aktivita diskusia Všeobecné diskusie Susenie ovocia: Ako susit ovocie?

Tagged: 

  • Susenie ovocia: Ako susit ovocie?

    Posted by harp on 8. októbra 2006 at 12:30

    Nikomu nemusim hovorit ze tento rok je nadmieru bohaty na urodu ovocia. Zaujimalo by ma ci mate niekto dobre stare, hoc aj nove recepty na susenie ovocia.

    Prikladam aj par informacii.
    Sušenie ovocia

    Časť úrody zo záhrady môžeme spracovať aj sušením. Sušené ovocie má významné dietetické prednosti, obsahuje mnoho fruktózy a málo sacharózy, čo je významné pre diétu. Ovocie si zachováva potrebné látky minerálnej povahy a odstránením vody sa chuťové vlastnosti ešte zvýraznia.

    Na našom trhu je dostať kúpiť prenosné skriňové sušiarne pre sušenie vo väčšej miere. Ale aj doma si môžeme menšie množstvo ovocia usušiť v elektrickej alebo plynovej rúre. Ovocie na sušenie musíme ukladať na liesky z pletiva, ktoré si sami zhotovíme. Počas sušenia liesky presunujeme, aby sa plody rovnomerne vysušili. Nezabudnime pootvoriť dvierka rúry, aby mohla para unikať.

    Slivky

    Slivky na sušenie treba oberať v štádiu biologickej zrelosti, keď plod začína vráskovatieť. Slivky sa odstopkujú a namáčajú sa na 15 sekúnd do vriaceho 1-percentného roztoku sódy. Potom plochy umyjeme a ochladíme prúdom studenej vody. Kúpeľ v roztoku sódy má význam v tom, že sa zo sliviek odstráni voskový povlak, čím sa urýchli sušenie. Umyté slivky ukladáme na liesky a sušíme ich najskôr pri teplote 55 až 60 °C. Slivky nesmú pukať a púšťať šťavu. Ak sa plody začnú scvrkávať, teplotu pozvoľna zvyšujeme na 90 °C. Sušíme tak dlho, kým plod po stlačení nepúšťa šťavu. Pri sušení presunujeme liesky. Slivky sú na konci sušenia čierne a lesklo zafarbené, plody sú mäkké, chuť je sladká bez kyslej a horkej príchute. Usušené slivky poukladáme na papier a tri dni ich ešte dosúšame. Potom ich plníme do papierových vrecúšok a ukladáme do chladnej miestnosti. Priaznivá teplota je 2 – 5 °C. Dôležitá je relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti. Pri nízkej vlhkosti sušené slivky vysýchajú, pri nadbytočnej vlhkosti zasa plesnivejú.

    Jablká a hrušky

    Ovocie, ktoré budeme sušiť, nesmie byť otlčené a nahnité alebo inak poškodené. Jablká sa nakrájajú na krúžky alebo mesiačiky v hrúbke od 0,5 až 0,7 cm. Vhodným tvarom krájania sú aj kocky s hranou 1 cm alebo hranolčeky v rozmere 1 x 1 x 1 cm. Hrušky rozrežeme po dĺžke na polovičky alebo na štvrťky až osminky. Jaderníky ostránime. Nakrájané ovocie ponoríme na 1 až 3 minúty do 2-percentného roztoku kyseliny citrónovej. Po odkvapkaní ukladáme ovocie na podnos reznou plochou dole, potom ich obraciame, Hrušky sušíme zo začiatku pri teplote až 100 °C, aby si uchovali svoju farbu. Potom ich dosúšame pri teplote 80 °C. Jablká sušíme podobným spôsobom. Ovocie by nemalo byť na konci sušenia vo vnútri surové.

    Marhule

    Je výhodné pred sušením ponoriť plody na 3 – 4 minúty (malé plody na 2 minúty) do vriacej vody. Po osušení ich rozpolíme a ukladáme na liesky reznou plochou hore. Sušíme ich pri teplote 80 – 90 °C. Sušenie ukončíme vtedy, ak pri stlačení plodu nevyteká šťava a vnútrajšok nie je surový.

    Ako susit ovocie pod piramidou: :) http://immortalp.host.sk/pyramidovyefekt.htm

    Susicky ovocia.
    http://www.bionaire.sk/index.php?page=susickyinfo
    http://elektro-brel.sk/index.php?page=shop.browse&category_id=32&option=com_virtuemart&Itemid=2
    http://www.orava.info/fkh/default.asp?cls=stoitem&stiid=1979
    http://www.obchodny-dom.sk/eta-2300-90050-bezova-biela/36198/
    http://www.obchodny-dom.sk/hydraflow-fd-500-snackmaker/12233/

    najlepsia cena: http://www.obchodny-dom.sk/luxtronic-fd-101/37849/

    Anonymous odpovedal 18 years ago 2 Členovia · 2 odpovede/odpovedí
  • 2 odpovede/odpovedí
  • tomboy

    Moderator
    9. októbra 2006 at 17:05

    prave som cez vikend riesil co spravim s tou urodou jablk co ta nasa jablon za domom vyprodukovala… napadlo ma nastartovat susicku a nakrajat to tam a zuvat potom celu zimu krizaly… snad sa k tomu este dostanem… teraz nejak nebol cas…
    akurat ma k tomu viaze trosku nechut po minulom roku, kedy ma rodiacia stale buzerovali aby som tie krizali nechal na vianoce a vo februari som vacsinu vysypal pretoze do nich nalietali nejake musky a bolo….
    Harp. Diky za recept na susenie marhul to som nevedel ako na ne, takze som si netrufol… mal som pocit ze keby som ich len strcil do susicky tak ich akurat “upeciem” a vysledny efekt by bol marny…
    mno skoda ze uz je z toho dzem :-)

  • Anonymous

    Guest
    31. októbra 2006 at 9:37

    najlepšie sušené ovocie mala babka, ktorá ho sušila na klasickom sporáku, popri varení a pečení, od leta do zimy, podľa toho, čo sa práve urodilo. Nič sa nesmelo vyhodiť. Najradšej sme mali hrušky, ktoré sa po usušení veľmi podobajú figám, ktoré voľakedy neboli často v obchodoch. Babka sušené ovocie ( po našom súšky)používala aj na varenie kompótov a nikdy nesmelo chýbať na štedrovečernom stole ako sušené aj varené.
    Ja teraz suším ovocie v elektrickej sušičke. Veľmi dobre a pohodlne sa s ňou robí. Za noc mam usušenú celú várku. V podstate suším ovocie celú jeseň a aj zimu, podľa toho, ktoré ovocie treba skôr zužitkovať.
    Chutí celej rodine, kolegom a priateľom. U nás doma je stále na stole celý rok a nestačím ho dokladať. Obsahuje aj vitamíny ale aj vlákninu a zároveň je to zdravá sladkosť.
    Veľa zdaru prajem všetkým, ktorí to nevzdali a a pokračujú v zdravom konzervovaní ovocia a zároveň udržujú aj staré tradície. Divili by sta sa, koľko ľudí jedlo u nás naše súšky po prvý krát, ale určine nie naposledy… :lol:

Log in to reply.

Začiatok diskusie
0 of 0 odpovede/odpovedí June 2018
Súčasnosť