aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Kachlova vs. liatinova pec

  • pader

    Member
    4. januára 2010 at 9:00

    uuuups, nechcel som sa nikoho dotknúť. “bláznami” som v dobrom slova zmysle pomenoval všetkých, ktorí sa vrhli na nie vždy ľahkú cestu obnovy a zachovania dedičstva v rôznych oblastiach. za bláznov nás považujú mnohí iní, preto som to použil. ale dal som to do ” “.

    každého, kto sa rozumie si veľmi vážim a obdivujem, takže ešte raz sa ospravedlňujem za nedorozumenie. dúfam, že ste to nezobrali ako ukážku.

  • doky

    Member
    4. januára 2010 at 9:01

    No, to je argument hodny velkej teoretickej diskusie o akumulacii tepla v starej a novej keramike….zanedbatelne, rozhodujuca je mechanicka kvalita kachlice. Netvrdim, ze vsetky stare su super a nove nie! Treba si dat pozor- samozrejme ked je pristara a prepalena, uz nebude kvalitna. Ale napr staval som sporak v podstate zo “starozitnych” kachlic a pokial viem, ide na chalupe dodens a bez reklamacie. Ja som myslel nevykladat cely sporak samotom, len ohnisko, lebo sa dostanes do podobnej situacie ako s prvymi kachlami.
    Akumulacia…na Sk tradicne ponimane sporaky budu akumulovat aj bez vnutor obmurovky samotom bohate. Presne ako si napisal: to nie su len kachlice, ale cela hmota vcitane spominanej “hliny”, kt sa rozohreje.

    Robo, Pader tych blaznov myslel ako nadsencov chaluparov a “zazrancov” do niecoho, co chcu zvladnut, prekonat, dokazat.

  • pader

    Member
    4. januára 2010 at 9:06

    aha. ja som ani nemal v umysle davat samot tam, kde pojdu kachlice. ale rozmyslam, ze by som kachlicami vylozil len cast okolo plotne a zvysok (napr. okolo truby na pecenie by som dal len omietane. tu cast bez kachlic asi potom budem musiet vystavit zo samotiek, ci nie?

  • doky

    Member
    4. januára 2010 at 23:50

    Pader ty si chcel so mnou osobny kontakt a nejako to stichlo. Minulost? radsej to mozeme vykonzultovat osobne a asi rychlejsie, ako sa natahovat po jednej otazke. Moj podnet neobkladat celu pec z vnutra samotkami bola reakcia na RobaM myslienku – jednu z ciest.

  • pader

    Member
    5. januára 2010 at 7:34

    no ja som ti tusim pisal aj spravu, kde som ti dal na seba kontakt. viac som netlacil lebo viem, ze kazdy ma toho dost. ale ak si z BA, tak sa tu môžeme stretnut, pripadne ak mas cestu smerom na Myjavu niekedy cez vikend, tak tam. to bude urcite lepsie priamo na mieste….

    pre mna by to bolo len dobre a velmi by som to ocenil.

  • doky

    Member
    5. januára 2010 at 21:24

    Padre zle tusis…. prave som ti pred chvilou volal, lebo aj tak mam tvoje cislo, ale si nedostupny. Ak by si mal cas a chut, zajtra /tzn streda/by si mohol prist? Fotky vitane. Ak ti to nevyhovuje, nic tragicke sa nedeje. Na Myjavsky kraj sa v blizkej dobe nechystam.

  • mimoto1

    Member
    23. januára 2010 at 14:17

    Môže mi prosim niekto poskytnúť námety na pec do chalupy s miestom na varenie a ležanie?Tú v relácii Chalupa je hra som videl.Potreboval by som vicero návrhov.

  • pader

    Member
    23. januára 2010 at 19:42

    na webe je ich vela. daj si do googlu vyhlada kachlove sporaky a najdes. alebo pozri stranky firiem,ktore ich stavaju. maju tam galerie. napr. Rehulka, kamnarstvi Vohradník a pod…..

  • mimoto1

    Member
    24. januára 2010 at 11:24

    Vďaka Pader za usmernenie,ale predstavoval som si nejaku skromnejšiu ľudovejšiu pec.Našlo by sa u vás niečo?myslím nejaké vzory.
    Okrem iného som na odporúčanej stránke “kamnářství Vohradil”našiel toto:

    Do objektu trvale obývaných jsou nejvhodnější kachlová kamna s teplosměným předáváním tepla. Největší předností těchto topidel je zdravé prostředí ve kterém se zákazník pohybuje. V žádném případě teplovzdušný systém. Při této variantě stavby dochází k přepalování prachových částic a velkému rozdílu teplot v místnosti. Tímto způsobem vytápění vznikají karcinogenní látky a v budoucnu dochází ke zdravotním problémům. Teplovzdušný systém je vhodný do rekreačních objektů, kde se zákazník zdržuje velmi málo. (více informací o principech výtápění najdete zde )

    Čo vy na to?

  • robertm

    Member
    24. januára 2010 at 14:23

    Pre inšpiráciu: http://filesurf.ru/162800/Stavba_sporaku.pdf.html . Ak chcete mať kvalitný sporák a kvalitné vykurovanie na drevo, mali by ste tieto dva funkcie oddeliť. Sporák si kúpte, pre inšpiráciu: http://www.dufakotle.cz/store/department-294-sporaky-na-drevo.html (zoženiete kvalitnejšie a lacnejšie). Pec si môžete navrhnúť a postaviť sám: . Ak chcete mať pec skoro zadarmo, môžete postaviť raketovú pec, vidno ju tu pri stavbe domčeku: http://www.flickr.com/photos/smallape/sets/72157622481434893/show/ , tu je princíp: http://lh6.ggpht.com/_3ReOSq1TitE/R1jnvDf56eI/AAAAAAAAADQ/c51kX-adous/s512/RocketDiagram.gif , alebo . A ešte jedna ukážka: http://transitionculture.org/2006/03/10/top-five-things-to-do-with-oil-barrels-when-theres-no-more-oil-to-fill-them-4-build-a-rocket-stove/ . Netuším čo z mnou uvedených liniek hľadáte, tak si vyberte.

  • steve

    Member
    25. januára 2010 at 6:31

    Musím reagovať na vlepovanie šamotových pásikov do kachlíc pri stavbe sporáku. Sám som si to vyskúšal a foto som zverejnil v inom fóre. Neviem koľko tepla naakumuluje hlina a koľko šamot, ale šamotová bola rýchlejšie zohriata než nepálená, a do kachlíc som vlepoval 2 cm plátky a nie 7 cm tehly. O spaľovaní v šamotovej komore a liatinovej sa vedú tiež diskusie.

  • robertm

    Member
    25. januára 2010 at 7:34

    Vlastnosti materiálov do pece:
    vodivosť:
    – šamot: 1,5
    – pálené tehly: 0,5
    – suchá hlina: 0,15
    tepelná kapacita: skoro rovnaká na 1 kg

    Vodivosť hovorí o rýchlosti ochladzovania spalín, tepelná kapacita o akumulácii tepla. S tepelným odporom, akumuláciou a hrúbkou rastie čas oneskorenia prechodu tepla cez materiál. Záver si spravte sami.

  • steve

    Member
    25. januára 2010 at 11:54

    Pri rovnakej hrúbke materiálu šamot na povrchu 10x rýchlejšie odovzdáva teplo do okolia ako hlina.(ak sú predchádzajúce hodnoty správne)

  • robertm

    Member
    25. januára 2010 at 12:15

    Jasne. A hlina bude mať aj 10x menší výkon.

  • steve

    Member
    25. januára 2010 at 12:32

    Takže sporák zo šamotu hreje rýchlejšie než z hliny. (pri rovnakej hrúbke materiálu) Sporáky nemožno porovnávať s ťažkou akumulačnou pecou kde je tona materiálu. Sám som sa obával pred stavbou ako to bude z nábehom teploty, ale dnes som spokojný, výsledok je lepší než som očakával.

Page 4 of 5

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť