aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Kachlové pece a sporáky

  • pader

    Member
    2. marca 2010 at 12:19

    no z tohto nie som moc mudrejsi… t.z., ze to ma 2 samostatne ohniska? jedno je zvlast pod plotnou a druhe solo na chlieb? a komin maju spolocny?
    co ak by som kuril v oboch sucasne – nebude potom problem s tahom?

    ktora to je kniha? s takymto nazvom som nasiel jednu z IKARu z 1998, ale je vypredana na martinuse.

  • pader

    Member
    2. marca 2010 at 12:19

    no z tohto nie som moc mudrejsi… t.z., ze to ma 2 samostatne ohniska? jedno je zvlast pod plotnou a druhe solo na chlieb? a komin maju spolocny?
    co ak by som kuril v oboch sucasne – nebude potom problem s tahom?

    ktora to je kniha? s takymto nazvom som nasiel jednu z IKARu z 1998, ale je vypredana na martinuse.

  • steve

    Member
    2. marca 2010 at 12:44

    Vydavateľstvo ALFA – 1990 Kozuby a kachlove pece – Havas, Institoris

  • pader

    Member
    2. marca 2010 at 12:58

    díky moc. tak ale to už asi ťažko zoženiem.
    chlebová pec musí byť vždy tak, že sa najskôr rozpáli ohnisko, potom vymetie a vlastne len na tých vyhriatych kameňoch upečie chlieb? alebo aj na principe ako je vlastne sporák – teda dolu kuriš a hore nad tym sa ti pecie chlieb?
    díky za rady

  • vlcik-tlcik

    Member
    2. marca 2010 at 13:16
  • pader

    Member
    2. marca 2010 at 13:22

    no v podobnej knihe som uz listoval davnejsie, ale sa mi zda ze su dost povrchne….

  • steve

    Member
    2. marca 2010 at 13:34

    myslím že tie staršie sú lepšie, urob si sám malo za čias totality úroveň, bolo písane pre domácich majstrov a nie ako dnes reklamný časopis. Knihy o krboch a kachliach sa stali zárobkovou činnosťou pre autorov a vydavateľstvá. Prečítal som ich asi 8, ale sám by som podstatu zhrnul do zošita tak dvadsať strán. Ak sa jedná o reedíciu toho istého autora tak to chápem ale stretol som sa aj s plagiátorstvom, uverejňujú náčrtky a fotky z iných kníh akurát zmenia text. Tie staršie knihy sa dajú nájsť v knižniciach.

  • pader

    Member
    2. marca 2010 at 14:22

    no dnes skočím ešte asi do panta rhei :-)
    ale asi to aj tak nepôjde tak, ako som si myslel a na také veľmi členité riešenie nebudem mať priestor..
    možno si neskôr postavím niečo malé vonku pod prístreškom.

  • palo

    Member
    2. marca 2010 at 20:02

    našiel som na povale nejake kachlice zo sporaka co kedysi stal presne tam, kde chcem teraz ja stavat.
    Keď som kúpil dom, sporák v kuchyni už nestál, ale na stene, za bývalou varnou plochou, z neho zostali prilepené kachlice s ukončujúcou rímsou; povedal by som, že presne takou istou ako vidieť na druhej Paderovej fotke.

  • mesko

    Member
    2. marca 2010 at 21:28

    uz by som sa pomaly pustil do toho sporaka, len stale sa neviem rozhodnut, si to skombinovat aj s pecou na chlieb. da sa to vobec? ze by som dal ruru na pecenie a nad to este pec na chlieb napr. klenbovu, ktora by bola uzavreta takymi dvojdielnymi dvierkami ako je ten prvy obrazok. rady vas odbornikov privítam.

    pec na chlieb sa umiestnovala v spodnej časti sporáka.bola tvorená kobkou s velkým otvorom na sádzanie-teda dvierkami ktoré boli zároveň so zemou a otvorom ktorým odchádza dym do komína.otvor na dym je uzatváratelný ocelovým šíberom je otovrený len v dobe kúrenia v peci na pečenie.súbežná prevádza šporáku na varenie a peci na pečenie chleba nie je možná pretože používaš ten istý prieduch.k tým dvierkam čo sú na obrázku.dnes sa všetky vyrábaju z plechu.plech zvykne krútit.použi tie čo si našiel trochu ich prebrús.sú z liatiny.kedže liatina je krehká može byt z nich počase odbité alebo inak poškodené napríklad pánty alebo pod.ak vieš zvárat alebo máš známeho čo vie zvárat popros ho nech ti ich vyvarí.dá sa to elektrodou na liatinu zvar vybrús rozdiel ani nezbadáš.samotná stavba sporáka je nadlho rozpisovania.ak máš dost penazí daj si to postavit kachliarovi ale nie zamozvanému ale taký čo je v cechu kachliarov.rátaj s cca 2500€ za šporák s tým čo chces.ak nie budeš sa musieť potrápiť sám.potom si zaisti more času.

    upiect si chleba je romantická predstava postup možno až tak nie.odporúčam sa popýtať starých babičiek.ako správne vymiest pec,ako hodit podymovník aztd.

    vela zdaru

  • evi

    Member
    2. marca 2010 at 23:32

    možno si neskôr postavím niečo malé vonku pod prístreškom.

    V Turci boli vonkajšie chlebové pece asi výnimkou: o pár som počula, žiadnu nevidela. Kamarátku som vláčila po krupinských lazoch, pár takých vonkajších pecí sme videli a jednu sme na záver našli aj v jej záhrade :lol: , ale nie všetko mi je kuchársky jasné: občas doma pečiem chlieb ( v normálnej el.rúre) a vykysnuté cesto ( v zime) hýčkam vykúrenou kuchyňou. Stačí, že záverečné potretie urobím studenou vodou a studenou rukou a výška chleba je v…. Tak si neviem predstaviť, že, napr. v turčianskych pomeroch by som vykysnutý chlieb nosila do pece von do mrazu niekam pod prístrešok.

  • pader

    Member
    3. marca 2010 at 7:58

    Mesko, dakujem za popis. asi predsa len zostanem pri sporaku bez chlebovej pece…..
    Sporak chcem ale skusit postavit sam….ved keby nieco, najdem tu dobrých a ochotných radcov :-)

    asi bude lepsie nedavat tu chlebovu pec dnu do kuchyne – dnes vsetci chcu mat len prehnane cisto, bez prachu a pod…. a ak by sa tam mala ta pec vymetat tak bez zvysenej prasnosti sa to nezaobide.

    takze idem pomaly zhanat material na ten sporak – samot, hlinu, kovanie a pod….

  • mesko

    Member
    8. marca 2010 at 21:30

    ak bývaš tak do 100 km od polských hraníc odporúčam íst kupovat kovanie a poprípade ostatné veci tam.sú to polovičné ceny oproti našim poprípade českým.kvalita je tá istá ak nie lepšiamajú tam hádam vačšiu tradíciu kachlových pecí ako u nás.napríklad v nowom targu je obchodík ktoré má pán kachliar obchod sa volá kachle klocek.

    stavbe zdar

  • steve

    Member
    9. marca 2010 at 6:15

    V Polsku a Nowom Targu som bol, ale spomínaný obchod som nenašiel. Mesko skús presnejšie popísať polohu, myslím že to bude zaujímať viacerých.
    S tými cenami by som bol opatrný. Áno niektoré ceny sú dobré ale tomu odpovedá aj kvalita. Poznám nerezové hrnce ktoré hrdzavejú a temer som si istý, že výrobky sú z bežného plechu a nie žiaruvzdorného. Preto aj tá cena.
    Netvrdím však, že sa tam neoplatí nakupovať. Sám som tam kúpil mriežky, krbové náradie, prútený kôš na drevo, stolárske svorky….. ale kovanie z nereze a liatinové dvierka v čechách a aj za rozumnú cenu. Tých výrobcov nie je až tak veľa a ceny sa dajú porovnávať. Ak nakupuješ priamo vo výrobe cena sa dá dohodnúť a aj jednotlivé detaily, ako ja sekundárny prívod vzduchu na vrchných dvierkach.

    Všetkým amatérskym staviteľom prajem veľa tepla z vlastného sporáku či pece.

  • pader

    Member
    9. marca 2010 at 8:07

    no ako štít kúrenia by som rád použil tie liatinové dvierka, čo som našiel na povale…. trocha ich bude treba zreparovať, ale myslím, že nejaký ten rôčik ešte vydržia.
    takže zostáva mi kúpiť rám, plotne a rúru na pečenie

Page 7 of 11

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť