porsena
Forum Replies Created
-
Zdravím,
asi by to chcelo viac info, najmä nejakú fotku. Ak to murované z lomového kameňa a hliny tak je to zbytočné prenášať. Je to nesúrodé murivo a po rozobratí z toho aj tak bude len hŕba beztvarej sutiny. Preniesť by v tomto prípade znamenalo postaviť podobnú pec z materiálu pôvodnej, ale pri amorfnom mi to príde zbytočné. Je to podobné, ako keby si hrad s piesku chcel “preniesť” tak, že ho rozbiješ, piesok naložíš do vreca podobný hrad postavíš z toho piesku niekde inde.
Inšie by to bolo v prípade, ak by to bola pec z presnejších dielcov, ako napr. tieto hontianske
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=185&postdays=0&postorder=asc&start=40&sid=0ef642d32b5e43bceb18ae93f327978d
Na prvý pohľad vidieť, že takáto konštrukcia sa dá vcelku jednoducho rozobrať a potom znovu niekde postaviť, a aká taká autenticita ostane zachovaná.
Jediné čo môžem poradiť, aby kamarát riešil problémy z vlhkosťou iným spôsobom.PS: Prosím administrátorov, aby presunuli diskusiu sem
http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=185&postdays=0&postorder=asc&start=40&sid=0ef642d32b5e43bceb18ae93f327978d
nech sa to zbytočne nedrobí -
Tou pohľadnicou zo Serede si ma potešil Tatar. Ďakujem.
Čo sa týka toho Tornócz-a, tak to je Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa. Trnovec pri Holíči je po maďarsky Tövisfalu. Škoda inak, na chvíľku som sa potešil z toho obrázku tehelne, kým mi to nedošlo. V Trnovci okr. SI bola totiž tiež tehelňa a to minimálne od 17. storočia. -
Olaaa, Zavináč, vcelku by ma zaujímala tá vaša sústava letnej a zimnej kuchyne :). Popíš viacej. Je to celé v dome, alebo je zimná kuchyňa nejaké prístavba? Je ten komín otvorený, alebo uzavretý? A čím sa odlišuje zimná kuchyňa od letnej?
-
Bolo by potrebné vidieť, ja som síce v tomto dome bol, ale presne si nepamätám. Z najsamväčšou pravdepodobnosťou tam však ústila komínová rúra šporáka, alebo tzv. “petroviek” z vedľajšej izby. Vzhľadom na charakter zadymenia priamo z čeľustí pece nemá tento otvor prečo s pecou súvisieť.
-
Ja predpokladám, že tým, autorom je myslený skôr ID Rastoo. Ja by som síce rád išiel obzerať domce do Vígľašskej huty, prípadne ísť hľadať stopy po tamojšej sklárni, ale momentálne sa tam nechystám :).
-
Potrebuješ na to aj odpoveď, alebo si si už odpovedal sám? Proste treba v stene ktorá ich oddeľuje vyraziť dverný otvor. Čo iné?
K tej čiernej kuchyni: Ak si dal dole len samotný zvislý komín, a zaklenutie kuchyne tam ostalo, tak ho radšej neodstraňuj. Ak nemá vážne statické poruchy, kľudne to tam môže ostať a bude krásnym spôsobom ozvláštňovať tvoj dom. Odporúčal by som však aj nanovo vymurovať komín aj nad strechu v pôvodnej šírke, pretože to patrí k charakteristickému vzhľadu a podľa šírky komína sa dá aj z vonka zistiť, že v dome je zachovaná čierna kuchyňa. -
Zaslepenie otvoreného komína odspodu.
Vyústenie nového dymovodu, tá rúra vľavo, do stojatej novopostavenej časti komína. Aj keď toto nie je celkom úplne uspokojivé riešenie, pretože novú zvislú časť komína postavili príliš úzku, takže komín stratil čiastočne svoj charaketr a najmä z vonka vyzerá ako obyčajný ťahový. -
JA si nemyslím, že je to provokatér, len ďalší neznalý, ktorý si neuvedomuje, akú hodnotu ide zničiť.
Keby sme vedeli aj o tom, akým spôsobom ten “komín padá na suseda”, tak by sme možno aj vedeli pomôcť.
Samotný komín sa totiž to skladá s dolnej “liviekovitej” časti, ktorá vlastne zhora uzatvára čiernu kuchyňu a potom zo samotného komínového telesa, prevažne štvorcového prierezu, ktorý trčí prirodzene na strechu von. Ak padá len tá horná časť, tak kvôli tomu netreba rozoberať celé zaklenutie čiernej kuchyne, stačí rozobrať len samotnú komínovú časť a znova ju vymurovať. AK chcete ťahový komín, ten by som odporúčal riešiť samostatne. Ale ak nechcete mať na streche popri tomto komíne ešte jeden, je riešenie: spodok otvoreného komína, čiže zaklenutie, uzatvoriť v najvyššej časti a do samotnej zvislej časti už v priestore podkrovia voviesť nový dymovod z komínových rúr. priložím Foto, ak nájdem. -
JA si nemyslím, že je to provokatér, len ďalší neznalý, ktorý si neuvedomuje, akú hodnotu ide zničiť.
Keby sme vedeli aj o tom, akým spôsobom ten “komín padá na suseda”, tak by sme možno aj vedeli pomôcť.
Samotný komín sa totiž to skladá s dolnej “liviekovitej” časti, ktorá vlastne zhora uzatvára čiernu kuchyňu a potom zo samotného komínového telesa, prevažne štvorcového prierezu, ktorý trčí prirodzene na strechu von. Ak padá len tá horná časť, tak kvôli tomu netreba rozoberať celé zaklenutie čiernej kuchyne, stačí rozobrať len samotnú komínovú časť a znova ju vymurovať. AK chcete ťahový komín, ten by som odporúčal riešiť samostatne. Ale ak nechcete mať na streche popri tomto komíne ešte jeden, je riešenie: spodok otvoreného komína, čiže zaklenutie, uzatvoriť v najvyššej časti a do samotnej zvislej časti už v priestore podkrovia voviesť nový dymovod z komínových rúr. priložím Foto, ak nájdem. -
Nuž čo už, ďalší dom prišiel o časť duše. Škoda čiernej kuchyne.
Ale k tej tvojej “diere”.
Uviedol si, že “dvierka sú 45×45 a výška klenby je tiež asi 45cm a dlhá asi 120cm”, nevidím tam šírku toho priestoru za dvierkami, predpokladám, že je viac ako 45 cm a klenba je vcelku dosť nízka. V každom prípade si myslím, že je to chlebová pec. Dá sa predpokladať, že pôvodne bola pred ňou niečo vyše pol metra hlboká jama, na lepšie obsluhovanie. Nuž ale ak to aj zachováš, bude to už len torzo pôvodného funkčného systému čiernej kuchyne…. -
Ach, ach Strombus72, asi by si mal viac pozerať Cimrmana :D. Ak si si nevšimol Palo dôsledne používa diakritiku. V jeho vete je teda vokatív od vlastného mena Čechov (Anton Pavlovič mimochodom). :D :D :D
Šťastný nový rok všetkým :D -
Hmm, hmm, hmm….
bohužiaľ, ako sa hovorí, napísané slovo je trikrát silnejšie ako pravda… -
Stevie, Stevie, takúto krásu u seba žgrhlíš? Viac fotiek z priebehu obnovy by sa u Teba nenašlo?
-
Je to kameninová fľaša na minerálku Nassau Selters. Vyrábali sa v takejto podobe od 60-tych rokov 19. storočia, tak zhruba do konca 19. storočia.
-
Ešte tak pridať foto a bolo by to v pohode :)