Pevnosť Veľkého čínskeho múra spočíva v ryži
Tajomstvo pevnosti a dlhovekosti Veľkého čínskeho múra spočíva v lepkavej ryži, ktorú stavebníci použili na vytvorenie malty. Zistil to čínsky vedecký tím. Výsledky ich výskumu na svojej webovej stránke zverejnil denník Daily Telegraph. Časti múra postavené počas vlády dynastie Ming vznikli pred zhruba 600 rokmi zmiešaním kaše z lepkavej ryže a haseného vápna. Práve ryžová kaša zlepila dokopy tehly tak pevne, že na mnohých miestach múru ani dnes nerastie tráva. V ryži sa nachádza amylopektín, ktorý podľa vedcov z univerzity Zheda “pomohol vytvoriť kompaktnú mikroštruktúru, čo dodalo stabilnejšie fyzické vlastnosti a väčšiu mechanickú silu”. Použitie lepkavej ryžovej kaše je pritom podľa nich jednou z najdôležitejších technologických inovácií tej doby. V období vládnutia dynastie Ming totiž vznikali hrobky, pagody a múry odolné voči zemetraseniam a iným prírodným katastrofám.