• Anonymous

Member
    13. decembra 2008 at 16:34

Detektoristi,nelezte archeológom do kšeftov!!!
    Viete koľko detektorov vlastnia archeológovia?Ešte aj služobné používaju vo svojom volne,to tí slušnejší čo nekradnú cez pracovnú dobu.
    Malo by to byt tak ako u polovníkov a rybárov-zapisovat sa…
    Oni mozu iní nie.Každý detektorista vie že archoši zatajujú nálezy,oni nájdu len mince ktoré nemajú zberatelsku cenu ,pozerám prírastky zbierok ,AVANS atd.. a od detektoristov su aj iné ozaj cenne?Nie je vám podozrivé že za posledné roky archeológovia nenasli zhola nič cenné len same poskodene necitatelné mince?
    Myslím na Strakáča,ťi iného vtákoša…

• Anonymous

Member
    19. decembra 2008 at 17:58

Detektoristi,nelezte archeológom do kšeftov!!!
    Viete koľko detektorov vlastnia archeológovia?Ešte aj služobné používaju vo svojom volne,to tí slušnejší čo nekradnú cez pracovnú dobu.
    Malo by to byt tak ako u polovníkov a rybárov-zapisovat sa…
    Oni mozu iní nie.Každý detektorista vie že archoši zatajujú nálezy,oni nájdu len mince ktoré nemajú zberatelsku cenu ,pozerám prírastky zbierok ,AVANS atd.. a od detektoristov su aj iné ozaj cenne?Nie je vám podozrivé že za posledné roky archeológovia nenasli zhola nič cenné len same poskodene necitatelné mince?
    Myslím na Strakáča,ťi iného vtákoša…

Sak to, su to vacsinou namysleny skostnateli panaci, specialna kasta, nieco ako doktori.
    Najhorsie je, ze takymto ludom je dovolene svojim zhubnyn vplyvom posobit na mladych ludi – svojich studentov.

• pedro

Member
    3. januára 2009 at 17:31

myslíš tieto dva?

• Anonymous

Member
    5. januára 2009 at 8:46

To vieš, Jano Haruštiak služobne na lokalite s gépéčkom :)

• dexter

Member
    6. januára 2009 at 11:29

Sorry páni, ale pochybujem, že by si nejaký archeológ nechával nálezy doma. Možno tak kým ich nespracuje (na Slovensku je starým dobrým zvykom brať si prácu domov), ale nálezy idú do múzeí alebo do depozitára. Tie vaše poznámky o kradnutí sú úplne smiešne a cítiť z nich závisť. Detektory sú na to aby pomáhali nájsť kovy a keď je to v rámci výskumu a prispeje to k datovaniu, tak to má aj účel. Na rozdiel od detektoristov, ktorí si nálezy nechávajú doma, alebo ich predávajú a pomôže to iba im samým k peniazom (okrem toho nezákonne)! Keď niekto archeológiu nevyštuduje a nepracuje v tejto oblasti, nemal by čo s detektorom behať po lokalitách. V tom prípade je to vykrádanie. Vám sa nepáči, že archeológovia používajú detektor, ktoré sú na to určené? Ešte mi povedzte, že sa vám nepáči, že autobusári jazdia na autobusoch, mechanici vám opravujú autá, vojaci používajú zbrane, lekári ošetrujú pacientov…… Ano – podľa vašich rečí by sme mali zakázať každému pracovať s náradím, ktoré je určené pre výkon jeho povolania… Som zvedavý ako by sa vám páčilo, keby ste napr. ležali na operačnom stole a prišiel by tam nejaký debilko, ktorému sa páči lekárstvo, tak si kúpil náradie a operoval by vás. Asi by ste radosťou skákali…

• Anonymous

Member
    7. januára 2009 at 11:05

Sorry páni, ale pochybujem, že by si nejaký archeológ nechával nálezy doma.

Ja naopak vobec nepochybujem.

Tie vaše poznámky o kradnutí sú úplne smiešne a cítiť z nich závisť.

Co to trepes, aku zavist?Co mu mam zavidiet, detektor?:)

Som zvedavý ako by sa vám páčilo, keby ste napr. ležali na operačnom stole a prišiel by tam nejaký debilko, ktorému sa páči lekárstvo, tak si kúpil náradie a operoval by vás. Asi by ste radosťou skákali…

Ty davas ohrozenie ludskeho zivota na jednu uroven s ohrozenim ziskania nalezu zo zeme?

• zolo24

Member
    7. januára 2009 at 12:10

Zdravim vsetkych normalnych ludi.
    Vcera som do neskorej noci hladal informacie o pouzivani detektoru kovov, nakolko mi sestra z ameriky poslala “vraj spickovy” a tak by som rad svoje prechadzky spojil s hladanim niecoho ( zamerne uvadzam niecoho, nakolko nikto niekdy presne nevie povedat co sa pod zemou nachadza, moze tam byt rovnako klinec ako stara keltska minca).
    Na tento portal som narazil cez vyhladavac a po precitani celej temy som ostal zdeseny s mnozstvom otazok:

Ja ako obycajny obcan s detektorom podla zakona by som nemal kopat ( prechadzat sa a pocuvat signal mozem) na archeologickych lokalitach. Tu sa hned pytam na niekolko pre mna dolezitych otazok:
    Naco by som ja chodil na miesta kde sa uz robil archeologicky vyskum – ved ked tam boli profesionali tak uz tam nic nemozem najst! To je absolutne nelogicke.
    Dalsia vec: ako ja zistim kde je archeologicka lokalita? Hladal som neaky komplexny celoslovensky zoznam a nic som nenasiel. Ako teda nemam porusovat zakon ked neviem kde sa pohybovat?
    Dalej: z toho co som videl v zahranici a v dokumentoch, ako aj na strankach s detektormy kovom viem ze vsetky tieto male detektory s gulatou alebo eliptickou cievkou su hobby detektory s dosahom max do 30 cm ( pri velkosti mince) a profesionalny archeologovia pouzivaju profi detektory co su v podstate podne skenery s 3D zobrazenim podlozia az do hlbky niekolkych metrov.

Cital som tu niekolko roznych nazorov az som niekedy dostal strach – ze co ked ma niekto chyti.
    Ale ved detektor nie je zakazany, archeologicke lokality nie su vyznacene, a nakolko som ich na internete ani v knizniciach nenasiel (oproti ceskym ktori maju niekolko velmi kvalitnych knih aj webov) tak nie su asi ani verejne pristupne, a ktore su preskumane tak by som tam je a mojou malickostou ani nemohol nic najst.

Ale nanestastie (zatial) je toto asi jediny slovensky web kde je diskusia na tuto temu a zapaju sa sem aj archeologovia tak by som rad uvital keby tu boli odkazy potrebne k ohlaseniu nalezu, konkretne osoby, adresy, miesta, rady na ocistenie, uskladnenie nalezu a pod.
    Lebo zatial ja ako clovek s detektorom ak sa prechadzam po poli ( so suhlasom vlastnika) alebo lese a popri nespocetnom mnozstve odpadu ako klince, zatky, oblaly, crepy ktore vyzbieram a odnasam na smetisko kam patria mozno niekedy nieco cenne najdem, a vtedy je velmi dobre mat kontakt na odbornika.
    Je nezmysel aby som to tam nechaval, ( chcel by som vidiet toho machra co sa dokaze vratit na niekolko hektarove pole pre mincu), rovnako ako je nezmysel tvrdenie ktore sa vam zobrazi ked si otvorite tuto diskusiu, lebo s prepacenim len hlupak a demagog moze tvrdit ze prechadzat sa s detektorom ktory ma dosah do 30 cm po poli ktore je kazdorocne preoravane do hlbky 50 a viac cm je trestny cin. Preoravane pole predsa nie je archeologicka lokalita, inak by ste museli zatvorit toho traktoristu pre nicenie lokality nie?

Bol by som rad kedy sa tu vytvorila diskusia na temu lokalit, pripadne spolocneho hladania spolu s odbornikmi, zanietencami, nie na archeologickych lokalitach, ale na lokalitach kde je predpoklad hodnotnych nalezov, ako stare cesty, stare sidliska, skor ako sa tieto lokality zastavaju, predtym sa samozrejme urobi povinny archeologicky vyskum ” pre biznis” a potom sa tam postavi sidlisko, priemyselny park a pod.a vsetko ostane pod tonami betonu, pripadne skonci na skladke.
    Toto je vecna skoda a mali by si to uvedomit hlavne skutocny archeologovia, vyuzit moznosti ktore ponuka technika, a urcite by sa naslo mnozstvo ludi ktori vlastnia detektor a radi by s nim pomohli, lebo na preskamanie kuska pola je potrebne mnozstvo detektorov.

Taktiez by bolo vhodne urobit, alebo napisat navod ako sa chovat, kopat aby sa nalez neposkodil, lebo citam kopec clankov ako sa archeologovia stazuju ze im detektoristi nicia lokality, ale nikde sa nedocitam ako ich nenict ( okrem toho ze nekopte, chodte do …)
    Pokial sa obe strany nedohodnu a nezacnu spolupracovat tak to bude horsie a horsie a podla mna su na rade odbornici, aby zacali s detektoristami komunikovat, usmernovat a ucit ich, pretoze archeologovia su uz druzeny, maju svoje budovy, sidla, ale detektoristi su roztruseny jednotlivci, z ktorych vecsina chodi do prirody a tesi sa z kazdej sprostosti co vykopu.
    A toto vsetko nie je vec zakonov, ale spravania sa ludi, komunikacie a spoluprace. Tu nepomoze ziaden zakon, ale spolupraca oboch stran, komunikacia, ved mame internet, staci urobit kvalitnu a hodnotnu diskusiu, kde by ludia bez obav mohli posielat svoje postrehy, nalezy, dotazy, fotky.
    A urcite sa najde dost nadsencov na oboch stranach ktory by to robili nie za peniaze, ale pre dobro veci a dobry pocit.

S pozdravom

Zolo

• dexter

Member
    7. januára 2009 at 19:25

Sorry páni, ale pochybujem, že by si nejaký archeológ nechával nálezy doma.

Ja naopak vobec nepochybujem.

Tie vaše poznámky o kradnutí sú úplne smiešne a cítiť z nich závisť.

Co to trepes, aku zavist?Co mu mam zavidiet, detektor?:)

Som zvedavý ako by sa vám páčilo, keby ste napr. ležali na operačnom stole a prišiel by tam nejaký debilko, ktorému sa páči lekárstvo, tak si kúpil náradie a operoval by vás. Asi by ste radosťou skákali…

Ty davas ohrozenie ludskeho zivota na jednu uroven s ohrozenim ziskania nalezu zo zeme?

1. No vidím, že máš jednostranný názor a ťažko Ti ho vyvrátiť, ale keď tak veľmi nepochybuješ o tom, rád by som videl ako má niekto doma urobené múzeum z nálezov… Načo by to bolo archeológovi doma v skrini, keď on to potrebuje k práci a je to jeho predmet záujmu? Okrem toho, predtým ako je niečo raz vypublikované, musí to byť zaevidované a udané aj miesto uloženia a to nemôže byť doma, keďže archeológ nepracuje pre seba, ale pre AúSAV. Takže trošku rozmýšľaj. Načo mi bude doma nález o ktorom sa nikdy nikto nič nedozvie?!? To je trochu úchylný názor zaužívaný asi prílišným pozeraním amerických filmov a tajných súkromných zbierok milionárov v nich….

2. Potom nechápem prečo sa navážate do toho, že majú archeológovia detektory? (viď obrázok hore) Je to nástroj na prácu ako každý iný, tak o čo ide? Okrem toho je určený na hľadanie vecí a mám taký pocit, že archeológia je o hľadaní vecí.

3. Ohrozenie ľudského života nedávam na úroveň s ohrozením získania nálezu, ale uvedom si to, že raz je zakázané ne-archeológom používať detektor na lokalitách, tak by ho nemali, a to že ho používajú a obchodujú s nálezmi ukazuje na svedomie a úctu ľudí k svojej histórii. Zabúdate na to, páni, že nález v dnešnej dobe už pre archeológov nie je cieľ výskumu ale prostriedok ako sa dopracovať k informácii. A informáciu môže archeológ získať len vtedy ak predmet nájde priamo v zemi v kontexte ostatných nálezov a má to poriadne zdokumentované. Mne by bolo prd platné keby mi niekto priniesol na stôl aj milión nálezov, ktoré našiel pomocou detektora, pokiaľ nemám ostatné súvislosti, resp. aspoň sondu na danej lokalite, aby som poznal aj stratigrafiu, geografické pomery, prípadne iné druhy nálezov ako keramiku, kamene, kosti a podobne.
    Čiže vykrádaním lokalít pomocou detektorov kovov pripravujete ľudí o informácie, pomocou ktorých sa skladá obraz o minulosti. A to všetko, čo dodnes viete o našej minulosti viete iba vďaka archeológom a historikom, aj keď si to to očividne nikto z vás neuvedomuje alebo to proste ignoruje. Aj to čo ste sa učili na základnej škole musel niekto odvodiť a overiť či už podľa písomných alebo hmotných pamiatok.

Dám teda inú otázku: Ako by sa Tebe samému páčilo, keby si k výkonu svojej práce potreboval istý materiál a informácie, ktoré by Ti niekto systematicky likvidoval? A to iba pre vlastné potešenie alebo pre peňažný zisk!

Okrem toho všetci zabúdate, že archeologické lokality už nevznikajú (aspoň nie tie o ktorých sa bavíme), takže keď ich zlikvidujete všetky, môžeme ísť všetci do…. A to je úplne zbytočné…. Tým pádom môžeme uzavrieť históriu a všetky príbuzné odbory – zostanú iba doteraz známe veci a viac netreba. Takže keď mi tu niekto tvrdí, že je detektorista pretože ho zaujíma história a archeológia, je samozrejmé, že kecá… Keby mal trošku rozumu, muselo by ho napadnúť to, že históriu sám nenávratne likviduje.

Ešte jedna vec, ktorú asi neviete. Archeologická lokalita sa v prípade, že to nie je vyslovene nutné (dajme tomu kvôli následnému zničeniu lokality) nikdy nekope a neskúma celá!!!!! A robí sa to preto, že sa necháva časť pre budúce generácie, ktoré budú môcť overiť výsledky starých výskumov novšími a lepšími metódami!!!! A budúcimi generáciami nemyslím generácie detektoristov!!! Takže reči o ničení lokalít archeológmi od ľudí, ktorí “nikde niečo počuli” alebo “niekde niečo čítali” si môžete kľudne odpustiť.

• Anonymous

Member
    8. januára 2009 at 13:13

1. No vidím, že máš jednostranný názor a ťažko Ti ho vyvrátiť, ale keď tak veľmi nepochybuješ o tom, rád by som videl ako má niekto doma urobené múzeum z nálezov…

A ze ty o tom pochybujes to vobec nieje jednostranny nazor co :)

Načo by to bolo archeológovi doma v skrini, keď on to potrebuje k práci a je to jeho predmet záujmu? Okrem toho, predtým ako je niečo raz vypublikované, musí to byť zaevidované a udané aj miesto uloženia a to nemôže byť doma, keďže archeológ nepracuje pre seba, ale pre AúSAV. Takže trošku rozmýšľaj. Načo mi bude doma nález o ktorom sa nikdy nikto nič nedozvie?!? To je trochu úchylný názor zaužívaný asi prílišným pozeraním amerických filmov a tajných súkromných zbierok milionárov v nich….

Hahaha.A co nalezy najdene archeologmi sukromnymi detektormi, tie su ako vzdy zaevidovane a publikovane podla teba hej ?:wink:

2. Potom nechápem prečo sa navážate do toho, že majú archeológovia detektory? (viď obrázok hore) Je to nástroj na prácu ako každý iný, tak o čo ide? Okrem toho je určený na hľadanie vecí a mám taký pocit, že archeológia je o hľadaní vecí.

Prosim, aby si mi napisal, ktore pracovisko AU ma vo vybave GPcko v obstaravacej cene cca 3320 Eur.Alebo ty si ako myslil, ze archeolog si kupil zo svojich penazi detektor za 100 litrov a pouziva ho v oficialnom zamestnani hej?

Chlapce , vidim ze Ti na katedre poriadne vyplachli hlavu.Prepac ze Ti tykam, to je taky pozostatok z anglicka.

Pocul si niekedy o takom dokumente BBC, vola sa hidden treasure.?
    Skus si to vygooglit, pozriet a potom sa mozme porozpravat aj o tom ako napriklad taketo nalezy pomohli k skumaniu historie, a archeologovia by ich asi velmi tazko niekedy nasli.

• Anonymous

Member
    8. januára 2009 at 13:21

Zdravim vsetkych normalnych ludi.
    Vcera som do neskorej noci hladal informacie o pouzivani detektoru kovov, nakolko mi sestra z ameriky poslala “vraj spickovy” a tak by som rad svoje prechadzky spojil s hladanim niecoho ( zamerne uvadzam niecoho, nakolko nikto niekdy presne nevie povedat co sa pod zemou nachadza, moze tam byt rovnako klinec ako stara keltska minca).
    Na tento portal som narazil cez vyhladavac a po precitani celej temy som ostal zdeseny s mnozstvom otazok:

Ja ako obycajny obcan s detektorom podla zakona by som nemal kopat ( prechadzat sa a pocuvat signal mozem) na archeologickych lokalitach. Tu sa hned pytam na niekolko pre mna dolezitych otazok:
    Naco by som ja chodil na miesta kde sa uz robil archeologicky vyskum – ved ked tam boli profesionali tak uz tam nic nemozem najst! To je absolutne nelogicke.
    Dalsia vec: ako ja zistim kde je archeologicka lokalita? Hladal som neaky komplexny celoslovensky zoznam a nic som nenasiel. Ako teda nemam porusovat zakon ked neviem kde sa pohybovat?
    Dalej: z toho co som videl v zahranici a v dokumentoch, ako aj na strankach s detektormy kovom viem ze vsetky tieto male detektory s gulatou alebo eliptickou cievkou su hobby detektory s dosahom max do 30 cm ( pri velkosti mince) a profesionalny archeologovia pouzivaju profi detektory co su v podstate podne skenery s 3D zobrazenim podlozia az do hlbky niekolkych metrov.

Cital som tu niekolko roznych nazorov az som niekedy dostal strach – ze co ked ma niekto chyti.
    Ale ved detektor nie je zakazany, archeologicke lokality nie su vyznacene, a nakolko som ich na internete ani v knizniciach nenasiel (oproti ceskym ktori maju niekolko velmi kvalitnych knih aj webov) tak nie su asi ani verejne pristupne, a ktore su preskumane tak by som tam je a mojou malickostou ani nemohol nic najst.

Ale nanestastie (zatial) je toto asi jediny slovensky web kde je diskusia na tuto temu a zapaju sa sem aj archeologovia tak by som rad uvital keby tu boli odkazy potrebne k ohlaseniu nalezu, konkretne osoby, adresy, miesta, rady na ocistenie, uskladnenie nalezu a pod.
    Lebo zatial ja ako clovek s detektorom ak sa prechadzam po poli ( so suhlasom vlastnika) alebo lese a popri nespocetnom mnozstve odpadu ako klince, zatky, oblaly, crepy ktore vyzbieram a odnasam na smetisko kam patria mozno niekedy nieco cenne najdem, a vtedy je velmi dobre mat kontakt na odbornika.
    Je nezmysel aby som to tam nechaval, ( chcel by som vidiet toho machra co sa dokaze vratit na niekolko hektarove pole pre mincu), rovnako ako je nezmysel tvrdenie ktore sa vam zobrazi ked si otvorite tuto diskusiu, lebo s prepacenim len hlupak a demagog moze tvrdit ze prechadzat sa s detektorom ktory ma dosah do 30 cm po poli ktore je kazdorocne preoravane do hlbky 50 a viac cm je trestny cin. Preoravane pole predsa nie je archeologicka lokalita, inak by ste museli zatvorit toho traktoristu pre nicenie lokality nie?

Bol by som rad kedy sa tu vytvorila diskusia na temu lokalit, pripadne spolocneho hladania spolu s odbornikmi, zanietencami, nie na archeologickych lokalitach, ale na lokalitach kde je predpoklad hodnotnych nalezov, ako stare cesty, stare sidliska, skor ako sa tieto lokality zastavaju, predtym sa samozrejme urobi povinny archeologicky vyskum ” pre biznis” a potom sa tam postavi sidlisko, priemyselny park a pod.a vsetko ostane pod tonami betonu, pripadne skonci na skladke.
    Toto je vecna skoda a mali by si to uvedomit hlavne skutocny archeologovia, vyuzit moznosti ktore ponuka technika, a urcite by sa naslo mnozstvo ludi ktori vlastnia detektor a radi by s nim pomohli, lebo na preskamanie kuska pola je potrebne mnozstvo detektorov.

Taktiez by bolo vhodne urobit, alebo napisat navod ako sa chovat, kopat aby sa nalez neposkodil, lebo citam kopec clankov ako sa archeologovia stazuju ze im detektoristi nicia lokality, ale nikde sa nedocitam ako ich nenict ( okrem toho ze nekopte, chodte do …)
    Pokial sa obe strany nedohodnu a nezacnu spolupracovat tak to bude horsie a horsie a podla mna su na rade odbornici, aby zacali s detektoristami komunikovat, usmernovat a ucit ich, pretoze archeologovia su uz druzeny, maju svoje budovy, sidla, ale detektoristi su roztruseny jednotlivci, z ktorych vecsina chodi do prirody a tesi sa z kazdej sprostosti co vykopu.
    A toto vsetko nie je vec zakonov, ale spravania sa ludi, komunikacie a spoluprace. Tu nepomoze ziaden zakon, ale spolupraca oboch stran, komunikacia, ved mame internet, staci urobit kvalitnu a hodnotnu diskusiu, kde by ludia bez obav mohli posielat svoje postrehy, nalezy, dotazy, fotky.
    A urcite sa najde dost nadsencov na oboch stranach ktory by to robili nie za peniaze, ale pre dobro veci a dobry pocit.

S pozdravom

Zolo

Zolinko,

Podla mna archeologovia by najradsej zakazali uplne predaj detektorov.Alebo mozno predaj na zbrojny pas:)

To sa im vsak tazko podari, takze v podstate zakonom vyhlasili za archeologicku lokalitu cele uzemie SR :)

Takze s detektorom chodit mozes, ale nemal by si kopat ziadny signal, lebo tym vykonavas nelegalny archeologicky vyskum:)

• dexter

Member
    8. januára 2009 at 17:07

A ze ty o tom pochybujes to vobec nieje jednostranny nazor co :)

Hahaha.A co nalezy najdene archeologmi sukromnymi detektormi, tie su ako vzdy zaevidovane a publikovane podla teba hej ?:wink:

Chlapce , vidim ze Ti na katedre poriadne vyplachli hlavu.Prepac ze Ti tykam, to je taky pozostatok z anglicka.

Nazdar, to, že mi tykáš mi vôbec nevadí, ale nechápem z akého dôvodu sú si všetci detektoristi takí stopercentne istí, že archeológovia majú nálezy doma a hľadajú ich svojimi súkromnými detektormi pre vlastné potešenie. Potom neviem kto z nás tu má vypláchnutú hlavu”? To ste akože navštívili každého archeológa doma?!? Detské rečičky…. Menuj mi aspoň jedného, u ktorého si bol doma a videl si niečo také. To sú zas také závistlivé reči, že jedna babka povedala…

Okrem toho ja som u niektorých doma bol a môžem s čistým svedomím povedať, že mi doma nikdy ani jeden archeológ neukázal žiaden nález. Ani len jediný. A to som archeológ, teda by sa mohol chváliť aspoň pred niekým kto by vedel oceniť prípadný nález! Napriek tomu som bol na návšteve u niektorých “amatérskych archeológov” a to čo som videl tam by im mohlo závidieť nejedno múzeum!!! A priznajte si sami, že dosť ľudí, ktorí sa archeológiou nezaoberajú má doma zbierky. Nehovoriac o detektoristoch. Stačí ísť na ktorúkoľvek burzu a dobre sa tam poobzerať. Chceš mi tvrdiť, že keď tam niekto má na stole vysypaných niekoľko stoviek rímskych či stredovekých mincí, tak to je dedičstvo po babke?!?

Prosim, aby si mi napisal, ktore pracovisko AU ma vo vybave GPcko v obstaravacej cene cca 3320 Eur.Alebo ty si ako myslil, ze archeolog si kupil zo svojich penazi detektor za 100 litrov a pouziva ho v oficialnom zamestnani hej?

To by som rád vedel ako si prišiel na to, že archeológovia používajú detektor mimo “oficiálneho zamestnania”? Rá d by som bol, keby si mi to vysvetlil na konkrétnom prípade. Alebo si myslíš, že archeológ si vezme služobný detektor (okrem toho za 100 litrov – to by som rád videl) a ide si len tak niekam hľadať? To si asi kompletne vytretý človeče. Bol som na zopár akciách, kde sa používali aj detektory (teraz nemyslím normálny výskum, v rámci ktorého sa detektor bežne používa ak je treba, ale prieskumy zamerané na hľadanie či overovanie nových lokalít – teda z vášho pohľadu behanie po lese s detektorom) a oficiálne detektory, ktoré mali archeológova (súkromné som zatiaľ u nikoho nevidel, pretože osobne ma hľadanie detektorom nezaujíma) sa nedali porovnať so súkromnými. Preto by som rád vedel kde si videl profesionálneho archeológa s takými zázračnými detektormi na ktoré by mne osobne ani pôžičku nedali. Všetka česť, asi máš informácie navyše. Len nejako nevidím dôkazy…

Pocul si niekedy o takom dokumente BBC, vola sa hidden treasure.?
    Skus si to vygooglit, pozriet a potom sa mozme porozpravat aj o tom ako napriklad taketo nalezy pomohli k skumaniu historie, a archeologovia by ich asi velmi tazko niekedy nasli.

Skúsil si niekedy aj porozmýšľať nad tým čo som hore napísal? Keď niečo nájde detektorista, ktorý to predá kvôli zisku, tak to ku skúmaniu histórie pomôže vieš asi čo…

Keď si teda taký zbehlý v anglických programoch – videl si niekedy Time Team? Tiež si ho pozri, beží to už 15 rokov. A hlavne si všímaj vyjednávanie archeológov, aké majú problémy či obmedzenia sa dostať na niektoré lokality (a to sú archeológovia!), ktoré sú takisto chránené zákonom a v prvom rade prístup miestnych ľudí ku svojej histórii (či už idú archeológovia k niekomu domov, alebo robia prezentáciu). To je skutočná archeológia, nie hľadanie pokladov!!! A potom sa môžme porozprávať…

• dexter

Member
    9. januára 2009 at 17:45

Zdravim vsetkych normalnych ludi…

Podla mna archeologovia by najradsej zakazali uplne predaj detektorov.Alebo mozno predaj na zbrojny pas:)…

Nazdar páni:

Ja sa síce obdobiami, kde sa používajú kovy nezaoberám, ale ako archeológa sa ma to týka, takže som nad tým trochu rozmýšľal. Ako to tu čítam, zolo24 a Cezarovo zlato, v podstate máte pravdu. Archeológovia by najradšej predaj detektorov kovov zakázali alebo predaj na zbrojný pas? Ani nevieš ako si to trafil :)
    Priviedli ste ma na jeden nápad: Prečo by sa nemohla vytvoriť registrovaná asociácia alebo zväz detektoristov s tým, že by mal každý detektorista preukaz. Ale nie ako zbrojný pas, ale skôr by som povedal niečo ako rybársky preukaz. Mal by tým v podstate povolenie na používanie detektoru (aj keď to by som osobne obmedzil mimo známych lokalít, aby sa dodržal zákon). Čo by z toho bolo?

1. Keď sa to tak vezme, detektorizmus je hobby rovnako ako rybárstvo. Rybár si takisto môže beztrestne kúpiť udicu a nikto proti tomu nič nemá, ale ak chce loviť, musí mať preukaz a zapisovať úlovky a každoročne odovzdávať vyplnený preukaz. Prečo by to nemohlo fungovať aj u detektoristov podobne? Rybári sú na to zvyknutí dlhý čas a berú to ako samozrejmosť, prečo by to nemali brať tak aj detektoristi? V tom prípade vypadáva otázka toho, či by mal byť zakázaný predaj detektorov.

2. Týmto by sa ukojila potreba detektoristov hľadať veci s podmienkou, že veci by mohli síce hľadať, ale nie predávať. Na konci roka by odovzdali zoznam nájdených vecí (resp. zápis v preukaze) a tým by v podstate boli sprístupnené informácie archeológom. Tí by potom mohli kontaktovať konkrétne osoby pre sprístupnenie nálezov. Či by to bolo zapožičanie, alebo odovzdanie, alebo iba informácia kde nález je (samozrejme tým myslím múzeum alebo miesto v rámci Slovenska, kde by sa dal pozrieť a odfotiť či nakresliť daný predmet). S tým by zas mohli byť spokojní archeológovia. Neviem síce ako, ale muselo by sa to asi ošetriť nejakými zákonmi, aby to bolo všetko legálne. To by ale nemal byť problém.

3. Ide tu hlavne o kultúrne dedičstvo SR, čiže, a to bez akýchkoľvek pochýb, každý nález patrí štátu. O čo teda ide? Ktokoľvek si nález nechá sám pre seba – porušuje zákon, a je to jedno či je amatér alebo archeológ.
    Čiže ide o to aby sa ľudia mohli dozvedieť o nálezoch a informáciách z nich získaných legálne, teda tak aby sa dalo povedať Áno, toto sa našlo a takáto teória sa z toho dá odvodiť. Prípadne to bolo overené sondážou alebo výskumom.

4. Myslím si, že keď sú ľudia normálni, dá sa spolupracovať bez problémov. A ako poznamenal zolo24: Je tu jeden problém – archeológovia sú sústredení atď. a detektoristi sú roztrúsení (s čím až tak nesúhlasím). Prečo teda nevytvoriť inštitúciu detektoristov, ktorí by v podstate spolupracovali s archeológmi s tým, že archeológ, keď by vedel, že ide na lokalitu, kde môžu byť kovy, zavolá si človeka od detektoristov nech mu pomôže? Teda niečo podobné ako niektorí detektoristi urobia – teda zavolajú aj archeológa (verím, že aj to sa stáva). Tým, že by sa ľudia poznali a spolupracovali, by sa mala odstrániť vzájomná nevraživosť.

Ja viem, že je to dosť utopistické, ale podľa mňa by to malo fungovať pod podmienkou ústretovosti ľudí ako vlastne každá spolupráca. Je mi jasné, že niektorí ľudia sú takí zarytí odporcovia jedných či druhých, že úplná spokojnosť sa nedá nikdy dosiahnuť (teda aspoň kým sú tu archeologické lokality, čiže ešte pár rokov zostáva). A taktiež je mi jasné, že by sa tam muselo vyjednať veľa detailov – čo s nálezmi, resp. výškou nálezného, zverejňovaním mien nálezcov v publikáciách, evidenciou lokalít, čo s ľuďmi, ktorí sa nemienia prispôsobiť, pretože takých sa vždy nájde dosť (v oboch táboroch) a podobne. Ale skúste nad tým niekto porozmýšľať. A ak má niekto niečo podobné alebo lepšie, rád si to vypočujem….

Česť práci.

• zolo24

Member
    10. januára 2009 at 19:55

Nazdar páni:

Ja sa síce obdobiami, kde sa používajú kovy nezaoberám, ale ako archeológa sa ma to týka, takže som nad tým trochu rozmýšľal. Ako to tu čítam, zolo24 a Cezarovo zlato, v podstate máte pravdu. Archeológovia by najradšej predaj detektorov kovov zakázali alebo predaj na zbrojný pas? Ani nevieš ako si to trafil :)
    Priviedli ste ma na jeden nápad: …

No konecne jeden vecny prispevok.
    Presne tak neako ako to dexter napisal by to malo fungovat.
    Vsetci tu basnite o kseftoch a podobne, takze s tym asi mate skusenosti, toto mna osobne ale vobec nezaujima, detektor beriem ako adrenaliovu turistiku. Niet nad ten pocit ked vam nieco pipne a idete kopat, a nemate ani ponatia co tam je.
    Ale k veci.
    Vzdy ked ideme von ( aj ked sme zatial boli iba tri krat), tak si berieme detektor ( samo ), teply cajik, spachtle, zahradnu lopatku, hrablicky, sacky velke na odpad ktory vyhrabeme ( je ho plna prdel), male sacky so zipom na nieco cennejsie ( zatial jedna podkova, klin do potkovy, projektyl, kusok al lyzicky, 10 hal minca r. 1962, dve nabojnice r. 1937 mauser), GPS pristroj, a dobru naladu + trocha strachu, co ak nas chyti neaky pako.
    Vsetky nalezy ( okrem odpadu ), teda tie cenne ulozim do sacika na ktory napisem datum, gps polohu, hlbku.
    Pri cisteni nepouzivam nic kovove, ani ziadnu chemiu, som strojar takze viem co to s kovmi robi, ocistene nalezy konzervujem vcelim voskom.
    Ak najdem nieco cenne, tak to urcite odovzdam ( neviem komu ), ale s podmienkou ze to bude vystavene verejnosti, lebo nehnevajte sa, ale mozno malo chodim do muzei, ale nemozem povedat, ze by som niekde videl “vela” vykopavok.
    Vobec by mi nevadila registracia niekde ( nie v kosiciach) a samozrejme bezplatna, podla mna by stacila podobna ako je tu na fore, vytlacil by sa papier podla neakeho vzoru ako maju rybari, kde by sa zapisovala kazda vychadzka, nalez a pod., nech to je co najjednoduchsie a najprehladnejsie.
    Treba mysliet aj na to ze ked ste niekde v lese, alebo poli, nemate sa moznost umyt, a so spinavymi rukami sa bude tazko pisat do uhladneho indexu:)
    Ide hlavne o to, ze mna ako slusneho clovek nebude nikto buzerovat za to ze sa prechadzam s detektorom len pre to ze ma to bavi. Zatial to legislativne nie je , a ani tak skoro nebude osetrene, a ak aj nahodou bude tak ako poznam tento stat tak len zakazovo, takze jediny komu to realne moze vadit su archeologovia, a ti by si mali urobit zoznam registrovanych pouzivatelov detektorov kovov, s dohodnutymi pravidlami.
    Nema zmysel riesit to legislativne, je to len odhananie slusnych ludi, a hajzlici ostanu a budu to robit nadalej do svojich vrecak ako hovorite.
    Nikdy nema zmysel cuvat, treba ist dopredu s dobou, inak tu bude bordel.
    Pozrite sa na youtube na anglicko ako sa tam vedla hradov prehanaju s detektormi – zdoraznujem uz roky, a stale nachadzaju mince, hroty kopii a sipov. A vsetko je to legalne. V rakusku je na tuto cinnost dokonca zivnost.
    Takze vazeny archeologovia nie zakazovat, ale postite ku stranke ( napr. archeology.sk) niekoho kto to vie, dajte tam registraciu detektoristov …
    a mate to aspon trocha pod kontrolou ( teda aspon tych slusnych).
    Uplne pod kontrolou to nikdy nebudete mat, rovnako ako policia nezabrani nelegalnemu ozbrojovaniu, to tu je, bude a zostane, mozete vymysliet hocijaky zakon, ten kto chce urobit nieco zle tak to urobi.

Takze vazeny archeologovia ideme s dobou, nie represivne, ale urobte aspon neaky krok k tomu aby slusny detektoristi sa mohli kludne poprechadzat a vedeli ako vam pomoct ak nieco najdu

A na margo zakazu detektorov, nezabudajte ze sme v EU.

• eo-ipso

Member
    10. januára 2009 at 21:44

ak upozorňujeme na naše členstvo v EÚ, tak ctime aj európske zmluvy a dohovory v oblasti ochrany archeologického dedičstva, napr. čl. 3 tohto dohovoru (ratifikovala ho aj SR, je uverejnený v Zbierke zákonov a je pre nás záväzný):
    http://www.radaeuropy.sk/?1409

• zolo24

Member
    10. januára 2009 at 23:37

ak upozorňujeme na naše členstvo v EÚ, tak ctime aj európske zmluvy a dohovory v oblasti ochrany archeologického dedičstva, napr. čl. 3 tohto dohovoru (ratifikovala ho aj SR, je uverejnený v Zbierke zákonov a je pre nás záväzný):
    http://www.radaeuropy.sk/?1409

Dohovor na ktory sa odvolavas bol podpisana v Londyne, a pokial viem Londyn je v anglicku, a ak si vygooglis v anglicku firmy ktore organizuju “hladanie podladov s detektorom” najdes ich desiatky. A vsekto je samozrejme legalne, len samozrejme na slovensku nic nie je legalne.
    A vies preco?
    Staci si precitat podrobne na co sa ochrana vztahuje, a nikde nenajdes zmienku o drobnych roztrusenych nalezoch, vsetko sa vztahuje len na objekty.
    Alebo chcete na slovensku vyhlasovat za archeologicku lokalitu kazdych 10 cm2 kde sa najde minca, pripadne hrot sipu?
    Anglicanom uz davno doslo ze pokial nevyzbieraju veci roztrusene na polnohospodarskej pode, tak o ne za par desatroci pridu ( vid temu chemia na poliach).
    Na slovensku bohuzial kompetentnych osvieti az ked je neskoro.
    Ako som uz spomenul, lepsi nalez u sukromneho zberatela, ako rozozraty v poli.
    Ale toho ze si amatersky detektoristi nalezy nechaju je malo pravdepodobne, naco by si robili problemy za par desiatok korun. Ak vobec nieco cenne najdu samozrejme, lebo je to malo pravdepodobne, ide skor o hobby, ktore vy archeologovia nepochopite, a mozno svojou prehnanou iniciativou znicite dalsie hobby, rovnako ako znicili sportove rybarstvo nezmyselnym zakonom.

Page 8 of 10

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť