aktivita › diskusia › Archeológia ›
Tagged: archeologia, cat_archeologia
-
cernunos odpovedal 14 years, 6 months ago 18 Členovia · 140 odpovede/odpovedí
-
Anonymous
Member7. apríla 2008 at 21:40A ČO TAK VOJENSKÉ CINTORÍNY, PREČO NEUSTÁLE AJ TOĽKO ROKOV PO VOJNE PRIBÚDAJÚ HROBY VOJAKOV?????????????????????????????????????????????????????????????????????
HLAVNÝ PODIEL NA TO MAJÚ PRÁVE TÍTO NADŠENCI, KTORÍ “SNORIA” PO BOJISKÁCH SVETOVÝCH VOJEN. TO CHCETE ZAKÁZAŤ? SAMOZREJME, MOHLI BY STE NAMIETAŤ, ŽE PRÁVE AJ PODOBNÝMI ĽUĎMI – GRÁZLAMI (INAČ TO NAZVAŤ NEVIEM) SÚ TIETO CINTORÍNY RôZNYMI SPôSOBMI POŠKODZOVANÉ, ÁNO, ALE TO UŽ JE TRESTNÉ AJ TERAZ BEZ OHĽADU NA NOVELU ZÁKONA A PROTI TOMU VYSTUPUJE MIN 70 PERCENT MNOU SPOMÍNANÝCH NADŠENCOV. O TOTO VÁM IDE? NECHAJTE SI DOLOŽIŤ PRÁVE TIETO FAKTY, O KTORÝCH SOM PÍSAL………….. A UVIDÍTE, AJ DRUHÚ, TÚ ŠĽACHETNÚ STRÁNKU VECI. NEHÁDŽTE VŠETKÝCH DO JEDNÉHO VRECA, POTOM TO VRECE BUDE VEĽMI MÁLO NAPLNENÉ…. A TO NEROZPRÁVAM, ŽE 90 PERCENT SPOMÍNANÝCH ĽUDÍ SÚ FANATICI, VĎAKA KTORÝM ZÁUJEM O NAŠU NOVODOBÚ HISTÓRIU NEVYHYNIE……………………………………………………………………………..ČESŤ A SLÁVA ĽUĎOM, KTORÍ POLOŽILI SVOJE ŽIVOTY ZA SLOBODU ABY STE AJ VY ARCHEOLÓGOVIA MOHLI ROBIŤ SVOJU PRÁCU V MIERI A SLOBODE A ČESŤ ĽUĎOM, KTORí ASPOŇ TAKTO ZACHOVÁVAJÚ ICH PAMIATKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Pre ilustráciu, čo vlastne ľudia, o ktorých píšem robia, uvediem niektoré www adresy:
http://www.kvhtv.szm.skhttp://www.kvhcarpathia.sk/
hitywwii.webovastranka.cz
a mnoho ďalších, je ich nespočet a ak pochybujete o tom, že ich “gro” tvoria pomimo aj “detektoristi”, tak im napíšte, opýtajte sa (dúfam, že k vám budú úprimní). Kto, podotýkam, kto si ešte myslí, že títo ľudia sú zlodeji??????????????????????? A o ich ušľachtilom poslaní nehovoriac, títo ľudia z vysoka kašlú na archeologické náleziská, niekedy dokonca organizujú omnoho hodnotnejšie činnosti, ako poniektorí archeológovia. Viď pripravovaná akcia “Rekonštrukcia bojov pri Bačkove” myslím, že dňa 5. mája 2008 o ostatných nehovoriac, tak čo mi tu všetci meliete. AK máte nejaké pripomienky, tak už som prihlásený.A že som nespomenul detektorweb, to je len z dôvodu, že nesúhlasím s niektorými užívateľmi, postupom realizácie ich hobby, s tým, že si poniektorí privlastnia veci, ktoré im v podstate nepatria. Lenže takýchto žiadnym zákazom neodradíte, ani hrozbou trestnosti……. A to sa nejedná len o ich nálezy vzácnych relikvií, ale aj o privlastňovanie si ostrej munície, čím sa dotyční dopúšťajú trestného činu nedovoleného ozbrojovania, resp. inému. A čo? Stále to robia a zákon platí, hmmm. nieje to na zamyslenie?????
A nesnažte sa ma ako príslušníka OS SR, zanieteného do našej pomerne novodobej, búrlivej vojnovej histórie, ktorý si ctí a váži pamiatku ľudí, ktorí položili svoje životy za vieru vo svoju vec a za lepšiu budúcnosť, ktorý sa celým svojim srdcom venuje práve uchovaniu pamiatky práve na miesta, ktoré v našich novodobých dejinách zohrali významnú úlohu, nesnažte sa ma presviedčať o niečom INOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Anonymous
Member7. apríla 2008 at 23:44for Eo Ipso
To sa ani nepokúšam! Ale keby k tomu náhodou došlo, aspoň by ste tam niečo mali! :lol:S pozdravom
-
:arrow: mens = mienka, zmýšľanie, úmysel…
sana = sanovať, ozdraviť…
Nemajte obavy, Váš prípad je liečiteľný :!: -
Anonymous
Member8. apríla 2008 at 15:58for: Eo Ipso
Zase sme si niečo prečítali a preložili, avšak chcelo by sa to viacej zahĺbiť do latiny, čo však podľa toho čo vychádza z kláves pod Vašimi rukami//dá sa aj diktovať// ma utvrdzuje v tom, že Vám to hádam aj niekto číta.
Chcem Vám len pripomenúť, že nehájim žiadnu stranu barikády. A zase!/už sa opakujem/ doporučujem prehodnotiť, každý názor či z jednej alebo druhej strany/.Viď články na Obnove.Extrémizmus v každej podobe je
časovanou bombou./príklady si odpustím/.S pozdravom
-
Zdravím,
pripravujeme teraz novelu pamiatkového zákona aj krátky vstup do trestného zákona, keď vás vo vzťahu ku detektorom niečo napadne, môžete napísať. Problém je ale aj v tom, že detektory sa v teréne používajú aj na legálne činnosti – napr. zameriavanie líniových stavieb, potrubí a podobne.
k spomenutej novele:
čo ak by sa kompetentný pozreli na to ako to chodí v zahraničí a netreba ani ďaleko chodiť stačí do susedného rakúska.
v rakúsku je používanie detektorov podmienené úspešným absolvovaním skúšok a obdržaním licencie na túto činnosť čím si rakúšania vyriešili hneď niekoľko problémov naraz čo sa detektoristov týka, teda stanovili presné pravidlá pre ľudí čo sa s detektorom hrajú na nejakých milovníkov histórie a pseudo odborníkov v danej problematike teda v problematike histórie a archeológie… -
Pre Demo
Ak pochybuješ príď, bude na to veľká reklama, ide o rekonštrukciu bojov, niekedy v máji, myslím, že 5.5., ale over si to pre istotu, ale ako som spomínal, v médiách bude tá reklama. Príď sa pozrieť na to PSEUDO, kde budú živé a reálne ukážky – rekonštrukcie bojov o gisela stellung, kde bude zúčastnená podľa mojích informácií aj ťažká dobová technika, od haklov, po T34. Príď a opýtaj sa hocikoho z účinkujúcich, čo si o detektoristoch myslí, garantujem ti, že sa to opýtaš práve detektoristu. Príď sa pozrieť na tú “pseudo” históriu. Kde samotný scénar sa drží vtedajších bojov na úpätí Sl. vrchov. Príď, či tam náhodou nebudú aj tí tvoji profesionálni historici, čo zrejme áno. Príď a “rozbehni” dialóg so všetkými stranami pseudo, aj tými profesionálnymi a ja ti garantujem, že ťa už prejde chuť niekoho urážať.
Ozaj, kto vlastne si, že sa tu takto z odvahou púšťaš do ľudí, ktorých si možno ani v živote nevidel?
PRÍĎ A ZISTÍŠ, ŽE SA Z VEĽKEJ ČASTI MÝLIŠ A ŽE NEMOŽNO PRIROVNÁVAŤ VŠETKÝCH K JEDNÉMU PROFILU, KTORÝ MÁŠ, povedal by som DOSŤ SKRESLENE VYTVORENÝ. .
-
Ináč súhlasím s alternatívou, kde by na hľadanie detektorov trebalo absolvovať nejaké skúšky.
Systém však musí byť nastavený tak, aby sa do lesa s detektorom dostal aj človek, ktorý nemá históriu a detektor náplňou zamestania.
Rozumieme sa?
Takýmto spôsobom by sme sa zbavili ľudí, ktorí si napr. privlastňujú ostrú muníciu, 15-20 ročných, ktorí to chodia zbierať hromadne do lesa aj takých je dosť. Možno aj niektorých, ktorí profitujú z predaja militárií.
Takže súhlas na tomto obmedzení, avšak s triezvou hlavou…………………………………………………………… -
No a teraz píšem konkrétne za seba, náplňou mojej profesie je aj zovšeobecňovanie poznatkov z vojenskej taktiky, kde sa aj skúsenosti z vedenia ozbrojených konfliktov zapracúvajú do štúdijných plánov našich budúcich dôstojníkov. Zo skúseností môžem konštatovať, že nieje nič hodnotnejšie, ako keď nejaké tvrdenie, napr. z histórie vývoja konkrétneho druhu letectva podložíš hmotnou pomôckou. Tak teda napríklad prednášaš vývoj dajme tomu taktického letectva a spomenieš výzbroj lietadla napr. IL 2 a necháš “manšaftu” kolovať trebárs muníciu do palubných zbraní spomínaného lietadla.
Tak sa ťa teda pýtam, kde mám na tieto názorniny chodiť? Do múzeí? Pre mňa je praktickejšie vybehnúť na Dargov, na miesta, kde padol IL 2, nájsť nábojnice do palubných zbraní, ktoré majú niekedy omnoho väčšiu výpovednú hodnotu, ako tie z múzea. -
Anonymous
Member8. apríla 2008 at 20:50funy ma
ako čítam zase raz niekto nepochopil o čom je reč…
ani slovom som nespomenul rekonštrukcie bojov a tak podobne koniec koncov sú to akcie ktoré treba udržiavať a aj ja neuveríš týmto akciám fandím…ale o tom nebola reč…
iba ak by ste sa po tom bojisku miesto pušky preháňali s detektormi a to by už bola silná káva…:Da tým PSEUDO som myslel tú skupinu ľudí ktorí zámerne pomocou detektoru vyhľadávajú predmety konkrétnej hodnoty tým mám na mysli hodnotu archeologickú, historickú, a podobne…za účelom predovšetkým naplnenia vitríny alebo vlastného kšeftu a určite mi dáš za pravdu že aj tu na obnovu chodí takých dosť taký ktorý nemajú problém prehrabať hociktorú archeologickú lokalitu a smelo kšeftovať s takýmito predmetmi na internete a všade možne a nakoniec už tu odznelo a konkrétne myslím že od teba že detektor vlastnia ľudia mladší 20 rokov a pochybujem že budú mať doktorát z archeológie alebo histórie…preto to PSEUDO
a k tej mojej reakcii na novelu pamiatkového zákona som podotkol že táto situácia čo sa týka bezhlavého detektorovania ľuďmi bez aspoň minimálnych vedomostí by sa dala riešiť hoc takýmto spôsobom … a pokiaľ vravíš že je to tvoja záľuba tak ti určite nebude robiť problém si spraviť nejaké to povolenie veď napokon ako si zase ty povedal aj rybári potrebujú nejaké to povolenie a nemyslím že pytliaka by s pochvalou porybný poslal s vďakou domov keby ho niekde pristihol… a v konečnom dôsledku sa aspoň budú dať takýto ľudia s takou záľubou ako aj ty lepšie kontrolovať…a vyhnúť sa škodám aké sa páchajú a to nepoprieš…
a ak ťa to urazilo tak mi odpusť že mám takýto skreslený a vyhranený pohľad ja nerád ale keď vidím čo sa tu rieši tak mi to skrátka nedá …
a ešte jedna vec prečo všetci detektoristi akonáhle sa im pripomenie že to čo robia nieje moc kóšer sú ešte horší vo vyjadreniach ako napríklad ja??? mám to chápať ako reakciu typu že buď ticho lebo nám to zakážu? hm zaujímavé….
-
Pre DEMO:
Chcem Ti ešte ozrejmiť že, je mnoho príslušníkov policajného zboru, ozbrojených síl, konkrétne aj pyrotechnikov, či už OS SR, resp. PZ SR, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú tomuto hobby a ak sa priamo nevenujú, tak majú k nemu veľmi blízko, konkrétne poznám z OS SR ľudí, napr. aj zbrojárov, ktorí sú nadšení týmto koníčkom, aj takýmto spôsobom si chtiac, či nechtiac rozširujú svoj profesionálny obzor. Tak o čom tu je reč DEMO????Budeš tu urážať všetkých, či začneš svojím spôsobom aj nejako separovať? Nie len ty máš svoju prácu, nielen ty žiješ na tomto svete, ale garantujem ti, že sú tu ľudia o ktorých sa ti ani len neprisnilo. Čudoval by si sa, keby tu časť tkzv. “mojej strany”, ak to mám tak hrubo nazvať začala rozprávať o svojej profesii, v tejto rozprave by si si už síce zrejme ani “neťukol”, avšak zistil by si, čo všetko majú títo ľudia profesne spoločné s ich koníčkom.
Chcem však podotknúť, aby som nevyzeral jednostranne orientovaný, že súhlasím, že je veľa detektoristov, vykrádačov hrobov, zlodejov, proste úbohých materialistov, ktorí za svojími vychádzkami vidia finančný zisk.
-
pardon odhlásilo ma vrchný príspevok bol odo mňa
funy ma…
aha no ak si vojak alebo niečo podobné tak niečo podobné nájdeš určite v nejakých publikáciách teda knihách … vieš lebo tam to určite bude… na nejakej fotke
a čo keď prednášaš o nejakej 200 kilovej bombe napríklad… to tiež bežíš do terénu a niečo podobné sa snažíš nájsť?! no teda
niesú predsa len lepšie nejaké knihy …??? v zemi aj tak všetko čo potrebuješ nenájdeš….:Dteraz čítam knihu KUMMERSDORF Nemecká vojenská strelnica od Wolfganga Fleischera a poviem ti že je tam toho dosť čo sa týka aj munície a tak podobne aby som si spravil objektívnu predstavu ako, aké to bolo nuž ale keď považuješ za vhodné ísť do toho terénu nech sa páči no …. aj keď aj na túto činnosť by mali kompetentný určite námietky ale to už musíš ty vedieť lepšie….
a prečo sa vyhovárať teda hneď na múzeá tam také naozaj nenájdeš možno vo vojenskom v Piešťanoch možno… aj to určite nie všetko
prečo neskúsiť njprv tie knihy…???prednášajúci na archeológií tiež nevybehne s dtektorom na nejaké sídlisko – pohrebisko a nesnaží sa niečo nájsť miesto toho študentov odporučil na vedeckú knižnicu SAV…alebo nejaký výskum kde to vidí v praxi…
je fuk….
-
Ďakujem za umiernenú formu komunikácie, prečítal som to až potom, ako som napísal príspevok. Máš aj pravdu, to Ti nikto neberie.
1. Avšak ja tu nechcem nič a nikoho zakrývať, zastávam sa len skupiny ľudí, ktorú dobre poznám.
2. A vieš, čo majú spoločné tieto akcie – rekonštrukcie bojov s detektormi?
Všetci účinkujúci na takýchto akciách má výstrojné súčiasky, to je jasné. Uniformu, všetko k nej, poľné fľaše,prilby, atď. Okrem toho, že niečo sú repliky, že niečo je z búrz milirárií, mnoho, ale mnoho vecí je priamo zo zeme, ver mi, viem, o čom rozprávam, napr, pracky z opaskov, gombíky, odznaky, vyznamenania, ale aj rôzne časti do zbraní. To ti môžem zodpovedne garantovať, veď práve o to ide, aby sa tam zachovala čo najvyššia miera originality. To ti odsúhlasí hociktorý klub vojenskej histórie..Tak už len, tu je tá spojitosť.3. Kde okrem toho mnoho z nich je práve tých detektoristov, na základe čoho som ti chcel poukázať na to, že to nie sú doslova pseudo….. a podobní, niekedy majú väčší prehľad ako profesionáli, vyplýva to z ich fanatizmu a následnému prístupu k tejto veci. Zakážeš im to? Hmm? Týmto ľuďom ktorých koníčkom okrem hľadania sú aj také rekonštrukcie bojov? Hmm?
-
Všetko to sa v zemi nachádza aj po toľkých rokoch v úžasne zachovalom stave, stačí len mrknúť na detektorweb…., s ktorým samozrejme celkom nesúhlasím, avšak iba pre ilustráciu.
-
funy ma
a čo ťa tak urazilo že to nejdeš prežiť že som spomenul pár návrhov názorov?! je dobré si veci prečítať párkrát a pouvažovať o tom ako odpovieš …
tiež by som tak mohol reagovať na situáciu keď je archeologicky vytypovaná kolakita a skôr než sa začne kopať sa tadial praženie horda detektoristov potom o čom je taký výskum keď sa takto zničia všetky situácie…???…mne je dosť volné že sa ty rýpeš v zemi kvôli tomu že chceš nájsť nejaký granát náboj alebo mínu hlavne nech ti to prdel neutrhne všakže…
čo ma štve je to že popri ľuďoch ktorý to považujú za serióznu záľubu sa zvezú taký ktorý to považujú za kšeft a pritom sa na podobných fórach tvária akoby nič a keď človek niečo povie reagujú nie raz podobne ako teraz ty že ich človek uráža a ja neviem čo všetko….
tak skús a pousiluj a sa aspoň trochu pochopiť o čo mi tu ide…
Tak o čom je tu reč FUNY MA???
Log in to reply.