aktivita › diskusia › Architektúra a stavitelstvo › Sušiareň ovocia
-
Sušiareň ovocia
Posted by porsena on 10. januára 2008 at 10:25Budem veľmi vďačný komukoľvek, kto mi poskytne nejaké informácie o tradičných sušiarňach ovocia, ich konštrukcii, spôsobe výstavby, fungovaní, spôsobe sušenia ovocia v takomto zariadení etc. Vopred vrele ďakujem.
Anonymous odpovedal 16 years, 10 months ago 1 Člen · 1 Odpoveď -
1 Odpoveď
-
Anonymous
Member15. januára 2008 at 13:50tiež si takú chceme v zahrade spraviť.
ja som si naštudoval knihy o sušení ovocia resp. zatial nafotil kupil alebo oskenoval. Inak čo som si všimol na bio ovocí sušenom tak píšu že sa suší pri nízkych teplotách a možno aj na slniečku, ale to neviem ako presne, zrejme každá plodina má niečo iné rado. A ešte v tých knihách písaly kadečo ako to oplachovať a časový program sušenia aby sa to neroztieklo a potom rôzne iné chuťovky ako pomleté marhule hrudky usušiť, alebo špikované ovocie napr. slivky s orechmi. Noa tak to dopadlo že večšina ludí koli regulacii a kontrole sušia v trube alebo domacej elektrickej šušičke.
Ale my sme sa ešte nevzdali. Ešte neviem ako tto bude vyzerať ale zatial máme pripravenú surovú tehlu zo starej šopy, oceľové sudy resp. boiler starý to akože v tom by sa kúrilo.
Ostatné mám iba v hlave a neviem čo z ttoho sa použije ttak heslovite:
– z hliny sa dá spraviť aj klenbový strop takže by odpadol strop a jeho izolácia
– spraviť šušicku v tvare piramídy, stačí drevený rám, vraj ttam sa všetko prirodzene mumifikuje-usuší a nič neplesnivie a dlho vydrží čersvé ako chleba, meso, mlieko
– seny z tehál tepelne zaizolovať slamou, napr balíkmi, alebo do duttiny z medzoistienky nasipať posekanú slamu, či seno
– ohnisko spraviť na princípe drevoplynového splynovania s pomocným ventilátorom ktorý by bol napojený na termostat, čím by sa o dalo regulovať
– lesy sa robia tradične z prútia, ale dalo by sa to nahradiť pleivom a z vrchu dať aký rebrovaný papier-kartón
– išlo by ale zrejme spraviť takú vec že navrhnúť hrúbku stien podľa akumulačnej masy čím by sa ráno pec nahicovala eplo by sa nakumulovalo do stien a sropu a podlahy a celý den by sa ovocie sušilo, úniky tepla sú malé kedže je leto teplé a nie je moc škárová že vietor to nevyfúka, no a potom podľa teplomeru ked o poklesne výrazne zase zakúriš, podľa akumulačnej mysy a hrubky epelnej izolácie by sa dalo prikurovať raz za den alebo možno každý treí ale to iba tak inšpirujem. oázka je čo s vnuorným vlhkým vzduchom, ale skor si myslím že ú vlhkosť naakumulujú suché ehly sušičky takže by sa nemuselo často vetrať, ale to neviem v najhoršom sa dá použiť nejaký cirkulačný veniláor a s kondenzáorom ako chladič niekde v zemi alebo iba vonku s chladiacim veniláorom alebo ciklónový odvlhčovač
ad
Log in to reply.