 000 pristupov, bolo to niekedy okolo 11. 1. 2002, dnes zanamenala Obnova 22 341 volani stranok, /od 28.2.2002/ iba tento mesiac: 5012 pristupov.
A aby som nepisal len o navstevnosti chcem vas upozornit na dve nove sluzby:
Archiv clankov:
http://www.obnova.sk/modules.php?op=modload&name=clanky&file=index
clanky su zoradene podla mesiacov, a rokov, tiez mate na vyber zo zobrazeni. Zoznam alebo vypis zaciatku clanku.Specialne vyhladavanie:
http://www.obnova.sk/modules.php?op=modload&name=hladaj&file=index
hlada v clankoch, web-linkoch…. -
V cechach organizuje Statny ustav pamatkove pece, dvojrocne, rekvalifikacne, externe, vyssie odborne studium: Pamatkove pece.
prihlasky treba podat do konca Marca.
toto studium je platene, tento rok otvaraju uz 10 rocnik a dve skupinky po cca 40 ludi