• Posted by admin_obnova on 7. januára 2005 at 1:30

    Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
    S pozdravom Juraj Alan

    kucko7 odpovedal 13 years, 3 months ago 19 Členovia · 56 odpovede/odpovedí
  • 56 odpovede/odpovedí
  • Anonymous

    Member
    19. januára 2005 at 5:17

    skuste urobit dotaz na Miestnom urade v Terchovej-vid http://www.terchova.sk.Iste Vam poradia,poznaju sa tam navzajom.Niekolko takych peci na chlieb som videl novopostavene vo viacerych zahradach v Terchovej.Neviem ci Vam tato rada postaci.Fandim Vam,mne sa take nieco velmi paci.A nepecte tam iba chlieb,aj pecena husicka,ci kacicka nie je na zahodenie…A co tak dobry makovnik?To vsetko som tam videl piect. Drzim Vam palce.

  • Anonymous

    Member
    20. januára 2005 at 3:07

    Zdravím Edo,velice pekne ďakujem za ohlas na môj dotaz. Dúfam, že postupom času sa ozve ešte niekto a ponúkne mi ďalšie inšpiratívne tipy. Samotný problém chlebovej pece vidím ja osobne v tom, že pravdepodobne najdôležitejším prvkom stavby pece bude samotná konštrukcia, ktorá by mala zabezpečiť správnu funkciu pece. Pravdepodobne to bude trochu veda, ako je aj stavba krbov, prípadne teplovzdušných vykurovacích systémov. Mal som možnosť už vidieť chlebové pece, ktoré sa v hojnom množstve používajú v Turecku, ale je to niečo iné, čo nezodpovedá mojim predstavám o chlebovej peci v slovenskom štýle. Ešte raz vďaka a teším sa na ďalšie príspevky.

    Juraj Alan

  • Anonymous

    Member
    20. januára 2005 at 20:01

    Poznám pece len v “slovenskom štýle”, no necítim sa odborníkom. V mladosti som “prežil” viac pecí, 2 v záhradách, dve ako súčasť tradičných dedinskývh pecí v kuchyni. Na jednu bola odborníkom moja babka, na druhú mama a na záhradné otec. Každá pec je vlastne originál, výsledok závisí od konštrukcie, materiálu, paliva, druhu pečeného produktu. Ten správny “grif” sa získa dlhšou praxou, no len ak pečiete vždy v tých istých podmienkach, podľa toho istého postupu. Pri inom palive a jeho množstve je prevádzková teplota pece iná, ak vložíte cesto skôr a vyberiete neskôr ako treba, získate iba ďalšie “palivo”. Ak chcete byť aj staviteľom pece, aj pekárom, držím Vám palce. Jeden starý praktik niekde v blízkom okolí Vám však pomôže viac, ako 100 fundovaných návodov na web-e. Vrátane tohto. Veľa úspechov!

  • Anonymous

    Member
    27. januára 2005 at 21:00

    Pri rekonštrukcii chalupy som naďabil na starú chlebová pec (pekárnik) nad ktorou je údiareň a komín. Je však priamo v objekte. Komín sa využíval (a ešte aj využíva) na odvod spalín z kachlovej pece v kuchyni a izbe. Pec na pečenie chleba je na najspodnejšej časti celej tejto sústavy. Má kupolovitý tvar. Je postavená z pálených tehál lepených hlinou. Podľa slov bývalej majiteľky pieklo sa v nej naraz až 12 bochníkov chleba. Pec sa rozpálila drevom až do stavu, kým tehly nemali bielu farbu čo bolo znakom, že je možné do nej naklásť chlieb. Ohnisko bolo priamo v priestore, kde sa ukladal chlieb. Z hľadiska konštrukcie (v tomto prípade) je najzložitejšie hádam vytvorenie kupoly z tehál a výber kvalitnej hliny na spájanie tehál.
    S pozdravom MiroG

  • jupiter

    Member
    10. mája 2006 at 2:38

    Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
    S pozdravom Juraj Alan

    Skusenosti so stavbou pece na chlieb nemam, no mame takuto podobnu pec v kuchyni na chalupe. Je to klasicka murovana pec zo samotovych tehal prikryta zeleznou platnou na varenie, vlavo dole je piecka na chlieb a na pravom boku je dalsi priestor, ktory sluzil vraj na zohrievanie jedla. Kedze cela pec je pri stene, z druhej strany steny je vo vedlajsej izbe s nou prepojena kachlova pec. Obe su napojene na ten isty komin. Obe pece su funkcne, aj ked tu v kuchyni uz nahradil plynovy varic… Dom ma este jednu izbu, v ktorej je (bola) samostatna pec s vlastnym kominom.

  • sps_konzervatorstvo

    Member
    10. mája 2006 at 16:12

    Jupiter nezda sa mi zeby bola chlebova. Kde ma otvor na sadzanie?

  • jupiter

    Member
    10. mája 2006 at 16:13

    Vlavo dole za tym valcekom na cesto 8)

  • mbclo

    Member
    6. decembra 2006 at 13:19

    Ja sám už niekoľko rokov uvažujem o stavbe chlebovej pece, nemám však s akoukoľvek stavebnou činnosťou skúsenosti. Márne pátram na internete po nejakej firme, ktorá sa touto činnosťou vážne zaoberá. Vydavateľstvo Grada vydalo cca pred 3 rokmi knižku s nákresmi a podrobným návodom na jej stavbu, avšak sám si na to netrúfam. Na chalupe by som mal mať dokonca dve tieto publikácie. V prípade záujmu a ak ju nájdem, som ochotný poslať vám ju.
    V tejto oblasti privítam akúkoľvek informáciu, prípadne skúsenosť so stavbou chlebovej pece.

  • palo

    Member
    6. decembra 2006 at 16:33

    Túto jeseň som sa trochu obzeral po záhradných chlebových peciach.

    Takéto sú/boli v okolí Krupiny:

    A takéto, celkom nové pece som videl v Brandenbursku, Nemecko:

    Zaujímavé, že napriek zemepisnej vzdialenosti majú presne rovnaký princíp.

    Na jar budem jednu takú pec rekonštruovať, môžem sa potom podeliť o skúsenosti.

  • Anonymous

    Member
    8. decembra 2006 at 1:11

    pred 25 rokmi som si urobil vylet na cicavska hrad v okrese vranov nad toplou. v dedine podcicva, ktorou sa prechádza, je romska cast korytarov, kde sa dodnes venuju vyrobe korytarskych vyrobkov. videl sam tam vtedy na dvore obycajnu pec postavenu z prutia a omazanu hlinou, v ktorej urobili ohen, po rozohriati uhlie vybrali a vlozili do vnutra chlieb. mam to nafotene niekde na negative a pekne spomienky k tomu. mozno niekedy … praci cest, marcel

  • jusuf

    Member
    28. decembra 2006 at 13:32

    v dome po babke je v “prikľece” chlebová pec:

    Vnútri je klenbový priestor na pečenie. Oblúk v popredí oddeľuje miesto na oheň od “pekárne”. :

    Asi posledných 30 rokov nebola použitá. Chcel som hlavne zistiť, ako dlho trvá vykúrenie prikľeta touto pecou. Tak som naložil…

  • jusuf

    Member
    28. decembra 2006 at 14:20

    POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe – majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch. Ak by pomohlo, môžem odmerať jednotlivé rozmery pece na fotkách v predchádzajúcom príspevku.

    http://www.ekodum.cz/energy/wood/pizza_1/pizza_1.php

    – hviezdičky sú odkazy na obrázky

    Tu sú ďalšie fotky zo stavby pece:

  • palo

    Member
    29. decembra 2006 at 9:12

    POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe – majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch.
    Upresnil by som to: Majú masívnu konštrukciu z tehly (alebo kameňa), ktorá sa musí ohňom nahriať – rozpáliť; potom sa oheň “zruší” a pec dôkladne vymetie; sálavé teplo, ktoré vyžaruje z rozpáleného materiálu pece, sa použije na pečenie.

    Z tvojich linkov som si zatiaľ pozrel len jeden, pec v Kalifornii. Najväčší rozdiel oproti peciam, ktorých fotky som poslal predtým, je v umiestnení komína: v Kalifornii je komín vpredu, v strednej Európe vzadu.

  • brunosmith

    Member
    14. februára 2007 at 12:54

    Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
    S pozdravom Juraj Alan

    ahoj juraj,
    tiez sa zaujimam o murovane pece na pecenie chleba. trochu som surfoval a nasiel som sajtu s navodom na postavenie pece. je to sice dost simple navod, ale snad pomoze… :)

    http://www.artificium.ic.cz/page.php?id=20
    skus aj toto
    http://www.golianovo.sk/index.php?session=0&action=read&click=open&article=1161267521

    a existuju aj firmy kt. by ti to postavili… :)

  • porsena

    Member
    13. novembra 2007 at 12:30

    POdľa rôznych zdrojov to vyzerá, že samotné pece sú stavané na jednoduchom princípe – majú veľký priestor, kde sa musí nahriať vzduch. Ak by pomohlo, môžem odmerať jednotlivé rozmery pece na fotkách v predchádzajúcom príspevku.

    http://www.ekodum.cz/energy/wood/pizza_1/pizza_1.php

    – hviezdičky sú odkazy na obrázky

    Tu sú ďalšie fotky zo stavby pece:

    ufff tak toto je teda fakt hroza…
    Okrem toho ze je to esteticka, materialova aj konstrukcna urazka tej pece z Pompejí, ta predstava, ze tu stavbicku stavali aspon polda fotiek dvaja az styria ludia DVA tyzdne!!!… no celkom som sa pobavil

Page 1 of 4

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť