aktivita › diskusia › Archeológia ›
Tagged: archeologia, cat_archeologia
-
cernunos odpovedal 14 years, 6 months ago 18 Členovia · 140 odpovede/odpovedí
-
Anonymous
Member9. decembra 2008 at 20:07Už si nám to objasnil. Všetci slovensky detektoristi su zlý a všetci český sú naopak dobrý.
-
Nehodlám posudzovať detektoristov ani v SR, už vôbec nie v ČR, no uvediem niekoľko faktov: Niekedy na prelome tisícročí bola v SR založená Asociácia hľadačov Slovenskej republiky, ktorú zaregistrovalo aj MV SR.Či niekto z hľadačov už Slovenskú republiku našiel, o tom informácie nemám, no hneď po nadobudnutí účinnosti zákona 49/2002 Z.z. MK SR ponúklo Asociácii spoluprácu s tým, že ich činnosť bude garantovať niektorá odborne spôsobilá osoba v odbore archeologický výskum. Na túto ponuku doteraz nemáme odpoveď a o asociácii oficiálne nechyrovať. Možno jej členovia prešli do ilegality ?!
-
Anonymous
Member10. decembra 2008 at 11:04Z hľadiska naších zákonov sa niet ani čomu čudovať. Ja som počul jednu peknú historku o jednom členovi tejto asociacie, ktorý spolupracoval s jednou archeologičkou, tá ho po čase udala a chlapec mal velké problémy. Pýtať sa teraz na to, prečo sa neozvali je trochu na hlavu postavené a myslím, že je to asi každému jasné. Tu je proste jedno velké Kocúrkovo. Najlepšie je vyniť toho druhého, archeologovia to vedia dokonale a majú na to dispozícii aj média.Pritom sa neštítia ani klamstiev.
-
J.M
neuveríš ale ja som toho tiež dosť počul a nielen počul ale aj videl no vec je taká že každá strana vidí iba to svoje detektoristi sú škodná pre archeológov a naopak, zákony sú také aké sú aj so svojimi medzerami čo sa dá samozrejme viac či menej zúžitkovať
ani ty ani ja to nevyrieši je to na každého uvážení čo urobí
či bude hájiť a brániť to čo na slovensku máme alebo s tým bude kšeftovať alebo si to len pre svoje sebecké potešenie strčí niekam …. za sklo…. -
J.M. (ďalší anonym ?!):
Pýtať sa teraz na to, prečo sa neozvali je trochu na hlavu postavené a myslím, že je to asi každému jasné. Tu je proste jedno velké Kocúrkovo.
Vám to možno jasné je, no elementárna slušnosť káže aspoň ponuku odmietnuť. Najmä ak Asociácia je registrované združenie so Stanovami a orgánmi. Alibisticky sa dá povedať, že “loptička je na ich strane.” A povedať bez akéhokoľvek argumentu alebo vysvetlenia, že “je tu Kocúrkovo”, je prinajmenšom povrchné. Urobili ste aspoň pokus o nejakú nápravu? Máte riešenie? Ak je problém v legislatíve a poznáte recept, žiadny problém. Oslovťe ktoréhokoľvek poslanca NR SR (koaličného alebo opozičného, ktorý Vám je blízky),vysvetlite mu vážnosť problému. On nájde ešte 14 ďalších a ako poslaneckú iniciatívu predložia návrh na zmeny toho “nezmyslu”, čo doteraz šarapatí v zákone. Alebo poznáte lepší spôsob? -
Anonymous
Member10. decembra 2008 at 14:47Dá sa to tak povedať, že som anomym aj ked nepíšem po prvý krát. Boli dva pokusy o zaregistrovanie, ale nejak sa mi to nepodarilo, tak som to vzdal.
No ja by som povedal, že loptička je na Vašej strane a tak sa zdá, že dlho aj bude. Verejne v médiach vyhlásiť niekoho za zlodeja, nie len raz, vyhlasovať celé územie Slovenska za archeologickú lokalitu, nabádať verejnosť aby udávali detektoristov ked ich uvida v lese, no tak to je dosť silná káva. A potom ich ešte žiadajte o pomoc. To by som sa divil keby sa niekto prihlásil. Jednoznačne musíte v prvom rade zmeniť Vy svoje vyjadrovanie sa o detektoristoch a nehádzať ich všetkych do jedneho vreca. Možno si myslíte, že svojim negatívnym postojom voči detektoristom ochraňujete kultúrne dedičstvo, ale bohužiaľ sa veľmi mýlite. Oni tu už totiž sú a budú a žiadnym zákonom sa ich nepodarí zlikvidovať. Možno len tých slušnejšich. Takže riešenie by bolo, len to musí začať od Vás. -
Anonymous
Member11. decembra 2008 at 0:58Zasekyk dobra zabava na obnove. Uz mi to tu chybalo. Aj liptay sa raz vyznamenal a o demovi… tomu uz len drzim palce. Musi to byt radny masochysta. Len neviem pochopit preco sa detektoristi tak strasne lutuju. Sak to neni len o nich ale o nas vsetkych s detektormi alebo bez nich. Totka sme kopali studnu a nasli zme hrudu zlata a nam ju zobrali lebo patri statu aj ked vlastnime pozemok a este nam slahli pokutu za tu studnu lebo aj ta voda patri statu a nemozme s nou robit co chceme. Tak som sa nasral a smaril som kelnu o stenu a co to – malta sa odvalila a tam taka pekna sperkovnicka a aj tu nam zobrali ani neviem co v nej bolo lebo aj to patri statu. Uz je vam to jasne ukrivdeni hladaci?
-
najlepšie je vinu hodiť na niekoho (zrejme teraz som ja vďačný terč…že quido?), a už pramálo mnohých zaujíma, že niekto sa “iba” snaží ctiť si a dodržiavať platné zákony. A keď je možnosť tak sa snažiť o ich zlepšenie. Možno si niektorí myslia, že som archeológ, alebo ich zanietený obhajca, no od toho mám skutočne ďaleko. A J.M si môže navždy myslieť, že MK SR má riešiť spoluprácu s detektoristami (že “loptička je na našej strane”). Sotva možno ospravdlniť tvrdenie J.M., že MK SR alebo ktokoľvek z nášho úradu “verejne vyhlásil niekoho za zlodeja” (kto konkrétne, J.M. ???). Faktom zostáva, že niet partnera na strane hľadačov a detektoristov s kým možno rokovať. Ani príklad z ČR nemožno použiť, lebo organizácia toho typu (myslím že “demo” tam dal link na Klub hľadačov histórie) v SR neexistuje. Apropo: všimnite si prvé zásady z kódexu členov KHH. To je nehoráznosť, čo? A prepáčte quido! Zamiešať sem hrudy zlata a povinnosť dodržiavať legislatívu o nerastnom bohatstve štátu, to je naozaj “silná káva”. S niekym jednoducho sa rokovať o spolupráci nedá aj keby ste mu, ako sa hovorí, “srdce na stôl položili”.
-
Anonymous
Member11. decembra 2008 at 11:01Tie relácie v televízi som videl a určite ich videlo viac ľudí. Nebola len jedna, za posledné roky ich bolo tak akurát dosť. Zaujímavé, že by ste Vy nevideli ani jednu? A mená tam tiež boli, nemal som dôvod si ich spisovať. Vždy boli v duchu očierňovania, nebolo tam ani jedno malinké pozitívum, alebo len poznámka o tom, že to robia len niektorí. To čo som napísal neni vymyslené, to je proste fakt. Pokiaľ bude takýto prístup k detektoristom a útoky na nich bez rozdielu, tak márne sa budete snažiť o nejaku spoluprácu.
-
Anonymous
Member11. decembra 2008 at 11:21Vazeny pan Liptay bolacka co? Ked vam nekdo napise ze s vami suhlasi ste cely najezeny a ked nesuhlasi tak este navrch. Co takto cvicit asertivititu. Moju malickost uz unavuju tie jalove reci hladacskej obce a vasho uradu a chcel som iba naznacit ze NIKOMU NIC NRPATRI na co nema doklad ci to lezi na zemi, pod zemou, plava po vode alebo je utopene a ani to so mate zamurovane v mure vlastneho domu. Moja hruda zlata vas musela riadne nadvihnut pretoze pradpokladam ze ste rovnako kovany v geologii ako ostatnych logiach. To bol iba priklad a nechcel som byt archeologicky! Detektoristi su v podstate neskodny ludkovia. Hladaci, nachadzaci a obchodnici s nasim kulturnym dedicstvom su skodna. Ked sa detektoristi radia sami medzi skodnu je to ich vec ale hladat partnera je zase vec vaseho uradu. Vy by ste ich mali potrebovat. Oni bez vas vyziju.
Pokojne vianocne sviatky. Amen. -
Dear Quido, kto by od Vás čakal toľko humoru. A tá hruda zlata: od ľútosti, že nebola v mojej studni, som takmer spáchal harakiri Vašim vtipným a britkým perom. Kto by uhádol, že išlo iba o príklad? Najmä ak som (ne)vyštudoval všetky “logie” sveta a priľahlého satelitu. A podľa Vášho návodu už zajtra požiadam ministra aby zverejnil (najlepšie na našej nástenke) výzvu, aby všetci “neškodny ludkovia” detektoristi sa u nás uchádzali a spoluprácu. Aj nové detektory zo štrukturálnych fondov obstaráme, pekné Vianoce zaželáme. Dúfam, že Váš humor všetci návštevníci tohto portálu ocenia. A moja “naježenosť” nech Vám starosti nerobí. Ak by som mal boľačky od ľudí Vášho typu tak si sadnem do hlavného vchodu na Kramáre a začnem zdravie rozdávať. A spievať Haleluja. Nuž pokoj s Vami Quido, pokoj s Vami!
-
pozerám že pre veľa jednotlivcov sú určité hodnoty stále veľkou neznámou…
a aby som ukojil svoje masochistické chute pridávam nasledovnú informáciu….
ktorú som našiel som na stránke jedného portálu venujúcemu sa kultúreZriadenie osobitnej mailovej adresy
Vážení kolegovia,
chceme Vás informovať o oznámení Prezídia Policajného zboru – Úradu justičnej a kriminálnej polície, Odboru kriminálnej polície o zriadení osobitnej e-mailovej schránky zameranej najmä na operatívne oznamovanie a sústreďovanie informácií, podnetov a dotazov v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva, najmä k trestnej činnosti nelegálnej archeológie t.j. k činnosti tzv. “hľadačov pokladov“, ale aj pre problematiku
krádeží zbierkových predmetov múzeí a galérií, umeleckých diel a starožitností.Táto e-mailová adresa je: archeo @ minv.sk
….a vraj sa nič nedeje deje a ako vidieť existujú rôzne cesty ako natrepať ľuďom do hlavy že detektor nepatrí do rúk ne-odborníkov ….
-
Anonymous
Member12. decembra 2008 at 16:16Dobre, ze si napisal, idem im hned podrobne mailom popisat cinnost isteho pana, v archeologickych kruhoch znameho pod prezyvkou Karol Pieta. :) Poznas ho?
-
Anonymous
Member13. decembra 2008 at 14:24Neboj o tom to seci vedia,aj kolegovia.akurat ti to nikto nahlas neprizna.ale dame test.napiseme anonymny tip na tu adresu,ze ci sa zelene zabky pridu pozret do terenu,na zaciatok nejaka 1300-ka na rozohriatie
Log in to reply.