-
Slovenská technológia výroby syrov v Mongolsku
Jačí syr podľa slovenského receptu je chutný a kvalitný
Mongolskí pastieri by prvé trvanlivé syry vyrobené v spolupráci so Slovákmi mali začať predávať na jeseňBRATISLAVA 1. augusta (SITA) – Mongolskí pastieri, ktorí sa na Slovensku učili vyrábať trvanlivé syry, ich úspešne začali robiť doma z jačieho mlieka. Ako pre agentúru SITA uviedol Anton Drábik z mimovládnej organizácie A-projekt, syry sú chutné a po vyzretí dosahujú kvalitu horských zrejúcich syrov z Európy. V súčasnosti pôsobia v Mongolsku dvaja slovenskí experti, ktorí priamo na mieste v oblasti Ikh Tamir prispôsobujú technologický postup vytvorený počas pobytu na Slovensku reálnym podmienkam v Mongolsku. V priebehu augusta by mali pastieri začať s riadnou výrobou a po získaní potrebných certifikátov by v septembri, resp. októbri mali začať predávať jačí syr v hlavnom meste v Ulanbátare, dodal.
Výroba trvanlivého syra z jačieho mlieka je súčasťou projektu, ktorý A-projekt realizuje z prostriedkov slovenskej rozvojovej pomoci. Jeho súčasťou je aj vybudovanie drobnej infraštruktúry a dodanie jednoduchého materiálno-technického zabezpečenia na výrobu syrov. Toto sa nám podarilo zabezpečiť do konca júna, aby mohli pastieri začať s výrobou, doplnil Drábik. Ďalšou časťou projektu bude otvorenie školiaceho strediska do konca roka. V ňom by sa mali učiť vyrábať trvanlivé syry ďalší pastieri. Školiť ich budú pastieri, ktorí sa učili na Slovensku. Záujem o školenia momentálne je, ale ako to bude v skutočnosti, bude veľmi závisieť od úspechu vyrobeného trvanlivého syru na trhu a preto sa teraz sústreďujeme v prvom rade na kvalitu výroby a neskôr na podporu predaja, dodal Drábik.V súčasnosti mongolskí pastieri spracúvajú jačie mlieko tradičnými technológiami na rôzne výrobky na báze sušeného tvarohu. Miestne trhy sú presýtené týmito tradičnými produktmi, čo tlačí ich ceny výrazne dole. Spracovanie mlieka na trvanlivé syry nemá v Mongolsku tradíciu. Sú tu však predpoklady pre výrobu kvalitných jačích trvanlivých syrov, ktoré by mohli nahradiť import syrov z Európy a tiež by mohli rozšíriť sortiment cenovo dostupných domácich potravinárskych produktov. Mongolskí pastieri by si výrobou trvanlivých syrov mohli finančne polepšiť a neboli by nútení sťahovať sa do miest.
Sorry, there were no replies found.
Log in to reply.