Forum Replies Created

Page 247 of 253
  • harp

Member
    20. februára 2003 at 2:17 in reply to: vystavy e-mailom

Tak kukni http://www.snm-em.sk :). To je stranka sice informacna ale vyzera akoby bola vytvorena pred 5 a viac rokmi a nie pred dvoma mesiacmi. Ale aspon to pre najvetsie pracovisko SNM.

• harp

Member
    20. februára 2003 at 2:14 in reply to: Aký by mal byť priemerný plat múzejníka?

Tiez mam podobnu skusenost. V cechach sa na mna kolega so Slezkej univerzity v Opave pozeral tiez ako na ziavenie ked som mu povedal ze pracujem za skoro minimalnu mzdu. To bolo v roku 2002 /januar/ Bol som vsak aj v Narodnim muzeu v Prahe, no a tam sa mi konzervatori postazovali ze ich plat je mizerny a mal by sa zvysovat. Urcite ani netusili za co som vtedy robil ja.

Neviete niekto aky je priemerny plat jednotlkivych profesii v muzeu. Ale nie priemer pre cele slovesko… Bratislava by to trochu kazila :)

PS: Bol som v MMM (Medajle a Mince) v Kremnici, instaluju tam zaujimavu expozitciu. Maju na nu financie. Teda NBS ma financie na MMM v Kremnici, aj keby ho radsej mozno nemalo.

• harp

Member
    18. februára 2003 at 19:17 in reply to: liatinove kachle zn. Kalan

Skuste si precitat clanok na tejto adrese:

http://www.obnova.sk/article.php?sid=442&mode=thread&order=0

… a spojte sa z muzeom. Pripadne napiste ci zavolajte aj do Slovenskeho banskeho Muzea v Banskej Stiabnici. Tam bz vam mohli pomoct, nakoniec je to ich napln…konzultacie.

Tiez skuste v internete na strankach vo svete. Da sa vzhladavat aj cez Obnovu.

• harp

Member
    18. februára 2003 at 19:14 in reply to: kovove sperky

Ja vlastnim podobny sperk, je to prsten kovany z ocele. Tiez ho uz nosim dlhsie prve tyzdne po tom ako sa olupala lazura som mal tiez hrdzu na prste ale po takych 2-3 mesiacoch intenzivneho nosenia sa povrch akoby “spasivoval” vlhkostou a jemnou kyselinou s ktorou bol v styku.

To je teda prva moznost. Nosit ho kym neprestane hrdzaviet a to uplne neprestane nikdy. :(

Dreha moznost je ho osetrit. Jemne ocisti od hrdze drotenou kefkou. A potom sa da pokracovat nasledovne. Ponorit ho na par minut od odhrdzovaca. Vytiahnut umyt vo vode. Okefovat a postup zopakovat kzm hrdza nezmzyne.

Potom ho treba povrchovo upravit. Nakolko ide o pouzivanz obiekt bude to asi dost zlozite, kedze je neustale vystavovanz rusivym vplyvom. No skus pouzit “hemerajt” :). Nie. Jednoducho by to bolo zaujimave upravit tanatovanim. Ale to je uz dlhsie a nebezpecnejsie. Tanat asi nezozenies len tak v drogerii. Ale skus sa opytat v muzeach ci galeriach. No a v tvojom pripade aj mna. Ved ma poznas.

Este upozornujem ze nasledovnz postup je iba navrhom a mal by sa aplikovat iba na nove obiekty. V ziadnom pripade nie na historicke zbierky, ci ine predmety muzealnej a galerijnej hodnoty ci starozitnosti. Pri tychto by mal, “by mal”, zasah vykonat patricne skuseny odbornik, po prieskume.

Dufam ze som pomohol aj touto jednou variantou z mnoha. Je najbeznejsia.

• harp

Member
    17. februára 2003 at 2:17 in reply to: Slúžia múzeá ešte ludom?

No to pisal do strej Obnovy niekto kto sa bal zverejnit svoju identitu. Mozno tym myslel vymenit ludi, mozno vymenit vystavy, mozno expozicie ci filozofiu. Co by ste zmenili vy, lodomeria?

• harp

Member
    17. februára 2003 at 2:15 in reply to: Muzeum Roku 2002 + kolos SNM

Odvazny nazor, tiez som bol jedneho pekneho dna takto odvazny vid starsie diskusie SNM : “mladsi muzejnik” uz v muzeu nepracujem.

Ale to nech vam neprekaza. Ja vasu identitu von nepustim, ak to nespravite vy nik sa o vas nedozvie som rad ze pisete. Ktovie ci je na Slovensku viac takto odvaznych ludi v muzeach?

Este by ma azda potesilo keby ste mohli konkretizovat co sa vam na SNM nepaci. Dakujem.

• harp

Administrator
    12. februára 2003 at 3:50 in reply to: Navstevnost na Obnova.sk

V prvom rade dakujem za krasny prispevok.

RE: Foto:
    Samozrejme pripravujem fotoalbum na ktorom sa budu dat zverejnit fotografie on-line. Zatial mi ich prosim poslite na michal …zav_nac… obnOva b0tkA sk a ja ich uverejnim vo fotoalbume na http://www.obnova.sk/fotoalbum.php. Tiez pripojte aj nejake udaje o vas. A ak chcete mohli by ste o chrame nieco aj napisat vo forme clanku.

PS: Napisete nam v akom meste to ste? Dakujm :)

• harp

Member
    9. februára 2003 at 22:03 in reply to: mosadzny plech

Rado mohol by si prosim odpisat jednemu navstevnikovi ktory sa v tejto rubrike zaujima o restaurovanie papiera?

dik

• harp

Member
    8. februára 2003 at 19:30 in reply to: mosadzny plech

skus tu:

mozno ze predavaju len na tony ale urcite budu vediet poradit, napis mail alebo zavolaj…

• harp

Member
    3. februára 2003 at 3:44 in reply to: Lokalne trate

tak som aj dopadol, v piatok som odisiel do Banskej Stiavnice, dnes ked som s tade odchadzal som sa v Ziari /n/ HRONOM nedostal do autobusu prisiel plny a odisiel viac nez plny.

Je to katastrofa, dal som si poslat, v piatok, spesinov dokumenty, slecna pri okienku v Martine ubezpecovala ze pridu do BS do 17-00 dodnes som ich nevidel, a to uz je Nedela.

• harp

Member
    26. januára 2003 at 4:30 in reply to: Slúžia múzeá ešte ludom?

co takto poskytnut navstevnikom muzei “zazitky tretieho druhu”

vone, chute, pocity chladu ci tepla to nezvladne ziadna virtualna realita…. zatial :)

• harp

Member
    26. januára 2003 at 4:27 in reply to: Aký by mal byť priemerný plat múzejníka?

mal by sa teda zvysovat?

• harp

Member
    26. januára 2003 at 4:25 in reply to: Lokalne trate

v pripade ze mate zaujem podpista peticiu proti zruseniu lokalnych trati, poslite e-mail na peticia@obnova.sk

Zasleme vam e-mail z peticiou.

• harp

Administrator
    25. januára 2003 at 7:43 in reply to: Navstevnost na Obnova.sk

Ani som nepostrehol ze Obnova.sk dosiahla 20 000 pristupov, bolo to niekedy okolo 11. 1. 2002, dnes zanamenala Obnova 22 341 volani stranok, /od 28.2.2002/ iba tento mesiac: 5012 pristupov.

A aby som nepisal len o navstevnosti chcem vas upozornit na dve nove sluzby:

Archiv clankov:
    http://www.obnova.sk/modules.php?op=modload&name=clanky&file=index
    clanky su zoradene podla mesiacov, a rokov, tiez mate na vyber zo zobrazeni. Zoznam alebo vypis zaciatku clanku.

Specialne vyhladavanie:
    http://www.obnova.sk/modules.php?op=modload&name=hladaj&file=index
    hlada v clankoch, web-linkoch….

• harp

Member
    24. januára 2003 at 5:31 in reply to: študium (školy, fakulty, reštaurovanie, umenie)

V cechach organizuje Statny ustav pamatkove pece, dvojrocne, rekvalifikacne, externe, vyssie odborne studium: Pamatkove pece.

prihlasky treba podat do konca Marca.

toto studium je platene, tento rok otvaraju uz 10 rocnik a dve skupinky po cca 40 ludi

Page 247 of 253