• Anonymous

Member
    24. mája 2008 at 22:04

8O precital som si to tu a poviem vam, ze som sa dobre pobavil… :D

Chcem reagovat vsak na cosi ine ako stinanie hlav…

Som geolog a vo volnom case sa zaoberam vecami ako ryzovanie zlata, zber mineralov a podobne… Ako podklad pre jeden vyskum som behal s detektorom po lesoch a hladal “pripar” (je to primarne lozisko kovu alebo mineralu z ktoreho bolo erodovane a naslende premiestnene na sucasnu poziciu). Ponachadzal som pritom kopec somarin ako konzervy a podobne ale aj nejake tie kusky akychsi praciek a podobne… pre mna nic cenne a tak som to dal kamosovy archeologovi… Nepaci sa mi tvoj uvodny vyraz o tom ze teda konam trestnu cinnost a mal by som teda platit ci ist do vezenia.

DEMO
    Prestudoval som si zakon co si pred nedavnom citoval… 49/2001 Z. z. – Oznámenie Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky o prístupe Slovenskej republiky k Dohovoru Rady Európy č. 108 o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov a k dodatkom k tomuto dohovoru (čiastka 20/2001) …… ale netusim ako si to co si pisal odtialto ziskal kedze ma 27 clankov, ziadne paragrafi a o danej veci nema nic spolocne….

Asi si mal na mysli 49/2002 Z. z. – Zákon o ochrane pamiatkového fondu (čiastka 23/2002)

Na tvoju obranu uvediem toto
    § 42
    Priestupky
    (1) Priestupku na úseku ochrany pamiatkového fondu
    sa dopustí ten, kto
    h) svojím konaním spôsobuje nepriaznivé zmeny stavu kultúrnej pamiatky a ohrozuje jej ochranu,
    j) vykonáva bez povolenia výskumy na kultúrnych pamiatkach, pamiatkových územiach alebo archeologických náleziskách,
    vyhladáva hnutelné archeologické nálezy a vykonáva ich zber,
    k) znehodnocuje, posškodzuje alebo nicí kultúrnu pamiatku,

(2) Za priestupok podla odseku 1 môzže krajský pamiatkový úrad ulozžit pokutu azž do 100 000 Sk.

Tak ako vsak aj iny povedali … neuvadza sa tu, ze kto ma detektor a chodi po poli roby trestny cin ked zbiera nalezy. Rozumiem ti ako si to myslel, ale zakon nieje robeny tak, ze kto ho bude citat si ma domysliet o com je rec. Zakon musi byt presne specifikovany a ide casto o slovicka. Preto “nalez” naozaj v zneni zakona neznamena hned “archeologicky nalez. Bol by nim az keby si povedal “nalez podla znenia zakona 49/2002”. Takze nalez ako taky, je vsetko co ti v detektore zacvendzi.

Prestudoval som si aj zakon 115/1998 Z. z. – Zákon o múzeách a galériách a o ochrane predmetov múzejnej hodnoty a galerijnej hodnoty (čiastka 42/1998) no nieco ako pozivanie “nekalych” pomocok nieje nikde uvedene.

V takejto pozicii mozem len konstatovat, ze clovek ktoreho stretnes v lese mimo/na archeologickej lokalite s detektorom stoji v slovenskom prave ako nedotknutelny pokial mu nedokazes ze naozaj kopal (fotka alebo zaznam), alebo neprechovava pri sebe najdene dane predmety (prehliadku moze vykonat len prislusnik policajneho zboru s pravoplatnym povolenim na prehliadku alebo ked ma evidentne dokazy ze dany clovek vykonaval protizakonnu cinnost). :!:

Ja niesom “detektorista” o akom tu pises, ale viem, ze to co zakon nezakazuje, tak to povoluje. Ak ti niekto nici archeo pamiatky tak hor sa na neho, ale ak mu to nevies dokazat, tak …. a moze to kludne byt hocikto s akymkolvek zaujmom. Hovori sa tomu ochrana pod trestnym pravom.

• Anonymous

Member
    25. mája 2008 at 1:11

8O precital som si to tu a poviem vam, ze som sa dobre pobavil… :D

Chcem reagovat vsak na cosi ine ako stinanie hlav…

Som geolog a vo volnom case sa zaoberam vecami ako ryzovanie zlata, zber mineralov a podobne… Ako podklad pre jeden vyskum som behal s detektorom po lesoch a hladal “pripar” (je to primarne lozisko kovu alebo mineralu z ktoreho bolo erodovane a naslende premiestnene na sucasnu poziciu). Ponachadzal som pritom kopec somarin ako konzervy a podobne ale aj nejake tie kusky akychsi praciek a podobne… pre mna nic cenne a tak som to dal kamosovy archeologovi… Nepaci sa mi tvoj uvodny vyraz o tom ze teda konam trestnu cinnost a mal by som teda platit ci ist do vezenia.

DEMO
    Prestudoval som si zakon co si pred nedavnom citoval… 49/2001 Z. z. – Oznámenie Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky o prístupe Slovenskej republiky k Dohovoru Rady Európy č. 108 o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov a k dodatkom k tomuto dohovoru (čiastka 20/2001) …… ale netusim ako si to co si pisal odtialto ziskal kedze ma 27 clankov, ziadne paragrafi a o danej veci nema nic spolocne….

Asi si mal na mysli 49/2002 Z. z. – Zákon o ochrane pamiatkového fondu (čiastka 23/2002)

Na tvoju obranu uvediem toto
    § 42
    Priestupky
    (1) Priestupku na úseku ochrany pamiatkového fondu
    sa dopustí ten, kto
    h) svojím konaním spôsobuje nepriaznivé zmeny stavu kultúrnej pamiatky a ohrozuje jej ochranu,
    j) vykonáva bez povolenia výskumy na kultúrnych pamiatkach, pamiatkových územiach alebo archeologických náleziskách,
    vyhladáva hnutelné archeologické nálezy a vykonáva ich zber,
    k) znehodnocuje, posškodzuje alebo nicí kultúrnu pamiatku,

(2) Za priestupok podla odseku 1 môzže krajský pamiatkový úrad ulozži�t pokutu azž do 100 000 Sk.

Tak ako vsak aj iny povedali … neuvadza sa tu, ze kto ma detektor a chodi po poli roby trestny cin ked zbiera nalezy. Rozumiem ti ako si to myslel, ale zakon nieje robeny tak, ze kto ho bude citat si ma domysliet o com je rec. Zakon musi byt presne specifikovany a ide casto o slovicka. Preto “nalez” naozaj v zneni zakona neznamena hned “archeologicky nalez. Bol by nim az keby si povedal “nalez podla znenia zakona 49/2002”. Takze nalez ako taky, je vsetko co ti v detektore zacvendzi.

Prestudoval som si aj zakon 115/1998 Z. z. – Zákon o múzeách a galériách a o ochrane predmetov múzejnej hodnoty a galerijnej hodnoty (čiastka 42/1998) no nieco ako pozivanie “nekalych” pomocok nieje nikde uvedene.

V takejto pozicii mozem len konstatovat, ze clovek ktoreho stretnes v lese mimo/na archeologickej lokalite s detektorom stoji v slovenskom prave ako nedotknutelny pokial mu nedokazes ze naozaj kopal (fotka alebo zaznam), alebo neprechovava pri sebe najdene dane predmety (prehliadku moze vykonat len prislusnik policajneho zboru s pravoplatnym povolenim na prehliadku alebo ked ma evidentne dokazy ze dany clovek vykonaval protizakonnu cinnost). :!:

Ja niesom “detektorista” o akom tu pises, ale viem, ze to co zakon nezakazuje, tak to povoluje. Ak ti niekto nici archeo pamiatky tak hor sa na neho, ale ak mu to nevies dokazat, tak …. a moze to kludne byt hocikto s akymkolvek zaujmom. Hovori sa tomu ochrana pod trestnym pravom.ňň

všetci si to vysvetľujú podla svojho no nik netuší kde vlastne pravda je ….

• Anonymous

Member
    25. mája 2008 at 10:34

Prepac DEMO, ale toto je velmi slaba vyhovorka ze si to kazdy vysvetluje podla svojho. Z pravneho hladiska (a ver mi ze viem ake to je…mam 2 roky prava a jeden rok som pracoval ako asistent advokata) v tychto zakonoch nieje specifikovany ziaden nastroj na hladanie predmetov, ktorym sa tento zakon porusuje. Okrem toho este uvediem priklad:

V meste vykradnu zahradnictvo a pachatel ukradol lopatu. Predavacka nevie popisat osobu, lebo bola preberat nejaky tovar. Pride policia a vidi, ze cez cestu oproti zahradnictvu na lavicke sedi Dezo s novou lopatou. Myslis DEMO ze pripad je jasny a ze Dezo je pachatel? V ziadnom pripade. Vsade plati prezumpcia neviny – ak nemas dokazy nemozes ho obvinit. To ze ma novu lopatu ho nerobi zlodejom a ani to ze je to Dezo. Moze byt cisto podozrivy a “prizvany” na vysluch, ale ak jednoducho nic nepovie a nikto ho to kradnut nevidel, nikto, ani generalny prokurator SR mu nic nemoze urobit.

Dalsi priklad:

V lese neznamy pachatel napadne obcana palicou a sposoby mu vazne zranenia. Kedze bol maskovany, obcan ho nevie popisat, akurat len to ze mal maskace. Policia zacne patrat. Nedaleko najdu Joza, ktory ma na sebe maskace a ako spravny hubar ma aj palicu. Myslis ze aj tento pripad je jasny? Nie…je to to iste ako prvy priklad.

To co tym chcem povedat je to, ze na zaklade vlastnenia a pouzivanie istej pomocky, ktorou je vykonana aj trestna cinnost, nemozes nikoho odsudit ani obvinit, pokial mu to nevies dokazat, ze prave tou jeho pomockou bola ucinena trestna cinnost. Koniec koncou detektor nevykonava trestnu cinnost, ale je to pachatel, ktory na zaklade signalov (zvukovych ci svetelnych, alebo obrazovych) z detektoru sa nasledne rozhodne porusit zakon 49/2002 Z.z. a je postihnutelny pokutou podla zakona 115/1998 Z.z.

A toto nieje cesta akou si to vysvetlujem ja, ale akou to v slovenskom prave skutocne je. Diskutoval som o tom s dvoma advokatmi co sa zameriavaju cisto na trestne pravo a ich nazor je jednoznacny. “Vlastnenie detektoru, chodenie po poliach a lesoch a hladanie predmetov akychkolvek je v sulade s legislativou SR, pokial je tato cinnost v sulade s povolenim na vstup na dane pozemky.” Znamena to to, ze “detektoristu” mozes akurat obvinit, ze nedovolene vstupil na cudzi pozemok (ale len ak poznas vlastnika, pretoze velka cast pozemkou su nevysporiadane a tam je to uz v podstate legalne sa pohybovat).

Zaver:
    Vlastnit akykolvek geofyzikalny pristroj je legalne.
    Chodenie s nim po uzemi Slovenska (bez prihliadnutia na vlastnicke prava na pozemky) je tiez legalne.
    Trestny cin je spachany az vtedy, ked sa vlastnik tohoto pristroja rozhodne konat na danom mieste aktivitu proti zakonu 49/2002 Z.z.
    Takze cesta s detektorom cez les az na archeo nalezisko je legalna, aj nasledne detekovanie predmetov (myslim cisto zapnutie pristroja, chodenie po terene a zachytavatsignaly bez toho aby sa cosi zbieralo). Trestny cin nastava vtedy, ked sa vlastnik zohne a danu vec zodvihne alebo vykope.

• Anonymous

Member
    10. júna 2008 at 21:36

No konečne niečo rozumné :!: :!: :!:
    Gratulácia :lol:

A ešte aj to zohínanie a vyzdvihovanie vecí by sa dalo určite rozpísať.

PS:A ešte poprosím /neprajníkov/ nehádžte všetkých do jedného vreca.

S pozdravom
    a prajem pekný a úspešný deň

• Anonymous

Member
    17. septembra 2008 at 16:56

Ako to vlastne všetko je ? Može sa detektor kovov používat mimo chranených nalezísk a lokalít? A čo keď nájdem mincu z roku 1880 na poli ,alebo v lese?

• dexter

Member
    17. septembra 2008 at 18:49

Ja by som povedal, že je to v celku jasné, nie? Slovenské zákony (a vôbec zákony) sú také aké sú…

Takže po lopate: Podľa zákona môžeš detektor vlastniť, môžeš s ním behať kadiaľ chceš, môžeš ho použiť… ALE!!!!! Ak máš signál, v podstate: Ak si na archeologickej lokalite či nejakej pamiatke, nemôžeš kopať!!! Ak nie si a máš signál, teoreticky asi kopať môžeš, ale ak nájdeš archeologický alebo historický artefakt, podľa zákona ho nemôžeš zobrať, ale!!! Musíš ho zaistiť proti zničeniu a zároveň kontaktovať niekoho kompetentného, teda archeológa, historika, muzeológa atď., ktorý má oprávnenie predmet vyzdvihnúť a zdokumentovať… Každý takýto predmet je majetkom štátu…

Z toho vyplýva: Ak nájdeš mincu z roku 1880 na poli alebo v lese (či už náhodou alebo detektorom) a zdvihneš ju = spáchal si trestný čin!!! To podľa mňa vychádza zo zákona… aj keď sa môžem mýliť….

Preto je tu zbytočná debata o tom, či má človek právo vlastniť detektor… Nie je to zbraň => na vlastnenie detektoru netreba nič, žiadne potvrdenie, preukaz => nikto Ti ho nemôže vziať ani keď ho máš so sebou vonku pokiaľ Ti nedokáže, že si pomocou neho spáchal trestný čin. A to je problém zákonov… Dôkaz, že si spáchal trestný čin sa zháňa veľmi ťažko… a to využívajú mnohí (nevravím, že všetci) po….ní detektoristi, ktorí chcú pomocou detektora iba zbohatnúť… ten výraz som použil preto, že všetci to dobre vedia, že obchádzajú zákon… ale to je problém “geniálnych” tvorcov našej legislatívy. :)

Príklad: Stretneš v lese detektoristu a vidíš ako vykopal nález a má ho pri sebe. Po prvé by si mal zavolať policajtov – 1. problém… Myslím, že dotyčný ťažko bude čakať na policajtov. 2. problém – myslím, že Ťa asi budú s radosťou ignorovať kvôli dajme tomu bronzovej skýtskej šípke (hodnoty dajme tomu 100-200 Sk). Pretože čo mu urobia? V podstate je to len priestupok ak sa nemýlim (do hodnoty tuším 5000 tisíc? Opravte ma ak sa mýlim, nechce sa mi to hľadať..). Čiže budeš mať s tým len opletačky… Na to aby to bol trestný čin by si musel mať fotky alebo video dotyčného jedinca pri konaní trestného činu. To je problém zákona. Ak to robí opakovane, hodnota nálezov nakoniec presiahne maximálny hodnotu pre priestupok, čiže už (podľa mňa) koná trestný čin. Lenže na to, aby si mu ho dokázal, musel by mať pri sebe práve vtedy nálezy v primeranej hodnote. A to nie je všetko: Keď má aj nálezy pri sebe a nemáš dôkazový materiál (fotky, video), tak na Slovensku sa dá obísť zákon aj tým, že jednoducho povie, že to niesol z domu (to je príklad).

Zaujímalo by ma ale jedno… Keby som niekoho takto stretol v lese a zobral mu nálezy (to jedno akým spôsobom) – rád by som videl ako by ich vymáhal naspäť. Pretože podľa zákona mu nepatria…

Druhá vec je tá, že ak niekoho stretnem ako behá s detektorom po archeologickej lokalite, ťažko by mi vysvetľoval, že len ide náhodou okolo… A potom neviem presne ako je to úmyslom spáchať trestný čin. Pretože aj keď sa pokúsim niekoho zavraždiť a nepodarí sa mi to.. súdiť ma budú… V tomto prípade by som to z môjho pohľadu bral za to isté – pokus o trestný čin. Problém je zas v jednom – nálezy nehovoria, čiže to (ako vždy) znovu zakape na Slovenskej Byrokracii… :(

To je podľa mňa celý problém… Skrátka kým si ľudia nezvyknú nechať na pokoji to, čo im nepatrí… bude tu stále dostatok blbcov s detektormi, ktorí budú vykrádať archeologické lokality a kšeftovať s nálezmi… :((

• Anonymous

Member
    4. októbra 2008 at 7:12

….Ako som tu niekde cital tal detektoristi su zlo, ktore treba ihned po zhliadnuti spacifikovat, najlepsie mu zobrat detektor, ktory nie je lacna zalezitost…
    ….Ja som detektorista, zaujimam sa o historiu a ked nieco najdem v ramci historickeho a kulturneho obsahu, tento nalez poskytnem sirokej verejnosti do muzea.
    ….Ked ma bavi archeologia, to znamena ze som sa mal stat profesionalnym archeologom, inak defacto adie?….Je to moje hobby, ved ani slavny nemec Schliemann, co objavil TROJU!!!! nebol povodne archeolog!!!….Uznavam, treba nieco urobit na zachovanie pamiatok, ale zastrasovanim to vedie do slepej ulicky. Vzdy tu budu 2 skupiny detektoristov, ti co su nadsencami historie a ti druhi ” podnikatelia ”, s tym ani zakon nic neurobi, ved vykradaci pamiatok su tu dlho ako ludstvo samo!

…. S pozdravom ElCupra..

• Anonymous

Member
    4. októbra 2008 at 7:29

…Takyto prispievatelia ala Demo mi zvysuju krvny tlak, len Ta stretnut niekde na poli, tak Ti vysvetlim rucne strucne co si o tebe myslim, aj o tvojich kolegoch, i ked som mierumilovny clovek.. Ludia uz som z toho nervozny ako si idete v klude po lese s detektorom, vychutnavate si atmosferu a nejaky blbec na Vas zacne revat?!, ze ci mas povolenie atd… Demo!! CALM DOWN! Alebo vazne chces na drzku?

• Anonymous

Member
    4. októbra 2008 at 8:11

Tak cital som tu rozne nazory na detektorizmus, dokonca ze behat s detektorom je trestny cin apod. Teraz trochu odbehnem od temy, ale viete mimochodom, kolko zavaznych trestnych cinov maju na svedomi terajsi verejni cinitelia?…..a to neostavam pri spreneverach a unosoch, ktore sa doteraz neobjasnili, a ze vinnici behaju stale na slobode, len vzdy nie je politicka vola usvedcit ich! Keby bola, nikto by tu nevladol!! A ti nam budu vytvarat zakony, aby ten ”plebs” ich dodrziaval? To preto, ked nejaki profiarcheolog mi zacne citovat zakon, tak je milion sposobov, ako ten zakon obist, a myslim si, ze tym so dost dobre skoleny, ved mam od ” koho”!!

• Anonymous

Member
    4. októbra 2008 at 23:00

Schliemann, pokial mili pani a odbornici z radov laickej verejnosti neviete (co zda sa tusite len matne, lebo to je jedna z veci o ktorej vsetci milovnici archeologie vedia), to je jedna z najvacsich tragedii archeologie vobec. A je neskutocnym stastim, ze nemohol kopat na Krete a neposral dalsie uzasne nalezisko.
    A mohli by ste si o Dema prestavat otierat usta, ked je asi jediny, kto ma cas a naladu tu s vami diskutovat.

• Anonymous

Member
    9. októbra 2008 at 19:25

Vie mi niekto poradit, kde sa da zohnať poolenie na hladanie z detektorom? Poprípade poradiť neakí klub,alebo organizáciu kde sa dá zaregistrovať legálne?Alebo je to len pre daních Pánov a Dámi?ďakujem za kladnú odpoveď

• Anonymous

Member
    7. decembra 2008 at 23:51

Vie mi niekto poradit, kde sa da zohnať poolenie na hladanie z detektorom? Poprípade poradiť neakí klub,alebo organizáciu kde sa dá zaregistrovať legálne?Alebo je to len pre daních Pánov a Dámi?ďakujem za kladnú odpoveď

Pán Ožďáni ochotne spolupracuje

• skuuty

Member
    8. decembra 2008 at 11:57

kazdy rok vychadza zo skol najmenej 20 archeologov (Mgr.). kde su? co robia? vacsina z nich robi nieco uplne ine, niektori robia na uradoch, a len mala cast z nich kope. preco? nema ich kto zaplatit (štát!!!) a kolko mame na slovensku nepreskúmaných lokalít? vdaka detektoristom sa to konecne zacina hybat. detektoristi upozornuju (aj ked negativnym, ale jasnym sposobolm) na to, ze si tu niekto neplni svoju povinnost (aspon moralnu).
    mimochodom, kolko Sk by ste boli ochotni dat nejakemu cloveku, ktory vam nuka paleoliticky noz (alebo cokolvek ine)? ja ani korunu

• demo

Member
    9. decembra 2008 at 10:13

pre trochu inšpirácie pre priaznivcov detektoru pridávam kodex jedného klubu hladačov historie z čiech

bližšie info na http://www.khh.cz

Kodex člena Klubu Hledačů Historie

Kodex člena Klubu Hledačů Historie

-Při svém konání jedná pouze v rámci platné legislativy.

-Vystupuje tak, aby nebyl na obtíž ostatním spoluobčanům.

-Je vždy na vyžádání nápomocen státním orgánům a institucím.

-Svoji činnost provádí pouze na místech, kde takováto není zákonem, nebo vlastníkem pozemku zakázána. Na místech známých jako archeologická naleziště, činnost může vykonávat pouze na základě případné smlouvy mezi státními orgány a sdružením.

-Pokud nabude domnění, že místo, na němž se nachází, by mohlo být archeologicky zájmové a dosud mu tato skutečnost není známa, oznámí svůj poznatek neprodleně příslušným institucím, buď přímo, nebo přes orgány sdružení. V každém případě však okamžitě ukončí na tomto místě svoji činnost.

Místo, na němž svoji činnost provádí, zanechá bez rušivých stop a v čistotě.

a teraz mám otázku…
    prečo sa vedia takto česi prispôsobiť a slováci nie?!

prečo si slovenskí archeologovia prizvú na pomoc radšej čechov detektoristov ako slovákov?!

kto mi odpovie?!

• demo

Member
    9. decembra 2008 at 10:25

takže nie http://www.khh.cz ale:

http://www.khh.estranky.cz/stranka/kodex

ospravedlňujem sa za nesprávny link…

Page 6 of 10

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť