Forum Replies Created

Page 7 of 27
  • porsena

    Member
    1. februára 2011 at 18:13 in reply to: stahovanie kamennej chlebovej pece

    Zdravím,
    asi by to chcelo viac info, najmä nejakú fotku. Ak to murované z lomového kameňa a hliny tak je to zbytočné prenášať. Je to nesúrodé murivo a po rozobratí z toho aj tak bude len hŕba beztvarej sutiny. Preniesť by v tomto prípade znamenalo postaviť podobnú pec z materiálu pôvodnej, ale pri amorfnom mi to príde zbytočné. Je to podobné, ako keby si hrad s piesku chcel “preniesť” tak, že ho rozbiješ, piesok naložíš do vreca podobný hrad postavíš z toho piesku niekde inde.
    Inšie by to bolo v prípade, ak by to bola pec z presnejších dielcov, ako napr. tieto hontianske
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=185&postdays=0&postorder=asc&start=40&sid=0ef642d32b5e43bceb18ae93f327978d
    Na prvý pohľad vidieť, že takáto konštrukcia sa dá vcelku jednoducho rozobrať a potom znovu niekde postaviť, a aká taká autenticita ostane zachovaná.
    Jediné čo môžem poradiť, aby kamarát riešil problémy z vlhkosťou iným spôsobom.

    PS: Prosím administrátorov, aby presunuli diskusiu sem
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=185&postdays=0&postorder=asc&start=40&sid=0ef642d32b5e43bceb18ae93f327978d
    nech sa to zbytočne nedrobí

  • porsena

    Member
    31. januára 2011 at 17:45 in reply to: Re: Trnava

    Tou pohľadnicou zo Serede si ma potešil Tatar. Ďakujem.
    Čo sa týka toho Tornócz-a, tak to je Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa. Trnovec pri Holíči je po maďarsky Tövisfalu. Škoda inak, na chvíľku som sa potešil z toho obrázku tehelne, kým mi to nedošlo. V Trnovci okr. SI bola totiž tiež tehelňa a to minimálne od 17. storočia.

  • porsena

    Member
    19. januára 2011 at 9:52 in reply to: Chlebová pec

    Olaaa, Zavináč, vcelku by ma zaujímala tá vaša sústava letnej a zimnej kuchyne :). Popíš viacej. Je to celé v dome, alebo je zimná kuchyňa nejaké prístavba? Je ten komín otvorený, alebo uzavretý? A čím sa odlišuje zimná kuchyňa od letnej?

  • porsena

    Member
    16. januára 2011 at 12:20 in reply to: Čierna kuchyňa

    Bolo by potrebné vidieť, ja som síce v tomto dome bol, ale presne si nepamätám. Z najsamväčšou pravdepodobnosťou tam však ústila komínová rúra šporáka, alebo tzv. “petroviek” z vedľajšej izby. Vzhľadom na charakter zadymenia priamo z čeľustí pece nemá tento otvor prečo s pecou súvisieť.

  • porsena

    Member
    16. januára 2011 at 12:14 in reply to: Chlebová pec

    Ja predpokladám, že tým, autorom je myslený skôr ID Rastoo. Ja by som síce rád išiel obzerať domce do Vígľašskej huty, prípadne ísť hľadať stopy po tamojšej sklárni, ale momentálne sa tam nechystám :).

  • porsena

    Member
    13. januára 2011 at 11:01 in reply to: Čierna kuchyňa doslúžila

    Potrebuješ na to aj odpoveď, alebo si si už odpovedal sám? Proste treba v stene ktorá ich oddeľuje vyraziť dverný otvor. Čo iné?
    K tej čiernej kuchyni: Ak si dal dole len samotný zvislý komín, a zaklenutie kuchyne tam ostalo, tak ho radšej neodstraňuj. Ak nemá vážne statické poruchy, kľudne to tam môže ostať a bude krásnym spôsobom ozvláštňovať tvoj dom. Odporúčal by som však aj nanovo vymurovať komín aj nad strechu v pôvodnej šírke, pretože to patrí k charakteristickému vzhľadu a podľa šírky komína sa dá aj z vonka zistiť, že v dome je zachovaná čierna kuchyňa.

  • porsena

    Member
    12. januára 2011 at 13:44 in reply to: Čierna kuchyňa doslúžila


    Zaslepenie otvoreného komína odspodu.


    Vyústenie nového dymovodu, tá rúra vľavo, do stojatej novopostavenej časti komína. Aj keď toto nie je celkom úplne uspokojivé riešenie, pretože novú zvislú časť komína postavili príliš úzku, takže komín stratil čiastočne svoj charaketr a najmä z vonka vyzerá ako obyčajný ťahový.

  • porsena

    Member
    12. januára 2011 at 13:33 in reply to: Čierna kuchyňa doslúžila

    JA si nemyslím, že je to provokatér, len ďalší neznalý, ktorý si neuvedomuje, akú hodnotu ide zničiť.
    Keby sme vedeli aj o tom, akým spôsobom ten “komín padá na suseda”, tak by sme možno aj vedeli pomôcť.
    Samotný komín sa totiž to skladá s dolnej “liviekovitej” časti, ktorá vlastne zhora uzatvára čiernu kuchyňu a potom zo samotného komínového telesa, prevažne štvorcového prierezu, ktorý trčí prirodzene na strechu von. Ak padá len tá horná časť, tak kvôli tomu netreba rozoberať celé zaklenutie čiernej kuchyne, stačí rozobrať len samotnú komínovú časť a znova ju vymurovať. AK chcete ťahový komín, ten by som odporúčal riešiť samostatne. Ale ak nechcete mať na streche popri tomto komíne ešte jeden, je riešenie: spodok otvoreného komína, čiže zaklenutie, uzatvoriť v najvyššej časti a do samotnej zvislej časti už v priestore podkrovia voviesť nový dymovod z komínových rúr. priložím Foto, ak nájdem.

  • porsena

    Member
    12. januára 2011 at 13:33 in reply to: Čierna kuchyňa doslúžila

    JA si nemyslím, že je to provokatér, len ďalší neznalý, ktorý si neuvedomuje, akú hodnotu ide zničiť.
    Keby sme vedeli aj o tom, akým spôsobom ten “komín padá na suseda”, tak by sme možno aj vedeli pomôcť.
    Samotný komín sa totiž to skladá s dolnej “liviekovitej” časti, ktorá vlastne zhora uzatvára čiernu kuchyňu a potom zo samotného komínového telesa, prevažne štvorcového prierezu, ktorý trčí prirodzene na strechu von. Ak padá len tá horná časť, tak kvôli tomu netreba rozoberať celé zaklenutie čiernej kuchyne, stačí rozobrať len samotnú komínovú časť a znova ju vymurovať. AK chcete ťahový komín, ten by som odporúčal riešiť samostatne. Ale ak nechcete mať na streche popri tomto komíne ešte jeden, je riešenie: spodok otvoreného komína, čiže zaklenutie, uzatvoriť v najvyššej časti a do samotnej zvislej časti už v priestore podkrovia voviesť nový dymovod z komínových rúr. priložím Foto, ak nájdem.

  • porsena

    Member
    11. januára 2011 at 9:22 in reply to: Čierna kuchyňa doslúžila

    Nuž čo už, ďalší dom prišiel o časť duše. Škoda čiernej kuchyne.
    Ale k tej tvojej “diere”.
    Uviedol si, že “dvierka sú 45×45 a výška klenby je tiež asi 45cm a dlhá asi 120cm”, nevidím tam šírku toho priestoru za dvierkami, predpokladám, že je viac ako 45 cm a klenba je vcelku dosť nízka. V každom prípade si myslím, že je to chlebová pec. Dá sa predpokladať, že pôvodne bola pred ňou niečo vyše pol metra hlboká jama, na lepšie obsluhovanie. Nuž ale ak to aj zachováš, bude to už len torzo pôvodného funkčného systému čiernej kuchyne….

  • porsena

    Member
    26. decembra 2010 at 14:17 in reply to: Web stranky na temu hrady a zamky

    Ach, ach Strombus72, asi by si mal viac pozerať Cimrmana :D. Ak si si nevšimol Palo dôsledne používa diakritiku. V jeho vete je teda vokatív od vlastného mena Čechov (Anton Pavlovič mimochodom). :D :D :D
    Šťastný nový rok všetkým :D

  • porsena

    Member
    14. decembra 2010 at 15:18 in reply to: Stará fara v Žiline

    Hmm, hmm, hmm….
    bohužiaľ, ako sa hovorí, napísané slovo je trikrát silnejšie ako pravda…

  • porsena

    Member
    6. decembra 2010 at 11:33 in reply to: mokra stena

    Stevie, Stevie, takúto krásu u seba žgrhlíš? Viac fotiek z priebehu obnovy by sa u Teba nenašlo?

  • porsena

    Member
    16. novembra 2010 at 19:23 in reply to: starožitná nádoba – hodnota a pôvod ???

    Je to kameninová fľaša na minerálku Nassau Selters. Vyrábali sa v takejto podobe od 60-tych rokov 19. storočia, tak zhruba do konca 19. storočia.

  • porsena

    Member
    16. novembra 2010 at 17:58 in reply to: starožitná nádoba – hodnota a pôvod ???

    Ešte tak pridať foto a bolo by to v pohode :)

Page 7 of 27