Tagged: 

  • Posted by harp on 22. novembra 2007 at 14:00

    Dnes som nasiel v agenturnom spravodajstve tuto zaujimavu spravu:

    BRATISLAVA 22. novembra (SITA/AFP) – Mexický posvätný nápoj Aztékov pulque, ktorý vyrábali z kvasenej šťavy kaktusu agáve, je v krajine na ústupe, keď sa na jeho miesto tlačí lacné pivo. Napriek jeho historickým koreňom a údajným liečivým účinkom uprednostňujú obyvatelia Mexika pivo a iné viac medzinárodne známe nápoje. Podľa majiteľa baru s nápojom pulque, je dôvodom úpadku záujmu konzumentov nedostatočná reklama zo strany veľkých barov.

    Nápoj vyrobili po prvý raz Aztékovia, ktorý ho používali pri náboženských rituáloch. Milovníci tohto posvätného nápoja oceňujú najmä jeho pozitívne účinky na organizmus a fakt, že ich na druhý deň nezobudí neprijemná opica.

    agentura: sita


    Pridavam aj starsie clanky z Obnova.sk

    Najstarší kláštorný pivovar na svete slávi jubileum
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=1775

    Pivo slúžilo aj na výrobu atramentu (diakritiku opravujeme)
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=clanky&file=clanok&sid=2290

    Seminar: Pivovar – fenomén české kulturní krajiny
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=11758

    Pridavam aj par fotografii:

    vlcik-tlcik odpovedal 12 years, 3 months ago 12 Členovia · 42 odpovede/odpovedí
  • 42 odpovede/odpovedí
  • tomboy

    Moderator
    6. decembra 2007 at 19:40

    keď vidím ten kaktus tak hneď myslím na Tequilu, neviem si teda moc dobre predstaviť len taký nejaký drink…
    pivo je holt pivo, ale aj tu platí že není pivo ako pivo
    nedávno som pri nákupe narazil na pivo značky Pivo v cene cca 5 korún českých, neodvážil som sa okúsiť ten kvasený nápoj…
    Keď sme už o toho v Č. Budejovicích znovu otvorili nedávno legendárnu pivnicu Masné krámy, ktorá po dlhej rekonštrukcii (predlžovanou najmä nezhodami spoluvlastníkov) otvorila znovu návštevníkom a znovu točí výborné české pivečko….

  • duchamp

    Member
    15. januára 2008 at 20:52

    Když už tedy Tomboy myšlenkově narazil na to české pivečko, napadlo mne přidat návod na jeho výrobu. To pro případ, že by se mezi vámi našel někdo extrémně zručný a žíznivý, a chtěl si je připravovat svépomocí. :D

    (Kliknutím se obrázek zvětší)

  • tomboy

    Moderator
    16. januára 2008 at 9:11

    Když už tedy Tomboy myšlenkově narazil na to české pivečko, napadlo mne přidat návod na jeho výrobu. To pro případ, že by se mezi vámi našel někdo extrémně zručný a žíznivý, a chtěl si je připravovat svépomocí. :D

    Vyrábať pivo aj doma, už dneska není žiadny problém… schéma, je skutočne pekná asi si ju dám na pozadie…
    Pivo sa dá kúpiť v prášku, rozriediš s vodou a zatvoríš na pár dní do PET flašky a máš pivo xixi
    K pivu tej značky ako je na tej schéme potrebuješ, čo je práve u tejto značky špecifické, tú správnu vodu….
    mňamky pivečko…

  • liptay

    Member
    16. januára 2008 at 12:41

    :arrow: tiež je dobré vedieť, kto(rá) sa v tej vode poumýva (pozri film Postřižiny) :wink:

  • rado-z-mt

    Member
    19. januára 2008 at 22:28

    Pravidelne, ak som doma, pozerávam na ČT 1 v nedelu doobeda reláciu “Toulavá kamera”. ( inak niečo také mi veľmi chýba v našich televíziach…) Už viackrát som tam videl reportáže o malých domácich pivovaroch v Čechách a na Morave. A veľmi sa mi to páči. Češi si omnoho viac strážia a propagujú svoju históriu a pamiatky, ako my Slováci. Aspoň ja mám taký pocit – a veľmi rád by som sa mýlil. Dokonca raz bola reportáž o jednom špecializovanom obchode v Prahe, kde predávali len a výhradne české pivá od malých súkromných výrobcov. A mali tam niečo okolo 550 druhov a značiek. Super !!! Úžasné !! Tam by som vedel stráviť hodiny a dni – ako milovník piva.
    Ja sa motám hlavne okolo zrúcanín hradov. Prakticky na každom hrade, alebo v podhradí bol miestny pivovar. Málokedy je to však prezentované, ak vôbec…Napr. v Sklabinskom Podzámku sú podnes kamenné základy pivovaru z čias Révayovcov ! A na lúke pod hradom dokonca v suchom počasí vidno obrysy základov pálenice!
    Dnes na Slovensku už prakticky ani nemáme svoj pôvodný pivovar. Všeliako sa pospájali, popredali a pod. Martiner sa varí v Nitre, Kozel na Gemery tuším…A kvalita? Už dávno nieje podstatná. Veľká škoda. :cry:

  • uskalienka

    Moderator
    20. januára 2008 at 10:56

    veru, veru… s radom plne suhlasim az na taku drobnost, ze v nitre sa uz 3-4 roky pivo nevari… iba ak na skole, na polnohospodarskej univerzite… kamos spravuje mikropivorar – 20nasobnu zmenseninu, ibaze metoda zrenia CKT… a produkcia 70 l za tyzden… ale vraj idu dobudovat i spilku…
    kde su tie krasne zlate casy, ked som sa cez prax po pivovare tulavala (vlastne priucala :lol: ) jaa z piva veru i maturovala… seriozne a nie v krcme :lol:
    corgon sa dnes vari v hurbanove… a zasa len CKT…
    pivovarom ide o kvantitu a nie kvalitui a hlavne v letnych mesiacoch…
    klasicka metoda zrenia spocivala v kvaseni na spilke – 2 tyzdne a dozrievanie v pivnici 3-4 tyzdne… teraz neviem ci budvar ci prazdraj, ale jedna z tychto znaciek dozrievala a mozno stale dozrieva az 6 mesiacov… tak toto je leziak a kvalita,
    klasickym sposobom dozrievania sa pivo este vyraba vo vyhniach, myslim, ze tento pivovar je najstarsi v strednej europe…
    http://www.steiger.sk/
    a co je to CKT?
    zrenie piva v cilindricko-konickych tankoch – riadena fermentacia, trva tak cca dva tyzdne, sleduje sa obsah myslim, ze diacetilu :smt102 a ked je vyhovujuci, pivo sa po filtracii staca… a veru v letnych mesiacoch to byva i kratsia doba… kvantita*kvantita :cry:

  • rado-z-mt

    Member
    20. januára 2008 at 20:59

    No však vravím…holt, “Češi to umněj”. V Nitre som bol v rokoch 97 – 98 na vojne – v Krškanoch. A to, že sa tam už vôbec nevarí, tak to som nevedel…Pár týždňov som bol prevelený aj v Topoľčanoch a to boli ešte časy, keď mal Topvar ISO 9001. Lenže…dnes sa často stretávam aj s tým, že už málokto vie pivo aj riadne načapovať. Keď vidím, ako to niekto točí na jeden krát a že je také “riedke” a “vodnaté”, tak už tuším, že to zas nebude ktovie aká sláva…To na Morave !!! – tam je to šp i c a !! 8) Ale to je už o inom. Škoda našich pivovarov no…Dúfam, že aspoň tú bryndzu a korbáčiky si nepustíme. :cry:

  • tomboy

    Moderator
    22. januára 2008 at 11:28

    Televíziu nemám takže nemám moc možnosť sledovať spravodajstvo to len z internetu…
    Na sviatky som bol u rodičov a niekedy v tej dobe boli závody v Špindlu (slalom)
    Záhrobská skončila tretia, kvoli nej skoro prerušili vysielanie aby to oznámili a na slovenských programoch som sa až večer v športe dozvedel že Zuzulová skončila druhá… No hrdosť jak (nechcem byť sprostý)..
    Toulavá kamera, Objektiv, Kalendárium – to sú prenádherné cestopisy, historické údaje spracované do divácky atraktívnej podoby… Mnoho miest, ktoré ukazovali v “Toulavé kameře” už som sám na základe týchto reportáží navštívil a pripravujem o nich článok aj na obnovu…
    Tieto programy vysiela verejnoprávna televízia, myslím si, že je to jej prvoradou úlohou…
    čo vysiela slovenská verejnoprávna televizia? komerčné seriály, superstar a podobne…. je to verejno-práva tv nie komerčná…
    Na slovensku chýba národné podvedomie a hrdosť – nemyslím takú tú slotovsky vyhranenú, keď každý kto není slovák je zlý a špatný a určite nás aj vykorisťoval, ale takú sme slováci (prípadne nech sa každý cíti tak ako chce) a mať aj to historické podvedomie… Na slovensku je mnoho krásnych miest o ktorých ani nevieme…
    pýtam sa do pléna prečo verejnoprávna televízia neplní svoje povinnosti a nech mi nikdo netvrdí, že je to finančne náročné…

  • uskalienka

    Moderator
    22. januára 2008 at 12:48

    saaa mi paci, ako od temy pivo da sa prejst na temu uloha verejnoprajnej televizie a aj bez piva :wink: konecne som narazila na ludi podla mojho gusta… tomboya idem velmi*velmi pekne poprosit, aby otvoril nieco na temu posolstvo verejno pravnej televizie… urcite bude diskusia plna roznych navrhov, postrehov a napadov… a casom ju mozeme predlozit kompetentnym… vidim to ako uzasnu moznost davat a nie ocakavat… taky mam v hlave mnozstvo napadov a je super, ze tu na obnova.sk ich mozeme povrevracat z kazdej strany :smt041

    ale ja sa chcem vratit k teme PIVO, aby kolegovci nepreklikavali, ci spravne diskusiu otvorili :lol:
    taakze pivo a jeho capovanie… je viac sposobov, no najrozsirenejsie su oxidom uhlicitym a kompresorom… z ust jedneho majitela krcmy som na vlastne usi pocula, ze si zadovazil kompresor, aby ludia viacej piva vypili… ibaze… plnenie kompresorom ma nevyhody v pripade, ze sa sud rychlo neztoci… pivo v sude oxiduje, nie je pod tlakom, presne tak ako v otvorenej flaske… taakze oni krcmari ani nieze nevedia nacapovat, ale technika mu neumozni servirovat kvalitu… ked uz raz uprednostnil kvantitu… jedno vylucuje druhe, a to mi uz davno vieme :wink:

    Rado napisal:

    ja slovakom verim… ked dufam, tak ocakavam… a ja som sa rozhodla nic neocakavat, ale davat… verim, ze vies o com hovorim… obaja prestaneme fnukat a odteraz budeme podporovat kvalitu tym, ze si dame bacha, v ktorej krcme sa pri pive zabudneme :lol: :lol: :lol:

  • rado-z-mt

    Member
    22. januára 2008 at 22:50

    Uskalienka, a budeš mi veriť, keď ti poviem, že na pivo chodím cca 35 km z Martina??? Prípadne, tak ako zajtra večer, si s kamošom vybehneme na vysokohorskú chatu buchnúť dvy – tri kúsky a hajde domkov. Takže ja si hodne vyberám, kde oblejem papulku a nechám bubáčiky.
    Ale v súvyslosti s pivom ma za poslednú dobu irituje ešte jedna vec. A tou je TO OTRASNÉ BALENIE PIVA V PET fľašiach !!! Otrasné. Že bude raz takto pivo ponížené, to som skutočne nečakal !! Ešteže sa toho starí majstri nedožili – asi by ich kleplo sfleku a hneď ! Ale možno sa dočkáme aj toho, že čoskoro začnú aj Kabernet, Rizling, či Svätovavrinca baliť do PETiek a to už bude totálny “prúser” !! :cry:
    Ale dovtedy si ešte pár pohárkov zlatého moku, či dobrého vínka vychutnám tak, ako sa patrí ( však už o 9 týždňov na Lietave bude prvá príležitosť…) :lol:

  • tomboy

    Moderator
    22. januára 2008 at 23:17

    35 km? premýšlam čo je v okruhu 35 km….
    to bude niekde smerom na Bystricu niečo tam nie?
    prekvap nás kam to tak chodíš na pivko…
    júúúj ale ako sa mi slinky zbiehajú hmm ani v chladničke žiadne neni no nič tak zase nabudúce…

    a pivo v PET flaškách to preboha kdo a kde?!

  • rado-z-mt

    Member
    22. januára 2008 at 23:54

    Nuž teda, prezradím. Asi nesleduješ všetky diskusné fóra, inak by si vedel, že oným skvelým a okúzľujúcim miestom je pre mňa obec Lietava, kde stojí najkrajšia a najromantickejšia ruina na Slovensku.
    Ty nechodíš do obchodu – občas? Corgoň určite a ešte na 100% jedna značka sa už asi od leta predávajú aj v 1,5 litrových PET fľaškách. Žiaľ, ja pohľadom na toto barbarstvo trpím každý deň, lebo ako obchodný zástupca sa motám po obchodoch a vidím to tam. A predstav si, že to ľudia kupujú ako rožky…Fľaša stojí cca okolo 45 Sk. Tak sa ani nečudujem…

  • uskalienka

    Moderator
    23. januára 2008 at 23:12

    taakze takto to s nasim pivovarom v nitre dopadlo…

    V Nitre vznikne nová mestská štvrť. V areáli bývalého pivovaru začne spoločnosť Real Estate Assets už o niekoľko mesiacov s výstavbou Novej Nitry. Pôjde o komplex so stovkami bytov, rozsiahlou vybavenosťou, administratívnymi, relaxačnými a kultúrnymi centrami.

    Nový majiteľ odkúpil budovy nitrianskeho pivovaru Corgoň od Heinekenu ešte v roku 2006. Do obnovy päťhektárového areálu chce investovať 3 miliardy korún. Nová štvrť má byť rozdelená na tri zóny. Obytnú časť bude tvoriť vyše 500 nových bytov. V najvzácnejšej, historickej časti pivovaru vznikne nové námestie obklopené hotelom, administratívnymi a kongresovými centrami, obchodmi a relaxačnými zariadeniami.

    Ešte pred začiatkom výstavby, ktorý je naplánovaný na prvú polovicu roku 2008, sa musí investor vyrovnať s viacerými problémami. Jedným z nich sú aj historické objekty bývalého pivovaru. “Po dohode s Krajským pamiatkovým úradom v Nitre sme do projektu začlenili niekoľko historických stavieb tak, aby sme vhodne spojili staré s novým. Najvzácnejšia je budova starej sladovne, ktorá sa zachová v jej pôvodnej podobe, no dostane nové funkcie,“ hovorí manažér projektu Daniel Gálik.

    Ako pripomenul pri nedávnom predstavovaní zámeru v mestskom parlamente, nemalým problémom bude aj riešenie dopravy v novej štvrti. Vstup bude z rušnej Triedy M. R. Štefánika, ktorá je zároveň súčasťou ťahu Nitra – Nové Zámky. “Kvôli bezpečnosti a plynulosti premávky tu chceme vybudovať štyri nové križovatky, z ktorých tri budú svetelné,” vysvetľuje Gálik.

    Investor už začal s prípravou projektovej dokumentácie a dokumentácie pre povolenie na búranie budov. Nitriansky pivovar tak po viac ako sto rokoch zanikne a s ním aj dlhoročná tradícia varenia piva v Nitre. Tá siaha až do roku 1692, keď dal nitriansky biskup Blažej Jaklin majstrovi Petrovi Švábovi k dispozícii biskupský pivovar.

    Súčasná podoba mestského účastinného pivovaru vznikla v rokoch 1893 až 1895. Pivo sa v ňom varilo až do roku 1926. Po obnovení výroby v roku 1950 sa tu Nitriansky ležiak a neskôr Corgoň vyrábal až do konca roku 2004, keď holandský koncern Heineken presťahoval výrobu do Hurbanova. Aby sa na tradíciu pivovarníctva v Nitre celkom nezabudlo, požiadali mestskí poslanci investora, aby v niektorom z nových obchodných priestorov umožnil aj zriadenie prevádzky malého “rodinného” pivovaru. zdroj:http://pivni.info/news/corgon-nitra/

  • uskalienka

    Moderator
    24. januára 2008 at 0:14

    rado z MT napisal…
    verim*verim, ibaze verim aj tomu, ze to mas zabestelovane aj s pobytom, alebo mas abstinenta taxikara?? sooom ta odhalila… teba na lietavu pritiahlo pivecko a nie ruiny… :lol:
    ja na tom budem lepsie, ked nam tu v nitre postavia rodinny pivovar… a predpokladam, ze aj s podnikovou krcmickou… pretoze torzo pivovaru je od mojho bytiku vzdialene cca 100 m… si pospominam na zlate mladeznicke casy, ked sme s tatinom chodievali do trnavy na kvasinkove priamo do vaarovne minipivovaru…

    rado z MT napisal…
    aaa davaj si pozor, ako budete na lietavu vynasat pivko, vinko… vies jednoduchsia a lahsia manipulacia… :lol: :smt030

  • rado-z-mt

    Member
    24. januára 2008 at 22:58

    Do Lietavy ma ťahá hlavne a predovšetkým hrad – to je jasné. Ale dobrý čapák po práci neuškodí. I keď ten si šupnem zvyčajne pred začiatkom víkendu, kým som ešte v dedine. Na hrade”chrumkáme” vínko. To je spratnejšie a lepšie sa cucká po práci pri gitarke a debatách. Počas pobytu na hrade vlastne som priamo na ňom, ale ak klikneš do sekcie “tradičné a nízkonákladové…”, tak tam sa dočítaš o novom dome Rada Nováka – čo som ja. Chcem tento rok kúpiť pozemok v Lietave a začať tam stavať. Aby som to už nemal tých 35 km… :lol:
    S tým vínom a pivom som to myslel skôr tak, že ma to irituje. Nefňukám nad tým, že sa to takto degraduje. Proste sa mi to nepáči no…Slzu vyroní asi skôr srdcom zapálený pivár, či vinár, ak sa dožije balenia v PET-ke. Holt…konzum je konzum !

Page 1 of 3

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť