Forum Replies Created

  • mates

    Member
    13. decembra 2010 at 14:46 in reply to: Vlastné zdroje energie

    a este som zabudol ze aj odpad z toho sa potom kompostuje a pouziva ako hnojivo.

  • mates

    Member
    13. decembra 2010 at 14:44 in reply to: Vlastné zdroje energie

    ak planujes chovat aj dake zive zvery(ovce,kravy,kozy,prasce,kone,hyd,…), tak by sa dalo pouvazovat aj nad bioplynom. v cine tam do toho miesaju aj ludske vykaly. bakterie nie su priebercive.
    tym bioplynom potom mozes vykurovat, varit, elektriku vyrabat, auto pohanat,… co chces.

    nejake linky:
    konkretna realizacia v indickych himalajach
    http://transitionwhatcom.ning.com/group/alternativeenergy/forum/topics/small-scale-biogas-digesters
    alebo informacie o biopalivach
    http://journeytoforever.org/biofuel_library.html
    alebo informacie o technologiach pre realizaciu sebestacnosti pre 3ti svet
    http://www.cd3wd.com/cd3wd_40/cd3wd/index.htm

  • mates

    Member
    10. decembra 2010 at 13:39 in reply to: drevenica

    skor som mal na mysli tu cast (v knihe)o tazbe dreva v spravnom case a naslednom spracovani. kde vysledna kvalita a zivotnost sa daju ovplyvnit uz vyberom lokality, stromu, vhodnou dobou a technologiou tazby a spravnym susenim. z takehoto materialu sa potom daju stavat zdrave, kvalitne a dlho trvajuce stavby, trebars aj tradicne drevenice. myslim ze kedysi boli tieto vedomosti uplne samozrejme, len so sucasnym trendom hlavne rychlo a vela sa takyto sposob uvazovania uplne vytratil.

  • mates

    Member
    25. novembra 2010 at 19:05 in reply to: drevenica

    pozri holz100 technologiu (http://www.vlaro.sk/holz100.php)
    pripadne knihu od autora tejto technologie (http://www.martinus.sk/?uItem=59504)

  • mates

    Member
    20. marca 2010 at 10:57 in reply to: Kachlové pece a sporáky

    http://www.rikfer.cz/litina/dvirka/ ma zopar pouzitelnych kuskov z liatiny za dobru cenu.
    tie najlacnejsie by som nebral, maju len prinitovane plechove uchyty, ale pre sporak by sa dali pouzit vhodnym uchytenim a ochranou pred ziarom z ohniska.

  • mates

    Member
    18. marca 2010 at 11:42 in reply to: Kachlové pece a sporáky

    chleba mozes kludne upiect aj v rure, bude tam dostatocna teplota ak tahy povedies okolo rury (klasicky sporak).

    daju sa zohnat aj liatinove dvierka aj nerezove.

  • mates

    Member
    8. februára 2010 at 15:30 in reply to: daň z poľnohospodárskej pôdy na ekofarme (dane)

    najnizsia dan je za lesnu podu a potom su este pasienky.
    myslim ze dan z nehnutelnosti sa da odpustit v nejakych specifickych pripadoch. ale ma to v kompetencii obecny urad.

    google:
    „Od dane sú oslobodené nehnuteľnosti, ktoré vlastní obec. Od 1. januára 2007 však platí novela, podľa ktorej sa nezdaňujú ani pozemky a stavby určené na vzdelávanie, vedeckovýskumné účely či vykonávanie náboženských obradov. Obec či mesto môže však oslobodiť od dane i ľudí v hmotnej núdzi, občanov nad 62 rokov či ľudí s vážnym zdravotným postihnutím.“

    ako je to v sucasnosti netusim.

  • mates

    Member
    8. februára 2010 at 15:16 in reply to: hlinená pec

    hlinena pec sa stavia z hliny do ktorej sa mozu vkladat ulomky keramiky(skridle,rozbite taniere,…). najjednoduchsia je stavba hlinenej pece na chleba(pizzu), kde sa ohnisko vytvaruje z mokreho piesku(polgula),na ktory sa polozia mokre handry(noviny) a na toto sa postupne nanasa hlina(do ktorej sa pripadne vtlacaju kusky keramiky). hrubka vrstvy je cca 20cm. necha sa samozrejme otvor pre odvod spalin. po dostavani sa vyreze prikladaci otvor, piesok vyberie a piecka sa necha preschnut. ten vyrezany kus sa moze pouzit ako dvierka.
    moze sa v nej zacat aj hned kurit, ale to popraska urcite. praskliny sa zamazu hlinenou maltou.
    do prvych vrstiev hliny (ohnisko) sa mozu dat aj plevy, kvoli lepsej izolacii ohniska (plevy vyhoria a ostanu vzduchove bubliny).

  • mates

    Member
    5. februára 2010 at 12:20 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    kachlice by mali byt nepopraskane z dovodu, ze maju aj nosnu funkciu. popraskane kachlice sa daju aj opravit, ale ich treba potom pouzit na vyssie poschodia.
    stare kachlice sa vyrabali inou technologiou ako sucasne.
    kachlice sa nemusia nevyhnutne vyplnat hlinou a keramickym materialom, ak pouzijete dvojplastovu konstrukciu. pri priamom prechode spalin popri kachlici sa vyplna bud samotovymi platkami, alebo skridlami do hliny.
    rychlost a efektivnost vykurovania dost zavisi aj od konstrukcie ohniska a hlavne tahov.

    sporak je primarne urceny na ohrev jedla. ma nizsiu efektivnost spalovania, pretoze ma inak konstruovane ohnisko. na vykurovanie objektu (trvale obyvaneho) je najlepsia murovana pec. pri dobrom navrhu tahov sa da realizovat aj rychly nabeh aj doba trvania.
    liatinove pece a krbove vlozky su kompromisom.
    treba sa rozhodovat aj podla ceny, prace, instalacie, prevadzky, oprav, udrzby.
    takze podla toho co chcete a pozadujete sa rozhodnite.

    ak chcete rychlo vykurit, s moznostou ohrevu jedla, pripadne teplej vody, volte sporak. neocakavajte vsak velku akumulacnu schopnost ani efektivnost. ak nemate vela penazi, uplne vam na tento ucel postacia peterky alebo nejake liatinove kachle, moznost doplnit o externe vymenniky tepla.

    ak chcete mat prijemne dlho trvajuce teplo, nepotrebujete vykurit miestnost ihned, zalezi vam aj na efektivnosti spalovania a vyuziti tepla, najlepsou moznostou je murovana pec. da sa upravit aj na pecenie, ohrev vody, lezovisko

    teplovzdusne vykurovanie vela vyhod nema, tak touto cestou by som neodporucal sa vydat.

    tolko v skratke.

  • mates

    Member
    15. marca 2009 at 10:49 in reply to: Ekologicke WC
  • mates

    Member
    10. februára 2009 at 19:13 in reply to: Povrchova teplota vykurovacich telies

    teplota na povrchu kachlovej pece zavisi od vnutornej konstrukcie.
    pri lahkej konstrukcii to moze byt aj nad 100 stupnov, pri stredne tazkej do tych 100 stupnov a pri tazkej konstrukcii je to okolo prijemnych 40 stupnov.
    zavisi to dost aj na konstrukcii ohniska, tahoveho systemu, pouzitych materialov, …