• porsena

    Member
    14. januára 2008 at 13:03

    a v tej studnie hodene drevene brany na branenie… hmmm.
    Ta pec je pekna, by som povedla, ze take medzivojnove obdobie.

  • harp

    Member
    14. januára 2008 at 14:25

    To by ma zaujimalo ako sa da identifikovat a zaradit takato pec. Mas na to poruke nejaku typologiu? Alebo mas take skusenosti. Napis aspon nejake znaky ktorych sa pridrzat, okrem zachovania materialu samozrejme :)

  • porsena

    Member
    14. januára 2008 at 16:11

    viem, ze to znelo prilis mudracky, ale nemal som to samozrejme v umysle :D
    Nemam nijaku pisanu metodiku, len nazbierane skusenosti a vedomosti. samozrejme veci mozu byt vselijake, ked sa to odhaduje z fotky, ale predpokladam, ze som sa trafil dost dobre. vysvetlim:
    Uz fakt, ze je to samostatna chlebova pec, cize mimo interieru obytnej casti svedci o datovani. V prostredi slovenska, velmi diferncovanym sposobom sa zhruba od poslednej stvrtiny, skorej konca 19. strocia, az do polovice 20. storocia progresivne menil typ tepelnych zariadeni a sposob ich vyuzivania v ludovom prostredi na Slovensku. V progresivnejsie sa rozvijajucich castiach SVK to prebiehalo skor (zap. SVK.), niekde starsie formy pretrvali az do pol 20. storocia. Suvisi to najmä so zavadzanim sporakov a kachlovych peci, pripadne prenosnych vykurovadiel. Zanikali pôvodne pece, umiestnené pôvodne v izbe, pripadne pitvore (sieni) obytneho domu, Ktore boli zastarale a nefektivne (aj ked pre nas romanticke). No kedze remeselne pakarstvo mimo mestskeho prostredia nebolo rozvinute a zauzivane, chlieb sa nadalej piekol doma. Takze ludia pece potrebovali. Niekde pece ostavaju v dome, len menia formu a spsob funkcie (najmä odvod dymu), prevazne sa presuvaju mimo obytnych priestorov, alebo, co je aj HARP-om uvedeny priapd, sa dostavaju mimo doma, vznikaju tak drobne stavby roznych foriem a typov (a ja ich mam vsetky rad :) ). Podla mojich skusenosti sa tieto samostatne pece vyskytuju viac na str. a vych. SVK, ako na zap. SVK.
    O prostredi, odkial je uvedena pec predpokladam, ze zac 20. stor sa vyuzivali este povodne formy. Na mnou uvedene obdobie vzniku poukazuju aj tehly, fakt, ze to nie je postavene zo skal. Tehla na prelome 19. a 20. storocia bola v tomto prostredi v lud. architekture este dost drahy stavebny material, na to, aby si z toho aj pec postavili. Pristresok, aj ked moze byt samozrejme mladsi, tiez nepoukazuje na nejake starsie konstrukcie a ak by bol suveky s peco, snad by to mohla datovat krytina, mylsim si, ze je to svetla drazkovaná z okolia Poltára, alebo lucenca, produkcia od zac. 20. stor. do 60-tych rokov. Tak v “strucnosti” len tolko :D sa ospravedlnujem za rozvlacnost a ze mi to tak dlho trvalo, ale furt volakdo otravuje.
    Mimochodom prajem vsetkym pecofilnym aj ostatnym Obnovakom vsetko dobre a este lepsie do noveho roka.

  • porsena

    Member
    14. januára 2008 at 16:14

    v kazdom pripade je ta pec skor relativne mladsia, ako relativne starsia

  • soanes

    Member
    27. júna 2008 at 21:20

    Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
    S pozdravom Juraj Alan
    dobry den, nasiel som Vas prispevok na tomto diskusnom fore a chcem sa spytat ci sa Vam podarilo zohnat nakresy, navody, alebo dokonca nejaku chlebovu pec postavit? chcel by somsi postavit na zahrade tiez nieco take kde by som vedel upiect chlebik, pizzu popripade nejakeho vtaka ci zviera. raz som take jedol a stale mam tu fantasticku chut na jazyku. Preto by som Vam bol nesmierne vdacny ak Ste mi mohli poskytnut nejake rady popripade nasmerovat kde sa daju info ziskat.
    Vopred dakujem.
    Soanes

  • Anonymous

    Member
    28. júna 2008 at 13:19

    Najlepšia pec je zo skál ako sú na obrázku v tej studni a medzi ne sa dáva miešaná hlina. Na spodok pece sa uložia ploché skaly, alebo moderne šamotová dlažba (čo najväčšia, aby pohltila čo najviac tepla). Chlieb sa pečie tak že najskôr musíte rozpáliť pec, potom vybrať popol a vyčistiť pec a potom vložiť do iba rozpálenej čistej pece chlieb. Takže ak chcete piecť čistý chlieb mali by ste si na peci urobiť dvierka.

  • atosis

    Member
    9. novembra 2009 at 19:08

    Chcel by som toot cestou poprosiť niekoho kto má skúsenosť so stavbou chlebovej pece,prípadne by bol ochotný poskytnúť nákres,fotografie,alebo stavebný plán,či návod.Mal by som zéujem na chalupe na záhrade postaviť úplne jednoduchú pec na pečenie chleba, resp. pizze pri príležitostných víkendových návštevách na chalupe.Privítal by som aj možnosť,aby bola prípadne spojená s malou udiarničkou.Vopred ďakujem za akékoľvek upozornenie, či odpoveď.
    S pozjavascript:emoticon(‘:cry:’)dravom Juraj Alan

    caute chcem sa spytat ci ste zohnali niejaky navod na zhotovenie mensej pece na pecenie chlebe alebo pizze.ja uz dlho spekulujem spravit taku pec na chate len stale bezuspesne.privitam akukolvek radu vopred moc dakujem moj mail atosis@zoznam.sk

  • porsena

    Member
    10. novembra 2009 at 11:15

    Ach jaj, už by sa sem naozaj patrilo hodiť nejaký návod na postavenie pece. Keby som mal čas, raz by som sa pokúsil napísať polopatisitický návod, ako by som si staval pec ja, respektíve, ako ju budem stavať, ak ju raz budem stavať. Spôsobov môže byť neúrekom a v zásade to nie je nič zložité. Ide v podstate len o vytvorenie uzavretého priestoru s dostatočne tvrdou a rovnou podlahou (žiaroviskom) a so stenami, ktoré majú dostatočné tepelno-akumulačné vlastnosti. Ideálny je klenbovitý, či kupolovitý tvar, nakoľko sa zabezpečuje lepšia rovnomernosť vyžarovania tepla naakumulovaného počas vykurovania.
    Z časových dôvodov sem hádžem aspoň nejaké linky, čo som bol ponachádzal, pri ľudí, čo nemajú ruky ľavé a nechýba im predstavivosť, to môže byť dobrá inšpirácia. Sú to stavby moderné, aj repliky pôvodných.
    http://ledovec.rajce.idnes.cz/stavba_chlebove_pece_25.-26._dubna_2009/#album
    http://ledovec.rajce.idnes.cz/Stavba_chlebove_pece_-_kveten/
    http://www.centrumselmberk.cz/cs/centrum/bakery.html
    http://blackoven.idkhosting.com/ovenbuilding.html
    http://www.fornobravo.com/pompeii_oven/pompeii_oven.html

    http://www.tomifobia.com/bread_oven/oven.html

    Niektoré riešenia treba však brať naozaj z rezervou. Pec nemusí mať 5 ton a teda nemusí mať meter hlboké základy, ani v nej nemusí byť tona betónu a nemusí byť z presných tvaroviek.
    Zatiaľ len toľko. :)

  • imro

    Member
    14. decembra 2009 at 17:37

    niečo od našich susedov.stavba a recepty vo fore je toho dost. http://www.kemencebence.hu

  • purpendicular

    Member
    14. januára 2010 at 7:35

    Síce nie slovenské, ale veľmi pekné a hlavne je možnosť sa dostať s praktickým skúsenostiam zo stavby. Samozrejme znalosť angličtiny nutná.

    http://www.fornobravo.com/#pizza_ovens

    Tu je link na stiahnutie FREE pdf dokumentov o varení v takej peci, jej stavbe, recepty a pod. Pri stťahovaní postrupovať ako úpri kúpe, ale cena je 0$. Ak by bol problém zašlemlem pdf. súbory na požiadanie e-mailom (kontaktovať cez súkromnú správu).

    http://www.fornobravo.com/store/eBooks-CD-ROMs-p-1-c-260.html

  • porsena

    Member
    9. februára 2010 at 8:59

    Pre zlepšenie všeobecného chaosu, keď už sem človek zablúdi, nech sa mrkne aj sem: http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=53440&sid=808abc7a3244e11a26136de66e56f899#53440
    Nechce sa mi jeden príspevok hádzať na dve miesta.
    Témy sa množia, lebo si ľudia nepozrú, či už niečo podobné nie je vytvorené :).

  • palo

    Member
    9. februára 2010 at 14:02

    Príspevky skopírované zo zamknutei témy “Hlinená pec“:

    Má niekto skúsenosti alebo informácie o stavbe hlinenej pece? Vydrží hlina, nepopraská?
    hlinena pec sa stavia z hliny do ktorej sa mozu vkladat ulomky keramiky(skridle,rozbite taniere,…). najjednoduchsia je stavba hlinenej pece na chleba(pizzu), kde sa ohnisko vytvaruje z mokreho piesku(polgula),na ktory sa polozia mokre handry(noviny) a na toto sa postupne nanasa hlina(do ktorej sa pripadne vtlacaju kusky keramiky). hrubka vrstvy je cca 20cm. necha sa samozrejme otvor pre odvod spalin. po dostavani sa vyreze prikladaci otvor, piesok vyberie a piecka sa necha preschnut. ten vyrezany kus sa moze pouzit ako dvierka.
    moze sa v nej zacat aj hned kurit, ale to popraska urcite. praskliny sa zamazu hlinenou maltou.
    do prvych vrstiev hliny (ohnisko) sa mozu dat aj plevy, kvoli lepsej izolacii ohniska (plevy vyhoria a ostanu vzduchove bubliny).
    Skús aj tu:
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=52205&highlight=pec&sid=9d4379a86c90798e3f4c16d46e592114#52205
    Dakujem. Je to zaujimave. Pomohol ste mi.
    Rado sa stalo :) Veď nato je to tu.
    Ad Matesov návod:
    Je to v pohode, len mi je nejasný ten pojem “ohniska” pri prvej vrstve hliny. Ak sa tým myslí vnútorný priestor pece a prvými vrstvami hliny sa myslí vnútorný povrch, tak by sa sem hodilo jedno upresnenie. Bolo by vhodné, aby bol vnútorný povrch pece čo najhladší, takže ak použijete pórovitý materiál, napr. hlinu z plevami, odporúčal by som pec po vyschnutí, resp. vypálení, vymazať hladkou “mastnou” hlinou. Je síce pravda, že vzduchové medzery izolujú, ale neakumulujú, okrem toho; čím nerovnejší povrch, tým horší charakter sálavosti. Hlina s obsahom neplastických zložiek, či už organických, alebo anorganických, zase zmenšuje zmršťovanie pri schnutí, takže eliminuje praskanie. Anorganické pevné časti (kameň, sklo, keramika, tehla atď.) pritom zlepšujú schopnosť akumulácie. Ak by som to už chcel robiť príliš presofistikovane, tak by som na prvú vrstvu použil dobre plastickú “mastnú” hlinu dobre preostrenú pieskom, do ktorej by som povtláčal veľa niečoho akumulatívneho, najlepšie asi úlomky tehál, škridiel, sklo atď. na to by som dal vrstvu s organickým materiálom pre lepšiu izoláciu. Organika síce v tejto vrstve pravdepodobne nevyhorí, ale aj tak po uschnutí.vytvorí vzduchové medzery. Nakoniec pec dobre do hladka z vnútra vymazať.

  • porsena

    Member
    9. februára 2010 at 14:09

    PALO, si proste úžasný :), demiurg víťaziaci nad chaosom :D.

  • carly18

    Member
    9. februára 2010 at 15:40

    Nezabudnut hlavne na dve veci!
    -pred prvym vykurenim,pec ususit.
    -VSETKY kovove suciastky upevnit “letmo”pomocou alobalu,tak,ze sa omota okolo casti,co ide do telesa pece.Inak zelezo spolahlivo roztrha vseky materialy,beton usw.

  • porsena

    Member
    18. apríla 2010 at 10:20

    Niečo na odľahčenie :)
    Aby sme vedeli na niečo tú pec použiť

    proste krááása :D.

Page 3 of 4

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť