Forum Replies Created

Page 9 of 10
  • robertm

    Member
    19. januára 2010 at 0:06 in reply to: sebestačná ekofarma

    Bezorbovou metódou pestovania obilia sa dajú dosiahnúť dvojnásobné výnosy oproti dnes požívaným metódam s oraním. Nie sú potrebné: na prácu žiadne stroje či zvieratá, používať chémiu, dostávať dotácie. Obilie sa dá pokosiť ručne, nie je to až taká drina. Múku si možno pomlieť doma: http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=4643 .

    Nástroje možno vyrobiť kamenné, ale do takého extrému by som nechcel ísť. Prebytky z farmy možno predať a za pár eur zaplatiť nevyhnutné veci, ako sú železné nástroje, oblečenie, stavebný materiál, dane. Dôležité je nemusieť chodiť do práce, teda nepotrebovať veľké množstvo peňazí.

    Zaujímalo by ma, či človek môže poberať sociálne dávky ak vlastní pôdu.

    Ďakujem za informáciu o koze. Máte viac takýchto praktických informácií? Zišli by sa mi.

  • robertm

    Member
    18. januára 2010 at 15:38 in reply to: natery v dome

    1. Olejová farba je pekná a praktická.
    2. Dá sa zoškrabať špachlou.
    3. Na olejovku sa dá natrieť duvilax, po zaschnutí môžete naniesť pucovku.

  • robertm

    Member
    17. januára 2010 at 15:07 in reply to: sebestačná ekofarma

    Ďakujem za informácie.

    Živočíšnu stravu považujem za nenahraditeľnú.

    Pluhy a kosačka? Bavíme sa o ekofarme.
    http://www.ekozahrady.com/
    http://www.rodovystatek.cz/sepp_holzer_zelenina.htm
    http://www.kruhzivota.sk/pestovanie-obilia-metodou-fukuoka-bonfils

    Pod pojmom sebestačnosť mám na mysli sebestačnosť. Že nepotrebujem nič kupovať. Zaujímalo by ma či obilie je nutné mlieť na múku a ako, alebo sa dá variť ako ryža (krúpy) a urobiť z neho kašu, či koláče.

    Kravu samozrejme nechcem, čo by som robil s 15 litrami mlieka denne? Koza je ok. Načo by mi bol kôň? Veľa zožerie.

    30 árov beriem ako vtip. Vraj stačí 1 hektár, ale myslím že popri domácich zviertách ich bude treba viac. Som 500 m.n.m.

  • robertm

    Member
    5. januára 2010 at 17:55 in reply to: Slama, ekológia a Nizko Energeticky Dom (NED)

    S tou rekuperáciou a elektronikou si na zlom portáli, choď napríklad tu:
    http://www.e-filip.sk/Default.aspx?contentID=1005&sortBy=lastAnswer#messages

    Pec si môžeš postaviť sám. . Poteším ťa, tiež stojí kopa peňazí :-) Keď ju stavia firma, tak 200 – 300 tis. Sk, keď staviaš sám tak 30 – 50 tis Sk. Pec je zo šamotu, preto je taká drahá. Ale má životnosť min 50 rokov prevádzky, bez opráv. Existujú aj 100 ročné a nič im nechýba. Hlinená pec by bola zadarmo ale má kratšiu životnosť.

  • robertm

    Member
    5. januára 2010 at 16:23 in reply to: Slama, ekológia a Nizko Energeticky Dom (NED)

    Ak staviaš z hliny a slamy, zrejme chceš ekologický, zdravý dom ktorý je (skoro) zadarmo.
    1. Rekuperácia je drahá a má reálnu účinnosť 30 – 50 %, čiže je vlasten zbytočná. O jej škodlivých účinkoch nechcem písať.
    2. Parozábranu netreba, pretože ti klesú merný difúzny odpor smerom von.
    3. Dôležitejšie je riešiť izoláciu proti vode zo zeme, na to by stačil sokel z kameňov spájaných hlinou do výšky 30 cm. Základy stačia z udupaného štrku. Tu je inšpirácia: http://www.flickr.com/photos/smallape/sets/72157622481434893/ .
    4. Strecha môže byť aj zelená = fólia + drny trávy hrubé 10 cm. Ak sa použijú trávy s tenkými listami a husto zarastú, strecha v zime dobre tepelne izolouje a v lete funguje ako prirodzená klimatizácia. Zadarmo.
    5. Polystyrén nepoužívaj. Je neekologický, treba ho kupovať a neprepúšťa vodné pary. Hlinená podlaha je teplejšia ako betónová. Hlinené omietky vyržia dlho pokiaľ sú v suchu, je potrebný 1 m presah strechy na poschodie.
    6. Vykurovanie odporúčam realizovať akumulačnou pecou na drevo. priložíš raz za 24 hodín a už sa nastaráš. Dokáže pripraviť aj teplú vodu, dá sa do nej zamurovať bojler.
    7. Prírodné materiály sú zdravé, zadarmo a keď sa rozhodneš dom zbúrať, nič po nich neostane, nijak si nezamoríš pozemok.

    Cob House: Gobcobatron - Interior

  • robertm

    Member
    4. januára 2010 at 8:27 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    Ľudia ktorí rozumejú problematike určite nie sú blázni.

  • robertm

    Member
    29. decembra 2009 at 9:14 in reply to: Stavba hlineného domu – postup
  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 11:48 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    To neviem. Asi by som šiel pozrieť do Poľska. Ale najskôr by som si kúpil plechový sporák so šamotovým alebo liatinovým ohniskom. Na Slovensku za nejakých 400 eur, v Poľsku asi lacnejšie. Keď niečo zistíte, dajte vedieť, aj mňa to zaujíma. Možno sa stavať sporák naozaj oplatí.

  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 10:25 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    Nie je za čo, rád pomôžem. :-) Tiež nie som profesionál, nestaviam pece za peniaze, som samouk. Inak klobúk dole pred profesionálmi.

    Pokial nechceš na peci variť, iba s ňou kúriť, je lepšia ťažká akumulačná pec. Má menej ako polovičnú spotrebu dreva a akumuluje aj 24 hodín. Cenovo stojí asi rovnako, len sa inak poukladajú tehly. :-)

  • robertm

    Member
    28. decembra 2009 at 9:14 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    Ak kúpiš použité kachlice na inzerát, asi už niečo zažili a asi ešte niečo vydržia.

    Taka otázka na okraj: Vieš ako sa stavia sporák?
    http://filesurf.ru/158708/Stavba_sporaku.pdf.html
    (súbor bude prístupný mesiac)

    Ohnisko sa robi zo šamotových tehál. Na praskanie keramiky (kachlíc) má vplyv tepelný gradient C/m. Preto sa kachlice vypĺňajú hlinou, alebo sú len plášťom za tehlami pece. Chápem že chces pouziť kachlice, sporák sa často špiní a treba ho čistiť. Nie je to luxus. Ale niektorí ľudia majú pec normálne vymurovanú z tehál a omietnutú hlinou na pletive.

    Ak chceš väčšiu akumuláciu, treba mať v peci viac materiálu. To môžeš rovno pec vymurovať z tehál a kachlice budú iba plášť. Budú menej tepelne namáhané a dajú sa kydykoľvek vymeniť bez toho aby prestala fungovať pec.

  • robertm

    Member
    27. decembra 2009 at 23:15 in reply to: Stavba hlineného domu – postup
  • robertm

    Member
    23. decembra 2009 at 15:43 in reply to: Kachlova vs. liatinova pec

    Kachlice z Kerka su kvalitnejsie ako z Polska, ale kazda kachlica moze prasknut, je jedno odkial su. Takze je jedno ake kupis, asi by som bral najlacnejsie. Akurat skontrolovat ci nie su prasknute, alebo zadechtovane. Zavisi na co ich potrebujes.

  • robertm

    Member
    21. decembra 2009 at 8:16 in reply to: Okna: Plastove vs./alebo drevene

    Poznam jeden dom kde su drevene okna bez udrzby a drevo na nich je rozpraskane od dazda a slnka. Drevo mozno vydrzi ale bez ochrany a na dazdi? Tomu neverim. Čím ich treba natierať?

    Shamman: Neviem kde žyješ, ale plastové okná sú dosť rozšýrené už veľa rokov a tie súčastné sa určite nekrútia. Akurát viem že sa krútili v lete tmavé plasťáki s tenkími výstužami, ale to je zlí návrh okna.

  • robertm

    Member
    21. decembra 2009 at 6:37 in reply to: Okna: Plastove vs./alebo drevene

    Jirko: Slušný kotol má mať (aj) externý prívod vzduchu. Spoliehať sa na miestnosť, no neviem… Ak sa vám nerosili staré okná, tak to vám ich muselo poriadne prefukovať, zrejme vám nevadia vysoké platby sa vykurovanie. Ale nikto sa ma na nič nepýtal. Všetci ste spokojní a to je podstatné.

  • robertm

    Member
    20. decembra 2009 at 3:21 in reply to: Okna: Plastove vs./alebo drevene

    Je odporné keď ťahá od okna kôli netesnostiam. Mám plastové okná a vetrám nárazovo. Nemám problémy s vlhkosťou. Naopak mám tepelnú pohodu, ticho a súkromie. Aj na samote v prírode je kopa zvukov, nemusím ich počúvať keď spím. Rovnako mi v lete nelezie dnu bodavý hmyz. Aké výhody majú netesné okná? Máte praktické skúsenosti?

    Plastové okná sú lacnejšie ako eurookná, preto vytvárajú menšiu závislosť na systéme, treba zarobiť menej peňazí. Neviem o tom žeby PVC degradovalo, mám 30 rokov starý umelohmotný kvetináč, a je ako nový. Neverím že chémia na eurooknách je ekologická a že by za 10 rokov bez údržby nezhnili. Keď už ekológia a nezávislosť, tak si dať spraviť dvojsklo a rám vytvoriť z vlastného narezaného dreva.

Page 9 of 10