makový olej
Názov: makový olej (čes. makový olej, ang. poppyseed oil / poppy oil, nem. Mohnöl). Makový olej sa získává lisovaním zo semien maku siateho (Papaver somniferum).
Vzhľad: Takmer bezfarebný.
Vlastnosti: Semená maku obsahujú 45-50 % oleja. Vzhľadom na to, že neobsahuje kyselinu linolenovú, polymeruje tento olej pomalšie ako napr. ľanový olej. Pevný film sa vytvorí za 8 dní. Významným negatívom je značný úbytok hmotnosti stuhnutého oleja spôsobený postupnou stratou prchavých produktov za postupnej degradácie. Hmotnosť polymerovaného oleja sa dostáva pod úroveň jeho pôvodnej hmotnosti čerstvého oleja v priebehu dvoch až troch rokov. Po ukončení polymerizácie sa olej vyznačuje aj značným úbytkom objemu, čo môže spôsobovať praskanie farebných vrstiev, najmä vtedy, keď je makový olej súčasťou farieb použitých napr. v podmaľbách. Spolymerizovaný film makového oleja je mäkší a ľahšie rozpustný ako napr. ľanový olej, čo znamená riziko poškodenia pri reštaurátorskom zásahu.
Pôvod: Pestovaniu maku bolo v Mezopotámii, v Sumérii známe asi 2000 rokov pred n. l. a aj v Európe bol mak rozšírený už v predhistorických dobách.
Príprava: Lisuje sa spravidla za studena. Makový olej sa čistí ako ľanový a bieli sa preháňaným vzduchom.
Použitie: Využíva sa pri príprave farieb pre umeleckú tvorbu. Správy o použití makového oleja ako spojiva farieb siahajú do 17. storočia. Niektorí autori uvádzajú, že používanie makového oleja sa v maľbe obmedzovalo na Holandsko. Vzhľadom na nižšie žltnutie sa používa pri príprave bielych a modrých farieb. V súčasnosti ho nahradil orechový olej. Treba ho skladovať v tme, chlade, suchu a vzduchotesne uzavretý je skladovateľný 9-12 mesiacov. Nejedná sa o nebezpečnú látku.
Produkty: Makový olej
Cena: 230,- Kč / 500 ml
Dodávateľ: AGRO-EL spol. s r.o.
Literatúra:
LEXIKON der pflanzlichen Fette und Öle. Viedeň, 2008
Teyssler-Kotyška: Technický slovník naučný. Praha, 1932.
Odkazy:
© docent for obnova.sk only
Odpovede