-
martin-petras odpovedal 16 years, 9 months ago 9 Členovia · 20 odpovede/odpovedí
-
ja mozem poskytnut informacie, len co sa tradicnych postupov tyka. Ak je drevenica zdvihnuta vysoko nad teren, tak prave naopak, ide v nej od podlahy vacsi chlad, ako ked je blizsie k zemi. Uplne najtradicnejsia je hlinena dupana podlaha z ilovitej zeminy. V minulosti sa usporiadala v novom dome veselica a do rana bola podlaha udupana. treba vsak vykopat jamu a podsypat pod nu strk, aby nevlhla odspodu. Dupe sa az do vysky prvych tramov, ak preschne, tak nema preco drevu ublizit, rovnako ako hlinena omietka. Iny postup je pri drevenej podlahe, tam ide najskor il – mastna nepriepustna zem a potom strkove lozko, alebo sotolina, podrvene tehly a podobne a do toho sa volne lozia tramiky – jednostranne, ci dvojstranne kresane a na ne sa bije podlaha, podla stareho vzoru z co najsirsich dosak, a hrubka spon 30mm. To, ze v drevenici trochu tiahne od podlahy je prirodzeny jav a aj vdaka tomu je drevenica drevenicou. Beton na podlahu, ani pod spodny veniec nikomu neodporucam, jedine, ze by mu islo o to, aby mu to co najrychlejsie zhnilo. Na steny odporucam ako izolaciu tiez hlinu – pripadne zvonka mach a zdnuka hlinu. prezil som v takejto drevenici minulu zimu a dobre viete aka bola. Tyzden bolo -24 a potom sa oteplilo na -15 a trvalo to od polovice novembra do konca marca.
-
Anonymous
Member23. januára 2008 at 2:01Pravě přestavujeme roubenku v Beskydech a podlahu jsme dokončily o víkendu.
Po přechodných předchozích majitelích nám na podlaze zbyla 10 cm vrstva betonu.
Tu jsme celou vyházeli a nechali jen část pod a okolo budoucích kachlových kamen, na kterou přišli dlaždičky. Zbytek jsme vysipali kuličkami keramzitu (izolace z přepálené hlíny) a na to přišla 4 cm vysoká dřevěná podlaha z modřínu.
Přeji pěkný den -
nechcel som sa do tejto debaty veľmi zapájať, ale chcem podporiť izoláciou keramzitom, dnes predávaným pod označením LIAPOR. Liapor je mrazuvzdorný, má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, volne sypaný nemá takmer žiadny difúzny odpor a zároveň zabraňuje vzlínaniu vlhkosti do podlahy, a mimochodom je to prírodný materiál. Modřínová (smrekovec opadavý, alias červený smrek) podlaha je potom vskutku čerešničkou na torte, aj keď z finančných dôvodov nebývala používaná v jednoduchých chudobných dreveniciach.
Rozhodne by som bol veľmi opatrný s betónom a izoláciami, s nimi treba v drevenici narábať veľmi obozretne, a ukladať minerálnu vlnu do podlahy v bez hydroizolácie je asi dosť nešťastné. Keď tak existujú iné, vhodnejšie novodobé izolačné materiály (napr. polystyrén, foamglass…), ale ak existuje riešenie blízke tradičnému (v novšej dobe sa pod podlahy používala tehlolvá drť), načo špekulovať. Liapor je vhodným riešením pre rekonštrukciu tradičnej drevenice bez ohrozenia jej pôvodného vlhkostného režimu.
čisto pocitovo sa mi nepozdávajú ani experimenty s ovčou vlnou, ale myši sa určite potešia ;-)
-
Ja zas nechcem strašiť, ale pred pár rokmi som videl liaporový násyp pekne prerastený drevomorkou, ktorá išla za novou drevenou podlahou… Vznikol taký liaporovo-drevomorkový “polystyrén”… Tuším vtedy ešte neboli digitálne foťáky, ale skúsim získať obrázok.
-
heh, no, tak potom musela byt cela podlaha asi dost vlhka…v takom pripade je potrebne vlhkost odviezt drenazami, a / alebo podlahu poriadne odvetrat, v najhorsom zvazit skutocne standardnu skladbu s hydroizolaciou.
Rozhodne za pritomnost drevomorky nemoze samotny liapor, na nom urcite nerastla, takze ak tam mala vhodne podmienky, len volba ineho tepelnoizolacneho materialu by nepomohla…drevomorka potrebuje vlhost, teplo a tmu…a vlhkost nema v podlahe co hladat, potom je skutocne spravena nespravne.
Ale mam napad: proti drevomorke instalovat pod podlahu svetla ;-)
Log in to reply.