Kuchyňa čierna

Kuchyňa čierna

1. druh kuchyne v ľudovom dome, vznikla oddelením zadnej časti pitvora ( mandrholcom, polstienkami, oblúkom a pod.), kam boli z čiernej izby preorientované čeľuste pece a ohnisko. Dym z ohniska al. čeľustí pece sa voľne rozplýval, príp. bol odvádzaný otvoreným komínom, ktorého spodný otvor mohol niekedy zaberať rovnakú plochu ako kuchyňa, (dosadal na obvodové múry čiernej kuchyne . Čierna kuchyňa bola zadymeným priestorom, kde sa iba varilo, jedávalo sa v izbe; 2. súčasť trojpriestorovej dispozície meštianskeho domu, umiestnenej v strednom priestore za schodiskom, často v dvorovom krídle. V jednopodlažných stavbách ohnisko bývalo od ostatnej časti kuchyne oddelené oblúkom naprieč celej šírky priestoru, niekedy vysadeným na predsadené piliere. Dym z ohniska, sprav. situovaného pri parcelačnom múre, odvádzal otvorený komín do podstrešia. Teleso komína sa zvyklo využívať ako udiareň. 3. súčasť hradu. Ak bola kuchyňa samostatnou stavbou, mala otvorený komín, ak bola v priestore, nad ktorou sa nachádzalo ďalšie podlažie, dym sa odvádzal vlašským komínom al. sústavou vlašských komínov. Na hrade sa mohlo nachádzať viacej kuchýň s rôznym použitím (pre panstvo, služobníctvo .

Kategória: Architektúra
Tag:

.

Vytvorené: 15. decembra 2010 23:12

Upravené: 15. decembra 2010 23:12

Autor: admin_obnova

Návrh na zmenu

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Odpovede