ľanový olej
Názov: ľanový olej (čes. lněný olej, ang. linseed oil / flaxseed oil, nem.Leinöl). Ľanový olej sa získáva lisovaním zo semien ľanu siateho (Linum usitatissimum).
Vzhľad: Má slamovožltú farbu, príjemnú vôňu aj chuť.
Vlastnosti: Semená ľanu obsahujú cca 20% oleja. Olej polymeruje v priebehu 3 až 4 dní. Degradačné procesy, ktoré sprevádzajú polymerizáciu, sa prejavujú žltnutím olejového filmu. Zvláštne miesto zaujíma zahustený ľanový olej, ktorý sa pripravoval tak, že ľanový olej bol vystavený po niekoľko dní účinkom kyslíka a svetla v plytkých nádobách. Takýto prirodzeným spôsobom čiastočne spolymerizovaný olej rýchle schne, ale aj viac žltne. Aby sa zabránilo ďalšej polymerizácii uchováva sa v nádobách z tmavého skla.
Takýto olej vraj používal aj Rubens.
Pôvod: Pôvodom je ľan z Egypta, kde sa pestoval už pred 5000 rokmi. Bol však pestovaný po celom svete toľko storočí, že jeho geografický pôvod je neistý.
Príprava: Lisuje sa za studena. Čerstvo vylisovaný olej sa tradične čistí od pevných zvyškov buď odležaním po dobu niekoľkých mesiacov, alebo sa používa tzv. čistenie vodou. Olej získaný „za tepla“ alebo extrakciou pomocou rozpúšťadiel nie je vhodný na prípravu farieb pre umeleckú tvorbu.
Použitie: Je hlavným spojivom pri príprave farieb pre umeleckú tvorbu. Používa sa pri povrchovej úprave dreva. Nepokrýva povrch ako lak, ale vsiakne a výsledkom je jasný, nie však lesklý povrch, ktorý dá vyniknúť textúre dreva. Používa sa na prípravu sklenárskeho tmelu a ľanovej fermeže. Nejedná sa o nebezpečnú látku.
Produkty: Ľanový olej
Literatúra:
LEXIKON der pflanzlichen Fette und Öle. Viedeň, 2008
Teyssler-Kotyška: Technický slovník naučný. Praha, 1932.
Odkazy:
© docent for obnova.sk only
Odpovede