V Thurzovom dome ukážu minulosť meštianskeho stolovania
Netradičný pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v 18., 19. a na začiatku 20. storočia prináša spoločenskovedná výstava Dobrú chuť, ctihodní mešťania!, ktorú vo štvrtok v priestoroch Thurzovho domu v centre Banskej Bystrice otvorí Stredoslovenské múzeum. Návštevníkov oboznámi s etiketou a vývojom stolovania, históriou firmy vyrábajúcej príbory Sandrik a spoznajú aj typické jedlá banskobystrických mešťanov.
Ako uviedol kurátor Filip Glocko, mottom výstavy je výrok: „Dobre prestretý stôl je prvým putom dobrej spoločnosti“. Záujemcovia sa na nej dozvedia napríklad aj to, kedy a kde sa po prvýkrát začal používať pri stolovaní príbor, či aké rady dostali gazdinky od Terézie Vanovej v jej kuchárke. Pozrieť si tiež budú môcť vzácne príborové súpravy a sklenené servisy, ktoré boli pýchou meštianskych stolov v minulosti. „Pre návštevníkov Thurzovho domu sme pripravili v spolupráci so šéfkuchárom Petrom Kulhánym aj gastro workshopy, na ktorých sa účastníci kurzu počas leta naučia pripravovať cisársky trhanec alebo ravioli plnené mascarpone so šalviovým maslom. Začíname už túto sobotu,“ pozýva Glocko. Kuchárske semináre budú súčasťou výstavy každú druhú sobotu. Začínať sa budú o 16:00 a vstup na ne je v cene vstupenky na výstavu.
Výstava Dobrú chuť, ctihodní mešťania! potrvá v Thurzovom dome do 6. septembra.
FOTO: Vlado Veverka