aktivita diskusia Architektúra a stavitelstvo Kachlové pece a sporáky

  • tarso21

    Member
    10. júna 2010 at 12:05

    praveze komin tu nieje dym asi odchadzal do ciernej kuchyne a tam su dva kominy jeden velky na miestnostou a druhy v rohu ktory ide vedla neho tam bola asi nejaka dalsia piecka

  • steve

    Member
    10. júna 2010 at 13:19

    Ak tá vec na fote nemá komín, snáď by napovedal pôdorys a pôvodné využitie domu. Sú z druhej strany dvierka? aké?

  • palo

    Member
    10. júna 2010 at 13:40

    praveze komin tu nieje dym asi odchadzal do ciernej kuchyne a tam su dva kominy jeden velky na miestnostou a druhy v rohu ktory ide vedla neho tam bola asi nejaka dalsia piecka
    Je to stále jasnejšie:
    Už vieme, že na druhej strane steny bola čierna kuchyňa. Keď sa v chlebovej peci kúrilo, dym odchádzal cez jej dvierka alebo cez otvor nad týmito dvierkami pod otvorený komín čiernej kuchyne. Ten druhý komín v jej rohu je mladší; postavili ho, keď už nechceli mať čiernu kuchyňu ale modernejšie, uzavreté vykurovacie telesá: sporák v kuchyni, piecku alebo kachle v izbe.

  • tarso21

    Member
    19. júla 2010 at 16:05

    zdravim tak nakoniec asi takto vyzerala ta moja pec povodne?dakujem za pomoc vsetkym

  • pader

    Member
    20. júla 2010 at 6:35

    ahojte,
    tak sa uz konecne dostavam pomaly k stavbe sporaku. zatial som este stale vo fáze plánovania a kupovania kovania. a tu som narazil na jeden otaznik – mozem na sporák použiť prikladacie a vymetacie dvierka určené na kachlové pece?
    napr. takéto
    https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/Pader/dvierka_pec.jpg

  • pader

    Member
    20. júla 2010 at 6:39

    uuups… zlý link. teda takéto dvierka som myslel. hlavné dôvody sú: ad 1. veľkosť – bežne predávané štíty kúrenia na sporáka sa mi zdajú mať malý prikladací otvor;
    ad 2 – chcem dať prikladacie dvierka zvlášť a popolníkové zvlášť, aby som medzi to mohol dať páčku na vyklápanie roštu. pevný rošt sa mi totiž zdá byť dosť nepraktický.

  • steve

    Member
    2. augusta 2010 at 11:53

    Dvierka môžeš použiť ľubovolné, zaleží len na tebe čo sa ti páči. Ja som zvolil rošt vyberateľný, mal som totiž sporák, kde po desiatich rokoch prestalo otáčanie fungovať a bol aj problém s výmenou. Kachľový sporák určite staviaš na dlhšie obdobie tak uvažuj aj nad budúcou opravou.

  • jusuf

    Member
    12. augusta 2010 at 17:14

    Nemáte náhodou niekto prehľad, kde by sa dala zohnať tehliarska hlina vhodná k stavbe kachľovej pece v okolí Stariny ? Resp. Snina, Stakčín a podobne.

  • robertm

    Member
    14. augusta 2010 at 19:33

    Ílovitá hlina je na kopcoch. V údoliach na miestach naplanenín obsahuje hlina veľa prachu a málo ílu. Íl odniesla voda. Kachliarska hlina sa robí zmiešaním ílovitej hliny a piesku. Mieša sa a pridáva piesok dokiaľ nezačne v rukách vŕzgať. S takou môžeš murovať. Ešte pre istotu: Hlinou sa rozumie hmota pod ornicou, ktorá neobsahuje humus – organické látky.

  • steve

    Member
    16. augusta 2010 at 7:41

    Robil som pokusy s ílom, ale výsledok nič moc. Hlina na omietky prosím, ale na pec či sporák nenakopeš hoci kde. Nakoniec zvíťazil zdravý rozum a navštívil som tehelňu, kde som za kávičku dostal desať hotových ale nevypálených tehál. Nasledovalo rozdrvenie, primiešanie vody na hustú kašu a postupne pridávanie piesku, aby bola hlina akurát. Pár skúšok s lepivosťou na kachlice a môžeš stavať. Môj sporák má už prvú zimu za sebou a som viac než spokojný.

  • robertm

    Member
    16. augusta 2010 at 8:51

    Dobrý nápad s tehlami, ušetrí to robotu a netreba zháňať hlinu. Hlinu treba strojom miešať 10 minút, zvýši sa jej pojivosť. Potom sa pridava piesok. Môžem ti poslať pdf knihu o hline, Príručka hlineného staviteľstva.

  • porsena

    Member
    16. augusta 2010 at 10:46

    http://sk.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dl
    Tehly a iné keramické výrobky sa často vyrábajú aj z ílovitých spraší, čo však vždy nie je príliš kvalitný materiál. Spraše mávajú len 25 až 35 % ílovitých minerálov. Takže nevypálená tehla z okolia Lučenca je určite vhodnejšia ako nevypálená tehla zo Záhoria.
    Otvorený hliník s kvalitným ílom? Napríklad tu:
    http://maps.google.com/maps?ll=48.428114,19.751823&z=16&t=h&hl=sk

  • steve

    Member
    16. augusta 2010 at 11:59

    Možno na tom čosi je, ale dnes sa tehly vyrábajú podľa noriem a do ílu sa pridávajú ďalšie látky. V predchádzajúcich stránkach som postrehol zmienku, kachliar chodil na hlinu niekam na západné slovensko. V predajni v Žiline mi ponúkali tehliarsku hlinu, ktorá pochádzala práve z tehelne, takže tomu kopaniu sa nevenujú pravdepodobne ani kachliari z cechu.

  • pader

    Member
    18. augusta 2010 at 17:50

    ahojte
    síce som sa chcel pustiť do stavby sporáka sám. vyzerá to tak, že si to predsa len nechám postaviť. žiaľ nemám na to čas a keďže som to v živote nerobil, tie prípravy ako aj samotná stavba by si vyžadovali strašne veľa času a ten nemám. určite by som to nestihol do zimy. oslovil som preto jednu firmu, je to p. Sedlár z Nitrianskeho Pravna http://kachle.webnode.sk/ – link dávam nie ako reklamu ale skôr vás chcem poprosiť ak s ním máte nejakú skúsenosť, prosím dajte mi vedieť.
    už som sa raz popálil, tak si dávam pozor. ešte nemám cenu, ale len zatiaľ vizualizáciu.
    ako to vidíte vy? viem, že je šporák primárne na varenie, ale ja ním potrebujem vyhriať kuchyňu 4,5x4m a stropy cca 2,9m a ideálna trocha temperovať aj vstupnú chodbu otvorením dverí. jej rozmer je asi 10m2 a stropy tiež tak 2,9m.

    https://www.vino.obnova.sk/1/uzivatelia/Pader/n%E1vrh+1%2C2.jpg

  • pader

    Member
    18. augusta 2010 at 18:06

    no nič. sorry za zmatok. chcel som vam ukazat tie navrhy ale mi to nejako nejde vlozit obrazky.

    bez ohladu na to, neviete o niekomu tu na obnove, kto sa tiez zaobera stavbou sporakov?

Page 9 of 11

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť